Folosesti zilnic computerul? Ai putea avea sindromul computer vision
Folosesti zilnic computerul? Ai putea avea sindromul computer vision
Folosesti zilnic computerul? Ai putea avea sindromul computer vision
Sindromul computer vision face referire la toate problemele de vedere pe care le provoaca folosirea computerului. In jur de 50-90% dintre cei care folosesc calculatorul zilnic, la locul de munca, se confrunta cu cel putin cateva dintre simptomele acestui sindrom.
Expunerea indelungata si in mod repetat la ecrane digitale suprasolicita ochii si provoaca o serie de probleme la nivel ocular. Nu numai adultii, care lucreaza in fata computerului toata ziua si care petrec o mare parte din timpul liber cu ochii in telefon, sunt expusi riscului de a dezvolta sindromul computer vision, ci si copiii care se uita la desene animate ori se joaca pe tableta sau telefon ore in sir.
Cum iti afecteaza, concret, calculatorul vederea
Miscarea repetitiva a ochiului pe care o faci atunci cand folosesti un computer este daunatoare. De asemenea, o alta problema consta in faptul ca ochiul focalizeaza in mod constant atunci cand ne uitam la un ecran digital. Musculatura ochiului este si ea afectata, intrucat trebuie sa se ajusteze in functie de imaginea privita.
De ce apare sindromul computer vision
Acest sindrom apare, in primul rand, pentru ca se folosesc in mod excesiv ecrane digitale, incepand de la cel al computerului, pana la cel al tabletei ori al telefonului.
Alte motive care contribuie la declansarea acestui sindrom sunt:
- Lumina slaba din incapere.
- Nefolosirea unor ochelari cu lentile cu protectie pentru calculator.
- Luminozitatea marita a ecranului dispozitivului folosit.
- Distanta incorecta dintre ochi si dispozitiv (adesea stam prea aproape de calculator).
- Inaintarea in varsta.
Simptome ale sindromului computer vision
- Vedere incetosata
- Vedere dubla
- Dublarea conturului obiectelor privite
- Uscaciune oculara
- Senzatie de nisip in ochi
- Senzatie de arsura la nivelul ochilor
- Lacrimarea ochilor
- Dureri de cap.
Diagnosticare sindrom computer vision
Medicul oftalmolog este cel care stabileste diagnosticul de sindrom computer vision, in urma unor teste oftalmologice, dar si a anamnezei.
In urma stabilirii diagnosticului, medicul va face o serie de recomandari.
Tratament sindrom computer vision
Persoanele care nu poarta ochelari de vedere, dar sufera de acest sindrom, vor fi sfatuite sa isi faca ochelari cu lentile de protectie pentru calculator. In cazul pacientilor care poarta deja ochelari de vedere, se recomanda folosirea lentilelor cu protectie de calculator, in cazul in care acestea nu sunt deja folosite. Medicul poate recomanda, totodata, alegerea unor lentile colorate, care ofera protectie suplimentara.
Daca ai senzatie de uscaciune a ochilor ori de nisip in ochi, medicul oftalmolog iti poate recomanda si picaturi cu lacrimi artificiale pentru umezirea ochilor.
Alte recomandari utile in ameliorarea sindromului computer vision:
- Asaza-te corect in fata calculatorului, pastrand distanta de 40-75 de centimetri intre ochi si ecran. Corecteaza-ti postura pe parcursul zilei.
- Asigura-te ca ai o lumina mai buna – mai adauga un bec sau pune-ti o lampa pe birou.
- Redu intensitatea luminii ecranului computerului, astfel incat sa nu iti fortezi atat de tare ochii.
- La fiecare 2 ore de folosire a computerului, ochii au nevoie de o pauza de 15 minute. De asemenea, la fiecare 20 de minute de privit numai ecranul calculatorului, e important sa iti muti privirea in alta parte pret de macar 20 de secunde.
- Clipeste frecvent pentru a preveni uscaciunea ochilor.
Respectand indicatiile de mai sus, poti reduce simptomele sindromului computer vision.
Prevenire sindrom computer vision
Prevenirea acestui sindorm poate fi facuta prin respectarea recomandarilor facute pentru pacientii care au deja simptomele specifice. Asadar, postura corecta la calculator, pauzele frecvente, lumina buna si luminozitatea ecranului redusa vor ajuta si la prevenirea sindromului.
Folosirea unui umidificator poate fi, de asemenea, de mare ajutor daca petreci mult timp intr-o incapere cu aerul foarte uscat. Asta pentru ca aerul uscat irita ochii si amplifica senzatia de uscaciune si de nisip in ochi.
Sursa foto: Shutterstock