Suplimentele cu vitamine și minerale care ajută la scurtarea perioadelor de boală [studiu]

Într-un studiu de 12 săptămâni, la vârstnicii care au luat un supliment cu vitamine și minerale s-a observat scurtarea perioadelor de boală și experimentarea unor simptome mai ușoare decât la grupul de control.

Adulții mai în vârstă care au luat zilnic un supliment multivitaminic și mineral cu zinc și cantități mari de vitamina C într-un studiu de 12 săptămâni au avut perioade mai scurte de boală și simptome mai puțin severe decât omologii dintr-un grup de control care a primit placebo.

Vitamina C și zincul reduc perioadele de boală ale vârstnicilor

Studiul efectuat de oamenii de știință de la Institutul Linus Pauling al Universității de Stat din Oregon a implicat 42 de persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani și a fost conceput pentru a măsura efectele suplimentelor alimentare asupra anumitor indicatori ai sistemului imunitar. De asemenea, a analizat nivelul de zinc și de vitaminele C și D în fluxul sangvin în timp ce își administrau suplimentul, deoarece acești micronutrienți sunt importanți pentru o funcție imunitară adecvată.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Indicatorii imunitari, inclusiv capacitatea celulelor albe din sânge de a distruge agenții patogeni, au fost nemodificați în grupul care a primit suplimentul. Grupul cu multivitamine a prezentat îmbunătățirea statusului vitaminei C și zinc în sânge. Cel mai curios lucru a fost că simptomele bolii raportate de acest grup au fost mai puțin severe și au dispărut mai repede decât cele experimentate de grupul placebo.

Același procent de participanți din fiecare grup a raportat prezența simptomelor, dar zilele de boală din grupul persoanelor aflate pe suplimente au fost în medie mai puțin de trei, comparativ cu mai mult de șase pentru grupul placebo.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Diferențele observate în ceea ce privește numărul zilelor de boală au fost izbitoare, sunt de părere autorii lucrării. În timp ce studiul a fost limitat la date autoraportate legate de boală și nu a fost proiectat pentru a răspunde la această întrebare, diferențele observate sugerează ca studii suplimentare mai mari, care să fie concepute pentru aceste rezultate sunt mai mult decât justificate.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, riscul de a se confrunta cu anumite carențe de vitamine care contribuie la deficiențe ale sistemului imunitar asociate cu înaintarea în vârstă crește. În SUA, Canada și Europa, cercetările sugerează că mai mult de o treime dintre adulții în vârstă suferă de lipsa a cel puțin un micronutrient (de multe ori mai mult decât unul).

Acest lucru contribuie probabil la un declin al sistemului imunitar, caracterizat cel mai adesea de niveluri crescute de inflamație, funcție imunitară înnăscută redusă și funcție minimizată a celulelor T, afirmă oamenii de știință. Deoarece mai mulți nutrienți susțin funcția imunitară, adulții în vârstă beneficiază adesea de administrarea unor suplimente multivitaminice și minerale. Acestea sunt ușor disponibile, destul de ieftine și, în general, considerate sigure.

Suplimentul multivitaminic utilizat în acest studiu s-a concentrat pe vitamine și minerale, care, în general, se consideră că ajută la întărirea imunității. Acesta conținea 700 micrograme de vitamină A; 400 de unități internaționale de vitamina D; 45 de miligrame de vitamina E; 6,6 miligrame de vitamina B6; 400 micrograme de folat; 9,6 micrograme de vitamina B12; 1.000 de miligrame de vitamina C; 5 miligrame de fier; 0,9 miligrame de cupru; 10 miligrame de zinc și 110 micrograme de seleniu.

Concluzia cercetătorilor este că suplimentarea a fost asociată cu niveluri circulante semnificativ crescute de zinc si vitamina C și cu simptome de boală care au fost mai puțin severe și de durată mai scurtă. Acest lucru susține descoperirile care se întind pe zeci de ani în ceea ce privește efectele vitaminei C. Rezultatele studiului de față sugerează că sunt necesare și alte studii de cercetare, mai bine concepute și mai extinse, pentru a explora rolul pozitiv pe care îl poate juca suplimentarea cu multivitamine și minerale în consolidarea sistemului imunitar al vârstnicilor.

Zincul

Zincul este un mineral esențial prezent în mod natural în unele alimente, adăugat altora și disponibil sub formă de supliment alimentar. Zincul se găsește și în multe medicamente fără prescripție medicală vândute ca remedii pentru răceală. Acest mineral este implicat în numeroase aspecte ale metabolismului celular. 

Este necesar pentru activitatea catalitică a aproximativ 100 de enzime și joacă un rol în funcția imunitară, sinteza proteinelor, vindecarea rănilor, sinteza ADN-ului și diviziunea celulară. Zincul sprijină, de asemenea, creșterea și dezvoltarea normală în timpul sarcinii, copilăriei și adolescenței și este necesar pentru simțul adecvat al gustului și mirosului. Un aport zilnic de zinc este necesar pentru a menține o stare stabilă, deoarece organismul nu are un sistem specializat de stocare a zincului.

Stridiile conțin mai mult zinc per porție decât orice alt aliment, dar carnea roșie și păsările de curte asigură majoritatea zincului în dieta obișnuită. Alte surse alimentare bune includ fasolea, nucile, anumite tipuri de fructe de mare (cum ar fi crabul și homarul), cerealele integrale, cerealele fortificate pentru micul dejun și produsele lactate. Fitații - care sunt prezenți în pâinea integrală, cereale, leguminoase și alte alimente - leagă zincul și inhibă absorbția acestuia. Astfel, biodisponibilitatea zincului din cereale și din alimentele vegetale este mai mică decât cea din alimentele de origine animală, deși multe alimente pe bază de cereale și plante sunt încă surse bune de zinc.

Vitamina C

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este un nutrient solubil în apă care se găsește în unele alimente. În organism, acționează ca un antioxidant, ajutând la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi. De asemenea, organismul are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen, o proteină necesară pentru a ajuta la vindecarea rănilor. În plus, vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din alimentele pe bază de plante și ajută sistemul imunitar să funcționeze corect pentru a proteja organismul de boli. 

Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de vitamina C. Se pot obține cantități recomandate consumând citrice și sucuri naturale de citrice, ardei roșu și verde, kiwi, broccoli, căpșuni, roșii, dar vitamina C se poate lua și din suplimentele alimentare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MDPI - The Effect of a Multivitamin and Mineral Supplement on Immune Function in Healthy Older Adults: A Double-Blind, Randomized, Controlled Trial
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/8/2447
1. Studiul „The Effect of a Multivitamin and Mineral Supplement on Immune Function in Healthy Older Adults: A Double-Blind, Randomized, Controlled Trial”, apărut în Nutrients (2020). DOI: 10.3390/nu12082447, autori: Mary L. Fantacone et al.
NIH - Zinc
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0