Top 5 nutrienți care stimulează creșterea părului

Ereditatea, schimbările hormonale, stresul și folosirea regulată a produselor de îngrijire joacă un rol important în pierderea părului. Însă și o dietă necorespunzătoare îi pun în pericol sănătatea. 

Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate este cea mai bună modalitate prin care poți menține bogăția și strălucirea părului, deoarece alimentele pe care le consumi au un rol vital asupra creșterii, rezistenței și volumul șuvițelor. Părul sănătos se formează de la rădăcină, de sub nivelul pielii, de aceea este important să menții sănătatea scalpului și foliculilor piloși. În acest articol îți spunem care sunt nutrienții care grăbesc creșterea sănătoasă a părului și care nu trebuie să-ți lipsească din meniul zilnic. 

Cum influențează dieta creșterea părului?

Academia Americană de Dermatologie estimează că pierdem între 50–100 fire de păr în fiecare zi. Aceasta este însă o pierdere pe care nu o resimțim, pentru că foliculii piloși produc în fiecare zi cheratinocite, celule care sintetizează cheratina, o proteină care intră în structura părului, îl regenerează, îi oferă elasticitate și care-l face mai rezistent. Specialiștii spun că anumite proteine, grăsimi, vitamine și minerale influențează modul în care cresc firele de păr și cât de sănătoase se mențin. Iată care sunt ele:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Biotina

Este un mineral care ajută la creșterea părului. Subțierea și căderea șuvițelor sunt două simptome ale deficienței de biotină. În cazul unei carențe de biotină mai pot să apară și erupții cutanate pe față, infecții ale pielii și fragilitate unghială. Multe suplimente alimentare pentru creșterea părului conțin biotină. Însă, specialiștii spun că și o dietă bogată în biotină îmbunătățește aspectul podoabei capilare, aceasta fiind utilă și pentru piele și unghii. Printre alimentele care conțin biotină se numără: ouăle, carnea, inclusiv peștele, nucile, semințele, unele legume precum cartofii dulci, spanacul și broccoli. 

Seleniu

Acesta este un mineral care ajută la creșterea părului. Cu toate acestea, prea mult seleniu poate duce la căderea șuvițelor, greață, erupții cutanate și probleme ale sistemului nervos.

Prin urmare, doza zilnică recomandată pentru adulți este de 400 micrograme (mcg) de seleniu. Nucile braziliene sunt foarte bogate în seleniu - o nucă braziliană conține 68-91 mcg de seleniu. Așadar, adulții pot să consume doar patru nuci braziliene pe zi. Printre alimentele care conțin seleniu se numără și carnea, inclusiv ficatul și peștele, ouăle, pâinea și cerealele.

Omega 3

Grăsimile sănătoase sunt o parte importantă a unei diete echilibrate, iar acizii grași Omega 3 sunt buni pentru inimă, dar și pentru păr, piele și ochi. Peștele este o sursă importantă de Omega 3 precum și vitamina D, ambele ajutând la stimularea creșterii părului.

În plus, persoanele care mănâncă pește au un risc redus de a se îmbolnăvi de boli cronice, iar consumul de pește gras ajută la menținerea unei inimi sănătoase, scăzând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, susțin oamenii de știință. 

Într-un studiu efectuat în 2018 1, cercetătorii au descoperit că extractul de ulei de pește care conține acid docosahexaenoic, un acid gras Omega 3, menţine bogăţia şi strălucirea părului, crescând activitatea anumitor proteine din organism.

De asemenea, potrivit unui studiu la scară mică oamenii de știință au ajuns la concluzia că administrarea de suplimente Omega 3 reduce semnificativ căderea părului. Cele mai bogate surse de pește bogat în acizi grași Omega 3 sunt: somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele. 

Persoanele care urmează o dietă vegetariană pot consuma: nuci, semințe de in și semințe de chia, ulei de in, ulei de soia și ulei de canola, alge cum este spirulina.

Vitamina D

În lipsa vitaminei D, firele de păr se degradează, se rup și cresc mai greu. Vitamina D este benefică și pentru sistemul muscular, nervos și pentru stimularea imunității. Pentru că alimentele fortificate furnizează o mare parte din vitamina D, include în alimentație următoarele produse: cereale, suc de portocale, iaurt, margarină, pește gras, ficat de vită, brânză și ciuperci.

Proteine

Anumiți aminoacizi din alimentele bogate în proteine stimulează creșterea părului, iar lizina este un bun exemplu în acest sens. Aceasta este prezentă în rădăcina părului și este responsabilă de aspectul, strălucirea și volumul șuvițelor. Carența de lizină poate cauza pierderea părului. Lizina este un aminoacid care se găsește în carne, ouă, fasole, linte, nuci și spirulină.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul „Mackerel-Derived Fermented Fish Oil Promotes Hair Growth by Anagen-Stimulating Pathways”, publicat în 2018, în International Journal of Molecular Sciences; Jung-Il Kang,  Hoon-Seok Yoon, Sung Min Kim, Jeong Eon Park, Yu Jae Hyun, Ara Ko.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0