Somnul, cel mai eficient analgezic
Un studiu facut recent arata ca privarea de somn creste sensibilitatea la durere, “amortind” zona din creier responsabila cu mentinerea durerii sub control. Asta inseamna ca persoanele care nu dorm suficient devin mai sensibile la durere. Pe de alta parte, cei care se odihnesc suficient suporta durerea mai bine.
Un studiu facut de cercetatorii din cadrul Universitatii din California a analizat impactul pe care lipsa somnului il are asupra sensibilitatii la durere. Studiul a fost facut pe un esantion de 24 de persoane tinere, fara probleme de sanatate. Acestora li s-au aplicat comprese calde pe picioare si activitatea cerebrala le-a fost monitorizata in aceasta perioada. In acest fel, s-a stabilit pragul de durere al indivizilor. Ulterior, acest experiment s-a repetat, insa de aceasta data s-a constatat ca unii participanti nu se odihnisera suficient si exact aceia au avut sensibilitate mai mare la durere.
S-a descoperit astfel ca, in urma lipsei de somn, cortexul somatosenzorial devine hiperactiv – aceasta zona din creier este responsabila cu durerea si sensibilitatea. Mai mult decat atat, nucleul accumbens – adica zona din creier care elibereaza dopamina, marind placerea si reducand durerea, are o activitate incetinita dupa o noapte nedormita. Asadar, lipsa somnului nu numai ca mareste sensibilitatea la durere, insa totodata suprima mecanismele prin care organismul combate durerea.
Specialistii sunt de parere ca oamenii minimalizeaza importanta somnului in general, insa mai ales atunci cand sunt bolnavi sau in convalescenta. Programul tot mai incarcat pe care il avem ne face sa neglijam odihna, iar acest lucru se rasfrange asupra propriei sanatati.
Mai mult decat atat, un aspect important de mentionat este ca, in general, in spitale se doarme cel mai prost. Galagia de pe holuri, numarul mare de pacienti dintr-un spital, precum si alte probleme similare afecteaza calitatea somnului a pacientului internat. Asadar, in loc ca pacientul sa doarma suficient si sa se refaca mai rapid si cu mai putine dureri, acesta nu reuseste sa se odihneasca corespunzator pe perioada spitalizarii.
Indicat ar fi ca toti medicii, pe langa tratamentul medicamentos, sa “prescrie” pacientilor si un somn de cel putin 8 ore pe noapte.
Statistic vorbind, peste 67% dintre cei care sufera de dureri cronice acuza, de asemenea, si probleme ale somnului, in timp ce peste 50% dintre cei care sufera de insomnii au de-a face si cu durerile cronice. Atat durerile cronice, cat si insomnia, favorizeaza pe termen lung dezvoltarea unor probleme precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau depresia.
Cum sa dormi mai mult si mai bine
- Fa-ti un orar de somn de la care sa nu te abati nici macar in weekend, chiar daca esti poate tentat sa dormi mai mult in zilele libere.
- Nu dormi pe timpul zilei mai mult de 15-20 de minute, astfel incat somnul de seara sa nu fie afectat.
- Nu folosi dispozitive cu ecrane digitale cu 1-2 ore inainte de a merge la culoare – lumina albastra emanata de acestea suprima secretia de melatonina, care te ajuta sa adormi.
- Trage draperiile seara, pentru a te asigura ca in incaperea in care dormi nu este lumina.
- Fa miscare in fiecare zi, fie ca vorbim despre plimbarile in aer liber, fie ca preferi sa mergi la sala de fitness.
- Limiteaza consumul de cofeina, mai ales in a doua parte a zilei.
- Nu manca pe saturate la cina pentru ca o digestie ingreunata iti afecteaza si somnul.
- Limiteaza consumul de zaharuri si carbohidrati rafinati, pentru ca iti afecteaza calitatea somnului.
- Practica tehnici de relaxare – exercitiile de respiratie, yoga sau tai-chi-ul pot fi de mare ajutor.
- Daca te apuca grijile si gandurile negative seara, la culcare, impiedicandu-te sa adormi, citeste o carte care sa iti distraga atentia de la propriile probleme.
- Daca problemele cu somnul persista, apeleaza la un medic pentru a rezolva aceasta problema – medicul de familie si psihiatrul te pot ajuta, insa nu ar strica nici o vizita la psiholog.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: Studiul “The association of sleep and pain: an update an a path foeward”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Patrick H. Finan, Burel R. Goodin si Michael T. Smith