Tulburările de somn cresc riscul apariției migrenelor [studiu]

Migrenele nu sunt simple dureri de cap și pot dura ore sau zile întregi. Aproape jumătate dintre pacienții care suferă de migrene spun că tulburările de somn reprezintă un factor declanșator pentru acestea. 

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital și cei de la Beth Israel Deaconess Medical Center au întreprins recent un studiu amplu 1 în care au analizat relația dintre somn și migrene, iar rezultatele obținute susțin declarațiile pacienților cum că tulburările de somn duc la migrene.

Cum sunt corelate migrenele cu tulburările de somn

Studiul a arătat că somnul fragmentat al unei persoane, cu timp petrecut în pat fără să doarmă, este corelat cu apariția migrenei nu neapărat în ziua imediat următoare, cât mai ales în ziua de după aceasta. Echipa de cercetători nu a găsit dovezi cum că durata somnului sau calitatea slabă a acestuia ar fi asociate cu riscul de migrenă în zilele următoare. Datele obținute clarifică parțial problema migrenelor corelate cu somnul, pentru că până în prezent nu s-au făcut multe cercetări pe această temă, iar pacienții sunt tot mai mulți.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a inclus 98 de adulți care au avut cel puțin două episoade de migrenă pe lună, dar care nu au durat mai mult de 15 zile. Participanții au completat jurnale electronice de două ori pe zi, timp de șase săptămâni, în care au notat detalii despre somn, durerile de cap și obiceiurile lor zilnice legate de sănătate. De asemenea, în tot acest timp au purtat în timpul somnului o brățară care le-a înregistrat tiparele de somn. Cercetătorii au ajustat datele luând în calcul și alți factori declanșatori ai migrenei, precum aportul de cofeină sau de alcool, stresul și activitatea fizică a persoanelor.

De-a lungul celor șase săptămâni, participanții la studiu au raportat 870 de migrene. Durata somnului de 6,5 ore sau mai mică ori calitatea slabă a somnului nu a fost asociată cu apariția migrenelor în zilele următoare. Însă somnul fragmentat măsurat atât cu ajutorul brățărilor, cât și cu cel al jurnalelor a fost corelat cu un risc mai mare de a suferi de o migrenă nu a doua zi, ci în ziua următoare.

Ce declanșează migrenele și cum se pot preveni

Cauza apariției migrenelor nu este cunoscută, însă aceste dureri de cap severe și recurente pot fi declanșate de mai mulți factori: schimbări hormonale, factori de risc emoționali (depresie, anxietate, un șoc etc.), probleme de natură fizică (postură de lucru nepotrivită, glicemie prea mică etc.), o alimentație dezechilibrată (abuz de ciocolată, brânzeturi, băuturi cu cofeină sau alcool), anumite medicamente (terapia hormonală de substituție, pilule contraceptive etc.) și factori de mediu (mirosuri tari, fum de țigară, zgomote puternice etc.).

Frecvența și durata migrenelor poate fi redusă prin ajustarea stilului de viață. Se recomandă reducerea stresului, asigurarea unui somn bun, hidratarea corespunzătoare (persoana trebuie să bea cel puțin 8 pahare cu apă zilnic), exercițiile fizice și evitarea anumitor alimente (brânzeturile fermentate, alimentele și băuturile cu cofeină, glutamatul monosodic). De asemenea, pot fi luate preventiv anumite suplimente, precum vitaminele B2 și B12, coenzima Q10 sau magneziul. 

În general, migrenele sunt ținute sub control și cu ajutorul medicamentelor, care trebuie administrate în primele faze ale migrenei, înainte ca durerea să apuce să crească în intensitate. Medicul poate recomanda antiinflamatoare, antialgice, triptani sau diverse alte combinații. Unele persoane pot avea nevoie și de pastile care să trateze și greața ori vărsăturile care însoțesc migrenele. Deși multe medicamente se pot lua de la farmacie fără rețetă, precum ibuprofenul, naproxenul sau aspirina, e indicat să se ceară întâi sfatul medicului.

Cum se pot evita tulburările de somn

  • Camera de somn trebuie să fie întunecată, liniștită și bine aerisită zilnic.
  • Dacă anumite lumini sau zgomote nocturne împiedică odihna, e bine să se folosească dopuri de urechi și mască de ochi.
  • Înainte de culcare cu cel puțin o oră se va evita utilizarea oricărui dispozitiv electronic (telefon, laptop, televizor etc.).
  • E indicat ca masa de seară să fie luată cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare.
  • După ora 15:00 nu mai trebuie consumate produse care conțin cofeină (cafea, ceai negru sau verde, energizante etc.)
  • Aromaterapia poate fi utilă. Într-o lampă de aromaterapie se pun în apă câteva picături de ulei esențial de lavandă, ylang-ylang sau santal și se lasă aprinsă 20 de minute, înainte de culcare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Nightly sleep duration, fragmentation, and quality and daily risk of migraine”, publicat în revista Neurology, 16 decembrie 2019, autori: Wenyuan Li, Catherine Buettner, Elizabeth Mostofsky, Michael Rueschman,  View ORCID ProfileEmily R. Kaplan, Jacqueline Fung, Shaelah Huntington, Tess Murphy, Courtney Stead, Rami Burstein, Susan Redline, Murray A. Mittleman
https://medicalxpress.com/news/2019-12-nightly-disturbance-linked-daily-migraines.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201
https://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/understanding-migraine-prevention#1

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0