Splinuța, o plantă de ajutor în incontinența urinară
Splinuța, o plantă de ajutor în incontinența urinară
Splinuța, o plantă de ajutor în incontinența urinară
Poți să ai grijă de funcționarea normală a rinichilor și de sănătatea aparatului urinar cu ajutorul remediilor din natură. Acestea mențin funcționarea normală a rinichilor și contribuie, prin favorizarea diurezei, la eliminarea din organism a substanțelor nocive, a produșilor toxici, a substanțelor străine sau în exces, rezultate din procesele metabolice.
De asemenea, suplimentele alimentare ce conțin ingrediente din natură ameliorează rapid senzaţia de disconfort caracteristică tulburărilor urinare, distruge și elimină microorganismele patogene de la nivelul tractului urinar și limpezește urina, reducând mirosul neplăcut specific în infecțiile urinare. În plus, soluțiile de acest fel acționează eficient asupra bacteriei E.Coli, care este responsabilă de provocarea a 85% din cazurile de infecție urinară și Candidei albicans, ciupercă implicată frecvent în infecțiile genito-urinare.
Splinuța este o plantă folosită ca supliment și utilizată de mult timp în medicina alternativă. Se consideră că părțile supraterane ale plantei au valoare medicinală. Splinuța, cunoscută și sub numele de solidago canadensis ori solidago virgaurea, este o plantă care crește în Europa, Asia și America de Nord și de Sud. Înflorește în șanțuri și câmpuri de pe marginea drumului și este adesea, considerată o buruiană.
Splinuța poartă această denumire datorită micilor săi ciorchini de flori galbene, care înfloresc de obicei, în august și septembrie. Unele soiuri au frunze cu muchii zimțate, în timp ce altele au margini netede.
Beneficii splinuța
În medicina tradițională, un număr mare de beneficii au fost atribuite splinuței. Utilizările tradiționale ale splinuței includ tratarea: tuberculozei, diabetului, ficatului mărit, gutei, hemoroizilor, hemoragiei interne, astmului, artritei, inflamației gurii și gâtului (folosită ca apă de gură). Cu toate acestea, în prezent nu există însă dovezi științifice care să susțină multe dintre aceste utilizări. Pentru a profita de beneficiile sale, poți consuma părțile plantei care cresc deasupra solului, în special florile și frunzele de splinuța.
Sursă bogată de compuși vegetali
Splinuța conține mulți compuși valoroși, inclusiv saponine, care au efecte antifungice, și flavonoide, care au funcții antioxidante și antiinflamatorii. Splinuța furnizează mulți compuși benefici ai plantelor, inclusiv saponine și antioxidanți flavonoizi, cum ar fi quercetina și kaempferolul.
Saponinele sunt compuși vegetali ce au multe beneficii pentru sănătate, fiind deosebit de eficiente în inhibarea creșterii bacteriilor dăunătoare și a ciupercilor, cum ar fi Candida albicans, care poate provoca infecții cu ciuperci vaginale, precum și infecții în alte părți ale corpului. De asemenea, s-a demonstrat că saponinele au efecte anticancerigene și antiinflamatorii în studiile in vitro, în eprubete și pe animale.
Antioxidanții flavonoizi - quercetina și kaempferolul - regăsiți în splinuța te ajută să îți protejezei celulele de daunele provocate de moleculele instabile numite radicali liberi. Deteriorarea radicalilor liberi este un factor prezent în multe afecțiuni cronice, inclusiv bolile de inimă și cancerul. Antioxidanții flavonoizi și alți compuși vegetali din splinuța au, de asemenea, beneficii antiinflamatorii. Mai mult decât atât, activitatea antioxidantă a splinuței este mai mare decât cea a ceaiului verde și a vitaminei C, întocmai cum arată câteva studii1,2,3.
Splinuța poate reduce inflamația
În medicina tradițională, splinuța a fost utilizată pentru a combate inflamația, care contribuie la durere și umflături. În studiile efectuate pe rozătoare, extractul de splinuța combinat cu extractele de aspen și frasin au redus umflarea țesuturilor rănite cu până la 60%. De asemenea, a scăzut inflamația asociată cu artrita cu 12-45% la rozătoare, cu efecte mai mari la doze mai mari, potrivit unui studiu4 din 2007.
Într-o analiză a 11 studii efectuate la om, tratamentele cu suplimente care conțin splinuță au fost la fel de eficiente ca aspirina pentru reducerea durerilor de spate și a artritei genunchiului, conform datelor cuprise în studiu5. Acest lucru se poate datora parțial quercetinei, un antioxidant flavonoid din splinuță, cu efecte antiinflamatoare puternice.
Cu toate acestea, scoarța copacilor de aspen conține salicină, ingredientul activ din aspirină, care a contribuit și la beneficiile antiinflamatorii ale amestecului de plante testat. În fapt, rezultatele cercetării sugerează că o combinație de ingrediente, mai degrabă decât un ingredient singular, produce cea mai semnificativă ameliorare a durerii. Astfel, nu este clar cât de mult are un efect de splinuța administrată pe cont propriu și, de aceea, sunt necesare studii umane.
Splinuța poate susține sănătate sistemului urinar
Dovezile preliminare sugerează că splinuța poate îmbunătăți tratamentele medicale convenționale pentru probleme urinare, inclusiv vezica hiperactivă și infecțiile tractului urinar. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări. Agenția Europeană de Medicamente (EMA) recunoaște splinuța ca fiind potențial utilă pentru îmbunătățirea eficacității tratamentelor medicale standard pentru problemele urinare minore. Acest lucru înseamnă că splinuța poate susține sau crește eficacitatea medicamentelor, precum antibioticele pentru o infecție a tractului urinar, dar planta nu trebuie utilizată singură ca tratament pentru astfel de afecțiuni!
Cercetările in vitro, pe eprubete sugerează că splinuța poate ajuta la evitarea infecțiilor tractului urinar. Totuși, administrarea acestei plante poate să fie cea mai eficientă atunci când este combinată și cu alte ierburi, inclusiv ienupăr și coada-calului, așa cum arată un studiu6 din 2017. În plus, studiile pe eprubete indică faptul că extractul de splinuța poate ajuta în cazul unei vezicii urinare hiperactive sau a senzației frecvente de a avea nevoie să urinezi.
De asemenea, splinuța poate reduce spasmele dureroase ale tractului urinar, după cum este dovedit într-un studiu7 din 2004. În cadrul cercetării efectuate, când 512 de participanți ce se confruntau cu vezică urinară hiperactivă au luat 425 mg de extract uscat de splinuță de 3 ori pe zi, 96% dintre aceștia au observat o îmbunătățirere în privița nevoii uregente și dese de a urina, dar și a urinării dureroase.
În cele din urmă, Agenția Europeană de Medicamente (EMA) remarcă faptul că splinuța crește fluxul de urină. Efectul său diuretic poate ajuta la eliminarea bacteriilor potențial dăunătoare și la susținerea sănătății rinichilor. Prin urmare, este recomandat, în general, să bei multă apă atunci când urmezi tratamente pe bază de splinuță.
Ce alte beneficii posibile are splinuța pentru sănătate
Câteva studii au testat splinuța în alte scopuri, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea acesteia în aceste domenii. Din cauza lipsei cercetărilor umane în aceste domenii, nu se știe dacă splinuța ar avea aceleași efecte asupra oamenilor.
Studiile preliminare au analizat ce efect are splinuța în:
• controlul greutății – cercetările pe eprubete și șoareci sugerează că splinuța poate combate obezitatea prin reglarea genelor care controlează sinteza grăsimilor și dimensiunea celulelor adipoase; din acest motiv, planta este folosită în unele ceaiuri de slăbit, potrivit unor studii8.9;
• prevenirea cancerului –conform unui studiu10 la șobolani a raportat că injecțiile cu extract de splinuța au suprimat dezvoltarea tumorilor de cancer de prostată;
• antiîmbătrânire – un studiu12 in vitro a constatat că extractul de splinuța ar putea întârzia procesul natural de îmbătrânire a pielii.
Cantitatea recomandată de splinuță și mod de preparare
Din cauza riscului de deshidratare, este recomandat să bei cel puțin doi litri de apă pe zi în timp ce iei splinuța. Planta poate fi luată sub formă de mai multe preparate. Pentru a prepara ceai de splinuță, ai nevoie de 3 până la 5 grame, adică 1 sau 2 lingurițe de plantă uscată de splinuță și de 150 de mililitri de apă, pe care o pui pe foc și o lași să fiarbă. Lași la infuzat timp de cinci până la zece minute, iar apoi strecori ceaiul. Doza obișnuită variază de la 6 la 12 grame pe zi, ceea ce înseamnă între două și patru căni de ceai pe zi. Este recomandat să bei ceaiul între mese, nu în timpul meselor.
De asemenea, splinuța se poate administra și sub alte forme. Dacă iei un extract lichid de splinuță, doza indicată variază de la 0,5 la 2 mililitri, de două sau de trei ori pe zi. Pentru o tinctură de splinuță, doza recomandată este de obicei, de la 0,5 la 1 mililitru, cu administrare de două sau de trei ori pe zi.
Aceste cantități sunt recomandate pentru adulți și adolescenți. Splinuța nu este recomandă copiilor cu vârsta sub 12 ani din cauza lipsei de date privind siguranța acesteia. Dacă această plantă este utilizată pentru o anumită afecțiune, se va administra, de obicei, timp de 2-4 săptămâni.
Cu toate acestea, doza adecvată de splinuța depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului, starea de sănătate și alte condiții. Așadar, asigură-te că urmezi instrucțiunile relevante de pe etichetele produselor și consultă farmacistul sau medicul înainte a utiliza splinuța.
Contraindicații splinuța
Până în prezent nu se cunosc multe efecte secundare potențiale asociate cu splinuța. Efectul secundar principal cunoscut sunt arsurile la stomac. Cu toate acestea, numărul redus de efecte secundare nu înseamnă că această plantă este sigură pentru toată lumea. O posibilă îngrijorare privind administrarea de splinuță sunt reacțiile alergice. Dacă suferi de rinită alergică, discută cu medicul înainte de a lua splinuță.
Cu toate acestea, este obișnuit ca oamenii să confunde alergia la ambrozie cu alergia la splinuță, deoarece aceste plante înrudite înfloresc în același timp. O alergie la splinuță este, de fapt, mult mai puțin frecventă decât o alergie la ambrozie. Ambele plante fac parte din familia Aster (Asteraceae), care include și margaretele, gălbenelele, anghinarea. De aceea, este posibil să fii alergic la unii membri ai acestei familii de plante. Totuși, nu înseamnă că nu este posibil să fii alergic la splinuță, indiferent dacă ai avut vreodată o reacție alergică la alte plante din familia Aster.
În plus, splinuța poate declanșa unele reacții alergice, inclusiv erupții cutanate și astm, în special la persoanele care lucrează în jurul plantei, precum florarii și fermierii. Administrarea orală a plantei poate provoca, totdată, mâncărimi ale pielii, deși acest lucru este rar. Mai mult decât atât, dacă ești alergic la latex poți fi, de asemenea, alergic la splinuța și este recomandat să eviți utilizarea acesteia, pentru că frunzele sale sunt bogate în latex, o sursă naturală de cauciuc.
Deoarece nu există suficiente informații despre cât de sigură este splinuța în timpul sarcinii sau alăptării, cel mai indicat este să eviți administrarea acestei plante în aceste situații. Dacă te confrunți cu anumite afecțiuni medicale precum retenția de lichide (edem) cauzată de bolile de inimă sau de rinichi sau hipertensiune arterială, ar trebui să eviți splinuța din cauza potențialelor complicații pe care le-ar putea provoca utilizarea plantei.
Specialiștii recomandă ca pacienții aflați în orice stadiu al bolii renale, inclusiv cei care fac dializă sau care au un transplant de rinichi, să evite splinuța. De asemenea, trebuie să discuți cu medicul înainte de a utiliza splinuța, dacă ai hipotensiune arterială și/sau osteoporoză.
Precauții splinuța. Interacțiuni medicamentoase posibile
Splinuța poate interacționa negativ cu unele tratamente medicamentoase. Interacțiunile grave dintre medicamente și splinuța nu sunt complet cunoscute. Cu toate acestea, specialiștii spun că această plantă poate interacționa cu unele medicamente, precum diureticele. Și întrucât splinuța poate avea un efect diuretic, nu trebuie să le iei împreună, deoarece organismul tău poate pierde prea multă apă, producând deshidratarea.
De asemenea, și alte medicamente pot interacționa negativ cu splinuța. De aceea, asigură-te că ai discutat cu medicul despre medicamentația pe care o iei, inclusiv produsele naturale, înainte de a lua splinuța și fii atent la orice schimbări neașteptate în ceea ce privește sănătatea, dacă ai început să iei ceva nou.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul „Antioxidant activity in medicinal plants associated with the symptoms of diabetes mellitus used by the indigenous peoples of the North American boreal forest”, publicat în Journal of Ethnopharmacology 82.2-3 (2002): 197-205, autori: McCune, Letitia M., and Timothy Johns
2.Studiul „Recent advances in the understanding of the health benefits and molecular mechanisms associated with green tea polyphenols”, publicat în Journal of agricultural and food chemistry 67.4 (2019): 1029-1043, autori: Xing, Lujuan, et al.
3.Studiul „Vitamin C (ascorbic acid)”, publicat în StatPearls [Internet] (2020), autori: Abdullah, Muhammad, Radia T. Jamil, and Fibi N. Attia
6.Studiul „MICROTOX TEST AS A TOOL TO ASSESS ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF HERBAL INFUSIONS USED IN URINARY TRACT INFECTIONS”, publicat în Acta poloniae pharmaceutica 74.3 (2017): 895-901, autori: Okragla, Emilia, Milena Chraniuk, and Lidia Wolska
7.Studiul „Extracts from Rhois aromatica and Solidaginis virgaurea inhibit rat and human bladder contraction”, publicat în Naunyn-Schmiedeberg's archives of pharmacology 369.3 (2004): 281-286, autori: Borchert, Verena E., et al.
8.Studiul „Screening of Korean natural products for anti-adipogenesis properties and isolation of kaempferol-3-O-rutinoside as a potent anti-adipogenetic compound from Solidago virgaurea”, publicat în Molecules 21.2 (2016): 226, autori: Jang, Young Soo, et al.
9. Studiul „Anti-obesity effect of Solidago virgaurea var. g igantea extract through regulation of adipogenesis and lipogenesis pathways in high-fat diet-induced obese mice (C57BL/6N)”, publicat în Food & nutrition research 61.1 (2017): 1273479, autori: Wang, Zhiqiang, et al.
10.Studiul „Antineoplastic activity of Solidago virgaurea on prostatic tumor cells in an SCID mouse model”, publicat în Nutrition and cancer 43.1 (2002): 76-81, autori: Gross, Steven C., et al.
12.Studiul „Blocking negative effects of senescence in human skin fibroblasts with a plant extract”, publicat în NPJ aging and mechanisms of disease 4.1 (2018): 1-10, autori: Lämmermann, Ingo, et al.
Agenția Europeană de Medicamente (EMA): „COMMUNITY HERBAL MONOGRAPH ON SOLIDAGO VIRGAUREA L., HERBA”, https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-solidago-virgaurea-l-herba_en.pdf
PubMed: „[Effect of flavonoid fractions of Solidago virgaurea L on diuresis and levels of electrolytes]”, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1669338/
PubMed: „Allergic contact dermatitis from goldenrod (Herba solidaginis) after systemic administration”, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9840279/
PubMed: „Identification of clinically relevant cross-sensitization between Soliadgo virgaurea (goldenrod) and Hevea brasiliensis (natural rubber latex)”, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20815311/
Te-ar mai putea interesa și...