Testul de salivă care îți spune rapid și ușor dacă ai Hepatită C

Testările pentru Hepatită C presupun 2 pași. Primul este o testare rapidă, care semnalizează prezența anticorpilor produși de organism împotriva virusului hepatitic C și implicit expunerea persoanei la acest virus. Dacă rezultatul este pozitiv, se trece la a doua etapă, cea de de identificare a ARN-ului viral din sânge.

Testul rapid cu probă de salivă

Testele rapide pot fi realizate atât cu ajutorul sângelui, cât și cu ajutorul salivei pacientului. În primul caz, proba se recoltează prin înțeparea ușoară a unui deget sau prin recoltarea unei mici cantități de sânge venos. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a pus accentul din ce în ce mai mult pe testarea non-invazivă, pe baza salivei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testul se realizează cu ajutorul unui dispozitiv special, cu care persoana își prelevă singură o mostră din salivă, plimbând capătul dispozitivului pe pereții cavității bucale. Procedura nu este deloc dureroasă sau periculoasă, iar rezultatele sunt obținute în maxim 20 de minute, într-un mod similar cu al testelor de sarcină: o liniuță – rezultat negativ, 2 liniuțe – rezultat pozitiv.

Ce face testul mai exact?

Analizează compoziția chimică a probei și detectează prezența anticorpilor anti-VHC din salivă. De cele mai multe ori un rezultat negativ al testării rapide semnifică lipsa expunerii persoanei testate la virusul hepatitic C, însă pot exista situații în care persoana testată se află în așa numita fereastră serologică (perioada de timp dintre momentul infecției și apariția anticorpilor în sânge ca urmare a expunerii la virus) în care testul rapid să ofere rezultat negativ deși infecția s-a produs însă nivelul de anticorpi este sub limita de detecție a testului. În cazul virusului hepatitic C fereastra serologică are o durată variabilă, între 6 și 12 săptămâni din momentul contactului infectant.

De aceea, dacă se suspectează un contact presupus infectant în perioada recentă față de momentul testării rapide este necesară repetarea acesteia după un interval de timp pentru a se evita posibilitatea unui prim rezultat negativ datorat ferestrei serologice.

Dacă însă nu au existat în lunile anterioare testului situații în care infectarea ar fi fost posibilă (contact sexual neprotejat, intervenții chirurgicale, intervenții stomatologice, răni deschise, etc.), testul rapid poate fi considerat valid.

Așa cum aminteam și mai sus, dacă rezultatul este pozitiv, sunt necesare investigații suplimentare pentru a depista genotipul, viremia și perioada în care persoana a fost infectată, dar nu a știut. Ulterior, se iau măsuri în privința tratamentului de către medicul curant.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fiindcă Hepatita C se transmite prin contactul direct cu sângele persoanei infectate, teoretic orice obiect care vine în contact cu sângele dumneavoastră poate fi o sursă de infectare: instrumente medicale nesterilizate, truse de îngrijire a unghiilor, lame de ras, seringi și ace, etc.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0