Țigările electronice pot cauza cancer oral [studiu]

Țigările electronice provoacă modificări ale florei bacteriene din cavitatea bucală, ceea ce poate duce la apariția bolilor gingivale sau a cancerului oral, arată un nou studiu¹.

Țigările electronice sunt o alternativă populară la fumatul de țigări clasice, dar încă se știe foarte puțin despre efectele acestora asupra sănătății. În timp ce numeroase studii au explorat efectul țigărilor electronice asupra plămânilor, inimii și sănătății, în general, o considerație importantă și deseori neglijată este efectul pe care îl au asupra microbiomului nostru. Dar un studiu recent a descoperit că aceste țigări schimbă bacteriile din cavitatea bucală, iar aceste modificări bacteriene pot duce la diverse boli.

Microbiomul reprezintă comunitatea vie de bacterii, fungi și virusuri care ne mențin sănătoși. Adesea auzim discutându-se despre microbiomul nostru intestinal, dar și cel oral este la fel de important pentru sănătatea noastră generală, fiind a doua și cea mai diversă microbiotă pe lângă cea intestinală, care adăpostește peste 1.000 de specii de microbi. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Microbiota orală este poarta către restul sistemului digestiv și joacă un rol esențial în a ne ajuta să descompunem alimentele. De asemenea, microbiomul oral ne protejează împotriva microbilor potențial dăunători, prin impiedicarea lor de a se reproduce. Un microbiom oral sănătos reduce riscul de a dezvolta infecții și diverse boli.

Țigările electronice, asociate cu infecții gingivale și cancer oral

Un studiu recent care a investigat efectul țigărilor electronice asupra microbiomului nostru oral a constatat că acestea au un impact negativ asupra diversității bacteriilor prezente în cavitatea bucală. De asemenea, țigările provoacă un răspuns imunitar din partea celulelor, ceea ce poate duce la deteriorarea pe termen lung a celulelor înconjurătoare.

Microbii din cavitatea bucală nu sunt doar primii care se confruntă cu vaporii proveniți din țigările electronice, ci sunt expuși și la concentrații mai mari de substanțe chimice. Acest lucru îi face mai susceptibili decât pe cei din alte părți ale corpului să se confrunte cu efectele negative ale țigărilor electronice. 

Modificările în echilibrul florei microbiene din gură pot duce la unele afecțiuni problematice, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale, sau ne pot predispune la infecții ale gingiilor care pot declanșa boli de inimă, infecții respiratorii sau infecții sistemice precum sepsis, care poate fi fatal. Unele dintre aceste infecții și boli au fost, de asemenea, asociate cu cancerele orale.

Pentru acest studiu, au fost recrutați 123 de participanți, care au fost împărțiți în cinci grupuri: fumători, nefumători, utilizatori de țigarete electronice, foști fumători care utilizează în prezent țigări electronice și cei care le folosesc pe ambele. Echipa de cercetători a colectat probe de placă dentară de la participanți pentru a afla mai multe despre microbii prezenți și genele pe care le au, precum și probe de lichidul din gingii pentru afla cum a reacționat corpul la acești microbi. De asemenea, oamenii de știință implicați în studiu au crescut bacterii în laborator după ce le-au expus la fumul de țigară și la vapori de țigară electronică.

Cum se transformă bacteriile în contact cu vaporii de la țigările electronice

Studiul a descoperit că acei participanți care au folosit țigări electronice aveau în cavitatea bucală specii foarte similare de microbi, ceea ce sugerează că țigările electronice au jucat un rol în modul în care comunitatea microbiană se formează și există. Cu toate acestea, au existat unele diferențe semnificative în grupul de fumători, grupul de nefumători și grupurile de fumători de țigări electronice, toți având microbiote orale unice.

Când au analizat grupurile de persoane care au trecut de la fumatul clasic la țigări electronice și foștii fumători, cercetătorii au descoperit că microbiota lor este foarte asemănătoare - dar era totuși foarte diferită în comparație cu nefumătorii. Deși acest studiu nu a specificat ce specii bacteriene au fost afectate, chiar și mici modificări ale bacteriilor sănătoase ar putea duce la efecte negative în general. Bacteriile gram negative, care sunt considerate de obicei „microbii răi”, erau frecvente la fumători și la utilizatorii de țigări electronice.

La fel s-a întâmplat când echipa a făcut studii de laborator pentru a vedea ce efecte au vaporii de țigară electronică și fumul de țigară asupra creșterii bacteriilor. Ei au descoperit că vaporii de țigară electronică (cu sau fără nicotină) au fost capabili să schimbe modul în care bacteriile cresc, prin creșterea volumului și a zonei acoperite de bacterii, situație care poate duce la infecții dacă nu este tratată.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, că microbii din grupul de țigări electronice aveau gene care duc la creșterea biofilmului (cum ar fi placa dentară). Biofilmele fac ca microbii să fie mai rezistenți la efectele medicamentelor, compușilor toxici și sistemului imunitar. Acest lucru sugerează că vaporii de la țigările electronice provoacă un răspuns la stres al microbilor din cavitatea bucală.

Când sunt stresați, microbii își activează genele de tip „luptă sau fugi”, ceea ce îi face mai capabili să supraviețuiască în medii dure. Ei fac acest lucru prin fabricarea de enzime speciale care produc pagube altor celule, pentru ca microbii să-și folosească nutrimentele și să obțină mai mult spațiu pentru a se reproduce. Această situație duce la un ciclu de inflamație mai mare, provocând un răspuns mai puternic la stres din partea altor celule. Cu toate acestea, dacă nu putem elimina acești microbi stresați, inflamația susținută pe termen lung poate duce la boli severe.

S-a constatat, de asemenea, că atunci când au fost comparați cu nefumătorii, utilizatorii de țigarete electronice au avut niveluri mai mici de substanțe chimice care opresc răspunsul la stres, ceea ce arată că organismul încearcă să combată microbii prezenți, cu o forță mult mai mare decât la nefumători.

Prezența unei microbiote diverse este esențială pentru sănătatea generală a organismului. Dar, pe baza concluziilor acestui studiu, utilizarea de țigări electronice are un impact negativ nu numai asupra numărului și tipurilor de microbi din cavitatea bucală, ci și asupra modului în care se comportă microbii și a modului în care reacționează corpul nostru. Alte studii au avut rezultate similare. Deși este nevoie de mai multe cercetări despre efectele țigărilor electronice asupra sănătății, dovezile actuale sugerează că metoda cea mai bună pentru a ne păstra sănătatea orală și generală este să nu le mai utilizăm deloc.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - E-cigarettes found to cause change in mouth bacteria, which could lead to gum disease or oral cancer
https://medicalxpress.com/news/2020-06-e-cigarettes-mouth-bacteria-gum-disease.html
1. Studiul „A review of the relationship between tooth loss, periodontal disease, and cancer”, apărut în Cancer Causes Control 19, 895–907 (2008). https://doi.org/10.1007/s10552-008-9163-4, autori: Meyer, M.S., Joshipura, K., Giovannucci, E. et al. 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0