Speranțe noi pentru regenerarea părului

Cercetătorii de la North Carolina State University au identificat un microARN (miRNA) care ar putea promova regenerarea părului. Acest miRNA - miR-218-5p - joacă un rol important în reglarea căii implicate în regenerarea folicululilor și ar putea fi un candidat pentru dezvoltarea viitoare a unor medicamente.

Creșterea părului depinde de sănătatea celulelor papilelor dermice, care reglează ciclul de creștere a foliculilor de păr. Tratamentele pentru căderea părului care sunt disponibile în prezent pot fi costisitoare și ineficiente, mergând pe o linie de la chirurgie invazivă la tratamente chimice care nu dau rezultatul dorit. 

Cercetările recente privind căderea părului indică faptul că foliculii de păr nu dispar acolo unde apare chelia, ci doar se micșorează. Dacă papilele dermice ar putea fi reîncărcate în acele locuri, poate că foliculii s-ar putea recupera. 

Terapia cu celule crescute în 3D ar putea fi un tratament pentru chelie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru acest studiu, echipa de cercetare a cultivat celule ale papilelor dermice atât singure (2D) cât și într-un mediu sferoid 3D. Un sferoid este o structură celulară tridimensională care recreează eficient micromediul natural al unei celule. Oamenii de știință au analizat cât de repede se regenerează părul la șoarecii tratați cu aceste celule cultivate în mediul 2D, cu cele cultivate în 3D și cu un tratament din comerț împotriva căderii părului. Șoarecii tratați cu celulele crescute în 3D au redobândit 90% din păr după 15 zile.

Autorii studiului consideră că acest rezultat are legătură cu faptul că sferoidul imită microambientul părului, iar cheratina din acest mediu acționează ca o ancoră pentru a păstra părul la locul unde este necesar. Dar, pentru că erau interesați și de modul în care celulele papilelor dermice reglează procesul de creștere a foliculilor, au observat și exozomii, în special miRNA-urile exozomale din acel mediu. Exozomii sunt mici „saci” secretați de celule care joacă un rol important în transmiterea mesajelor de la o celulă la alta. Aceste saci conțin miRNA-uri.

MiRNA-urile sunt molecule mici care reglează expresia genelor. Echipa de cercetare a măsurat miRNA-urile în exozomii derivați atât din celulele cultivate în 3D cât și din cele cultivate în 2D. În exozomii derivați din celulele 3D, aceștia au identificat miR-218-5p, un miRNA care îmbunătățește calea moleculară responsabilă de promovarea creșterii foliculilor de păr. Astfel, au descoperit că creșterea miR-218-5p a promovat creșterea foliculilor de păr, în timp ce inhibarea ei a determinat pierderea funcției foliculilor.

Oamenii de știință spun că terapia cu celule 3D ar putea fi un tratament eficient pentru chelie, dar acele celule ar trebui să fie crescute, extinse, păstrate și injectate în zona de scalp afectată. MiRNA-urile, pe de altă parte, pot fi utilizate în medicamente pe bază de molecule mici. Teoretic, s-ar putea crea o cremă sau o loțiune care să aibă un efect similar cu mult mai puține probleme. Studiile viitoare se vor concentra pe utilizarea doar a acestui miRNA pentru a promova creșterea părului, concluzionează cercetătorii.

Cum poți încetini căderea părului

Căderea părului poate avea loc din cauza moștenirii genetice de alopecie, dar și din cauza stresului, a unor afecțiuni ale tiroidei sau infecții ale scalpului. De asemenea, părul cade mai mult și se poate rări odată cu înaintarea în vârstă. În cazul în care părul îți cade masiv, e indicat să mergi la medic, pentru a primi diagnosticul și tratamentul adecvat. Ce poți face între timp pentru a împiedica, pe cât posibil, căderea părului?  

Adoptă dieta mediteraneeană. Un studiu² din 2018 a dezvăluit că o alimentație bazată pe legume crude și ierburi proaspete, precum dieta mediteraneană, poate reduce riscul de alopecie androgenică sau chelie (afecțiune dermatologică genetică, afectează cu predilecție bărbații, dar într-o oarecare măsură poate afecta și femeile) sau poate încetini debutul acesteia. Cele mai bune rezultate au fost observate atunci când participanții au consumat cantități mari din alimente precum pătrunjel, busuioc, salată verde, mai mult de trei zile pe săptămână.

Mănâncă alimente care au proteine. Foliculii de păr sunt făcuți mai ales dintr-o proteină numită keratină. Un studiu³ din 2017 în care au fost implicați 100 de participanți care se confruntau cu căderea părului a arătat că existau mai multe carențe nutritive la aceste persoane, inclusiv de aminoacizi care servesc ca blocuri de proteine. Oamenii de știință consideră că sunt necesare mai multe studii pe această temă, însă consumul unei diete bogate în proteine poate ajuta la prevenirea căderii părului. Opțiunile sănătoase includ alimente precum nuci, fasole și mazăre, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește, pui de țară, curcan, ouă.

Încearcă un tratament împotriva căderii părului. Folosește un tratament pentru fortificarea și mărirea rezistenței părului, pe bază de aminexil, vitamina PP, ulei de ricin, niacinamidă.

Ia un supliment alimentar de multivitamine și minerale. Oamenii de știință au stabilit că vitaminele A, B, C, D, fierul, seleniul și zincul sunt toate importante pentru procesele de creștere și de păstrare a părului. Suplimentele se găsesc în majoritatea magazinelor alimentare sau a farmaciilor, dar e recomandat să ceri sfatul medicului înainate de a lua suplimente de orice fel (mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni și ești și în tratament medicamentos).

Folosește ulei de cocos pentru scalp și păr. Conform unei revizii a mai multor studii efectuată în 2018, cercetătorii concluzionează că uleiul de nucă de cocos poate ajuta la prevenirea deteriorării părului, cauzată de produsele de styling și de expunerea la soare (raze ultraviolete). Acidul lauric care se găsește în uleiul de nucă de cocos ajută la fixarea proteinei în păr, protejându-l de ruperea de la rădăcină. Masajul cu ulei de nucă de nucă de cocos poate contribui la o circulație mai bună a sângelui și poate ajuta la regenerarea părului. Cu o oră înainte de a te spăla pe cap, masează scalpul și părul pe lungime cu ulei de cocos și lasă-l să acționeze, apoi spală-te cu un șampon care să conțină cu ulei de cocos, sau dacă nu, cu un șampon împotriva căderii părului. Cocosul are, de asemenea, și efect antimătreață.

Nu-ți prinde părul prea strâns. Dacă îți ții mereu părul în cozi strânse tare cu elastic, firele sunt forțate să iasă din rădăcină și așa te pomenești că îți cade prea mult păr. De asemenea, folosirea excesivă a plăcii de îndreptat părul sau a ondulatorului îți poate rupe firele.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
Science Advances - Dermal exosomes containing miR-218-5p promote hair regeneration by regulating β-catenin signaling
https://advances.sciencemag.org/content/6/30/eaba1685
1. Studiul „Dermal exosomes containing miR-218-5p promote hair regeneration by regulating β-catenin signaling”, apărut în Science Advances, 2020; 6 (30): eaba1685 DOI: 10.1126/sciadv.aba1685, autori: Shiqi Hu, Zhenhua Li et al.
Springer Link - Mediterranean diet: fresh herbs and fresh vegetables decrease the risk of Androgenetic Alopecia in males
https://link.springer.com/article/10.1007/s00403-017-1799-z
2. Studiul „Mediterranean diet: fresh herbs and fresh vegetables decrease the risk of Androgenetic Alopecia in males”, apărut în Arch Dermatol Res 310, 71–76 (2018). https://doi.org/10.1007/s00403-017-1799-z, autori: Fortes, C., Mastroeni, S., Mannooranparampil, T. et al.
NIH - Prevalence of Nutritional Deficiencies in Hair Loss among Indian Participants: Results of a Cross-sectional Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28932059/
3. Studiul „Prevalence of Nutritional Deficiencies in Hair Loss among Indian Participants: Results of a Cross-sectional Study”, apărut în Int J Trichology, Jul-Sep 2017;9(3):101-104. doi: 10.4103/ijt.ijt_48_16, autori: Dinesh Gowda, V. Premalatha, D.B. Imtiyaz

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0