Trichineloza: cauze, simptome, tratament, prevenție

Trichineloza sau trichinoza este o boală care poate apărea când se consumă carne crudă sau insuficient preparată de la un animal infectat cu parazitul Trichinella spiralis.

Ce este trichineloza

Trichineloza, numită și trichinoză, este cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită de la animale infectate cu larvele unei specii de vierme numită trichinella spiralis. Infecția apare în mod obișnuit la anumite animale sălbatice carnivore, cum ar fi ursul sau pantera, sau la animale omnivore, cum ar fi porcii domestici sau mistreții.

Care sunt simptomele unei infecții cu Trichinella spiralis

Simptomele bolii, severitatea și durata lor variază. Greața, diareea, vărsăturile, oboseala și disconfortul abdominal sunt adesea primele simptome ale trichinelozei. După acestea, în faza următoare apar febră mare, dureri de cap, frisoane, tuse, umflarea feței și a ochilor, conjunctivită, dureri de articulații și dureri musculare, precum și mâncărimi ale pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În cazul infecțiilor ușoare până la moderate, oboseala, slăbiciunea, durerile musculare și diareea pot dura luni întregi, după care dispar. Dacă infecția este gravă, pacienții pot întâmpina dificultăți de coordonare a mișcărilor și pot avea probleme de respirație. În cazuri grave, se poate ajunge la deces.

Simptomele abdominale pot apărea la 1-2 zile după infecție, iar cele ulterioare își fac apariția de obicei la 2-8 săptămâni după consumul de carne contaminată. Simptomele pot varia de la foarte ușoare până la severe și sunt asociate cu numărul de viermi consumați odată cu carnea. Adesea, cazurile ușoare de trichineloză nu sunt diagnosticate în mod specific și sunt confundate cu gripa sau alte boli mai frecvente.

Cum apare infecția la oameni și animale

Când un om sau un animal consumă carne care conține chisturi infecțioase de trichinella, acidul din stomac dizolvă acoperirea dură a chistului și eliberează viermii. Aceștia trec în intestinul subțire și se maturizează într-o zi-două. După împerechere, femelele adulte depun ouă. Acestea se dezvoltă în viermi imaturi, care călătoresc prin artere și sunt transportați spre mușchi. În interiorul mușchilor, viermii se încolăcesc sub formă de bilă și se închistează. 

Cine este la risc de trichineloză

Persoanele care consumă carne crudă sau insuficient gătită, în special carne de porc, cal, vulpe, lup, câine, focă sau morsă riscă să se infecteze cu trichinella spiralis. Infecția nu este contagioasă (nu se răspândește de la om la om), ci poate apărea numai prin consumul de carne crudă sau negătită bine care conține viermi Trichinella .

Cum este diagnosticată trichineloza

Larvele de Trichinella se „îngroapă” în interiorul țesutului muscular mai degrabă decât să rămână în intestin ca în cazul altor infecții cu viermi rotunzi, astfel încât în probele de fecale nu se găsesc întotdeauna dovezi ale parazitului. 

Diagnosticul inițial se bazează pe semnele și simptomele clasice - umflarea în jurul ochilor, inflamația musculară și febra. Pentru a confirma diagnosticul de trichineloză, medicul solicită un test de sânge (un număr crescut al anumitor celule albe sau formarea unor anticorpi împotriva parazitului semnalează o infectare) sau o biopsie musculară (o bucată mică de mușchi este analizată la microscop pentru a observa larvele de Trichinella). De obicei, analiza de sânge este suficientă pentru stabilirea diagnosticului.

Cum se tratează infecția cu trichineloză

Există mai multe medicamente sigure și eficiente disponibile pentru a trata trichineloza: prima linie de tratament este reprezentată de antiparazitare (albendazol, melbendazol), care elimină de multe ori cu succes viermii intestinali și larvele, iar alte opțiuni de tratament sunt antialgicele și corticosteroizii. Tratamentul ar trebui să înceapă cât mai curând posibil de la infectare.

Cum se poate preveni trichineloza

  • Cel mai bun mod de a preveni trichineloza este să gătești carnea la temperaturi înalte. Sărarea, uscarea, afumarea sau microundele singure nu distrug eficient viermii (de exemplu, cârnații de casă au fost cauza multor cazuri de trichineloză).
  • Congelează carnea de porc care are o grosime mai mică de 6 cm timp de 20 de zile la -15°C pentru a ucide viermii. Congelarea cărnii de vânat sălbatic, spre deosebire de produsele de porc înghețate, nu poate distruge în mod eficient toți viermii, deoarece unele specii care infectează animalele sălbatice sunt rezistente la îngheț.
  • Curăță bine mașina de tocat carne după fiecare utilizare, prin spălare cu apă fierbinte și detergent de vase
  • Pentru a preveni infecția cu Trichinella la animalele de curte, nu le da porcilor din gospodărie să mănânce carne crudă, resturi sau carcase de animale, deoarece acestea pot fi infectate cu Trichinella spiralis.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Trichinellosis 
https://www.cdc.gov/parasites/trichinellosis/gen_info/faqs.html
Mayo Clinic - Trichinosis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichinosis/symptoms-causes/syc-20378583

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0