Suplimentele cu pancreatină: ce rol au în digestie?

Pancreatina este un supliment enzimatic digestiv care conține un amestec de mai multe tipuri diferite de enzime. Ce legătură este între suplimentele cu pancreatină și digestie?

Ce este pancreatina?

Pancreatina este un supliment enzimatic digestiv care conține un amestec de mai multe tipuri diferite de enzime. Aceste enzime sunt produse în mod normal în pancreas. Pancreatina poate fi derivată atât din surse vegetale, cât și din surse animale (pancreasul porcilor sau al vacilor). 

Pancreatina are funcția principală de a ajuta la descompunerea alimentelor și la transformarea lor în energie. Suplimentul cu pancreatină este alcătuit dintr-un amestec de amilază (pentru a digera amidonul), protează (pentru a digera proteinele) și lipază (pentru a digera grăsimile).

Pancreatina este utilizată pentru a trata problemele de digestie care apar atunci când pancreasul a fost îndepărtat sau nu funcționează bine. Fibroza chistică sau umflarea continuă (pancreatită cronică) sunt două dintre problemele care pot duce la funcționarea slabă a pancreasului.

Pancreatina este, de asemenea, utilizată pentru combaterea gazelor intestinale (flatulență) sau ca ajutor digestiv. Se comercializează sub formă de tablete, capsule, granule sau pudră.

Cum acționează pancreatina?

Pancreatina ajută la descompunerea mai multor substanțe nutritive, inclusiv proteine, grăsimi și carbohidrați, pentru a fi transformate în energie pentru organism. De asemenea, promovează creșterea în greutate sănătoasă și menținerea unei greutăți sănătoase și susține absorbția vitaminelor și a mineralelor esențiale.

Pentru ce se folosește pancreatina?

Pancreatina poate fi utilizată pentru tratarea diferitelor boli care duc la incapacitatea pancreasului de a produce sau elibera enzime pancreatice, aceste afecțiuni incluzând fibroza chistică, pancreatita cronică (pe termen lung) și cancerul pancreatic.

De asemenea, se recomandă post-chirurgical, cum ar fi după o operație a pancreasului sau a intestinului sau în caz de steatoree, o afecțiune care implică eliminarea unei cantități mari de grăsimi în scaun.

Enzimele pancreatice - disponibile ca supliment de pancreatină - acționează pentru a ajuta organismul să digere mâncarea. Unele suplimente conțin, pe lângă pancreatină, și alte ingrediente care susțin digestia, diminuează balonarea și previn tulburările digestive, cum ar fi amilaza, celulaza, α-Galactozidaza sau extractul de ghimbir.

Studiile confirmă eficiența pancreatinei în fibroza chistică și insuficiența pancreatică

O tulburare care cauzează insuficiența pancreatică este fibroza chistică. În fibroza chistică, se eliberează mucus gros, lipicios, care poate înfunda pancreasul, dar și alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii. Acest mucus previne secreția eficientă a enzimelor pancreatice. 

Prin urmare, după cum s-a demonstrat în mai multe studii de cercetare clinică, administrarea suplimentelor de pancreatină poate ajuta la stimularea digestiei eficiente a nutrienților pentru o absorbție adecvată.  

Un studiu¹ randomizat, controlat, din 2012, a  constatat că la participanții cu insuficiență pancreatică, șase luni de administrare a pancreatinei au atenuat semnificativ flatulența, durerea abdominală, diareea și steatoreea.

Un studiu² randomizat, dublu-orb din 2013 a descoperit că la participanții care au avut insuficiență pancreatică după o intervenție chirurgicală pancreatică, pancreatina și-a dovedit eficiența.

Potrivit studiilor publicate de Fundația pentru Fibroză Chistică, 87% dintre pacienții această afecțiune trebuie să ia înlocuitori enzimatici, deoarece intestinele lor nu au enzimele necesare pentru a descompune alimentele și a absorbi nutrienții din acestea.

Ce efecte secundare are pancreatina?

Deși mulți oameni care iau pancreatină nu prezintă efecte secundare, există câteva simptome nefavorabile care pot apărea în urma administrării enzimelor pancreatice, cum ar fi diareea, durerile abdominale, greaţa, durerile articulare sau urinarea dureroasă. Aceste simptome trebuie raportate medicului de familie.

Simptomele unei reacții alergice (deși în cazuri rare) pot apărea ca urmare a administrării pancreatinei. Simptomele ușoare până la grave pot include urticarie, dureri de cap, dureri abdominale ușoare, greață și vărsături.

Simptomele alergice severe pot include dificultăți de respirație, umflarea feței, a buzelor sau a ochilor, constricția gâtului sau a limbii, dificultăți de vorbire, ameţeală. Reacțiile alergice severe sunt considerate o urgență medicală; oricine prezintă aceste simptome trebuie să solicite imediat asistență medicală de urgență.

Cum se administrează pancreatina?

Multe studii au arătat că doza minimă de pancreatină este de 25.000–50.000 U. Cu toate acestea, doza terapeutică poate varia destul de mult, în funcție de starea unei persoane, de vârstă, de simptome și de mulți alți factori.

Deși unii pacienți care iau pancreatină pentru afecțiuni precum fibroza chistică pot lua un anumit număr de capsule la masă și un număr mai mic de capsule când consumă o gustare, altora li se recomandă să își ajusteze doza în funcție de cantitatea de grăsime din alimentele pe care le consumă.

Ca reguli generale, tabletele sau capsulele cu pancreatină trebuie înghițite ca atare, nu rupte sau zdrobite, cu un pahar cu apă. Enzimele pancreatice funcționează cel mai bine atunci când sunt luate înainte de masă, deoarece durează 45 până la 60 de minute până când acestea încep să acționeze în organism.

De asemenea, suplimentele de pancreatină nu ar trebui luate cu lactate, deoarece lactoza poate descompune învelișul enteric de pe tablete. Acest înveliș permite enzimelor să ajungă la intestinul subțire înainte de a fi absorbite. Intestinul subțire este locul în care substanțele nutritive sunt absorbite în organism. Fără acoperirea enterică, enzimele pancreatice ar deveni ineficiente în stomac din cauza acidului clorhidric.

Ce contraindicații are pancreatina?

Dacă o persoană suferă de astm sau de gută, trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu pancreatină. 

De asemenea, pancreatina va fi evitată de femeile însărcinate și de cele care alăptează, deoarece siguranța suplimentului nu a fost încă stabilită pentru aceste categorii.

Există și alte contradicții sau situații în care ar trebui ca pancreatina să nu fie luată fără aprobarea medicului:

  • Se va evita administrarea antiacidelor cu cel puțin o oră înainte de a lua pancreatină.
  • Persoanele care sunt alergice la carnea de porc nu trebuie să ia suplimente cu pancreatină care a fost extrasă din porc
  • În caz de intoleranță la lactoză, trebuie cerut sfatul medicului dacă se dorește administrarea suplimentelor cu pancreatină, deoarece multe preparate comerciale de pancreatină conțin lactoză
  • În perioada administrării suplimentelor cu pancreatină nu se vor lua și alte enzime digestive (cu excepția cazului în care medicul recomandă altfel).
  • Nu se administrează laxative sau antiacide copiilor care iau preparate cu concentrație mai mare de pancreatină, deoarece ar putea crește riscul de deteriorare a intestinelor.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Randomised clinical trial: the efficacy and safety of pancreatin enteric‐coated minimicrospheres (Creon 40000 MMS) in patients with pancreatic exocrine insufficiency due to chronic pancreatitis ‐ a double‐blind, placebo‐controlled study
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2012.05202.x
1. Studiul „Randomised clinical trial: the efficacy and safety of pancreatin enteric‐coated minimicrospheres (Creon 40000 MMS) in patients with pancreatic exocrine insufficiency due to chronic pancreatitis ‐ a double‐blind, placebo‐controlled study”, apărut în Aliment Pharmacol Ther https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2012.05202.x, autori: V. Thorat  N. Reddy et al.
Wiley Online Library  - Randomised clinical trial: a 1‐week, double‐blind, placebo‐controlled study of pancreatin 25 000 Ph. Eur. minimicrospheres (Creon 25000 MMS) for pancreatic exocrine insufficiency after pancreatic surgery, with a 1‐year open‐label extension
2. Studiul „Randomised clinical trial: a 1‐week, double‐blind, placebo‐controlled study of pancreatin 25 000 Ph. Eur. minimicrospheres (Creon 25000 MMS) for pancreatic exocrine insufficiency after pancreatic surgery, with a 1‐year open‐label extension”, apărut în Aliment Pharmacol Ther 2013; 37: 691–702, https://doi.org/10.1111/apt.12236, autori: C. M. Seiler et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0