Sfaturi pentru sănătatea dentară în context pandemic

Ca să ai un zâmbet sănătos nu trebuie să depui foarte mult efort. Iată cum poți să ai grijă de sănătatea dentară și cum trebuie să-ți îngrijești dinții!

Medicii stomatologi se confruntă cu riscul de a contracta noul coronavirus deoarece, prin natura profesiei, intră în contact direct cu gura şi nasul pacienţilor. De aceea, autoritățile au hotărât închiderea temporară a cabinetelor de medicină dentară în timpul pandemiei COVID-19. Chiar dacă sunt permise, prin excepţie, intervenţiile stomatologice de urgenţă, ar fi bine să încercăm să minimizăm riscul apariției problemelor dentare în această perioadă. Cum putem face asta? 

Respectă recomandarea medicilor stomatologi de a te spăla pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara

Obiectivul acestei măsuri este îndepărtarea totală a plăcii dentare de pe suprafața dinților, mai ales acum când nu poți să ajungi la medicul stomatolog pentru o igienizare dentară profesională. Clătirea cu o apă de gură pe bază de alcool de două ori pe zi și folosirea regulată a aței dentare pot împiedica acumularea plăcii bacteriene, care duce la inflamarea gingiilor (gingivită).

Ai grijă ce mănânci!

Chiar și dacă respecți rutina de ingrijire a dinților (adică, te speli pe dinți de două ori pe zi, folosești ață dentară și apă de gură o dată pe zi), este dificil ca dinții să se păstreze sănătoși dacă nu adopți o dietă sănătoasă, fără alimente sau băuturi bogate în zahăr. Specialiștii recomandă și evitarea alimentelor procesate și a băuturilor dulci acidulate. De altfel, este important să știi că alimentele acide, precum roșiile și citricele pot avea unele efecte negative asupra smalțului dinților. De aceea, după ce le consumi, clătește gura cu apă și spală-te pe dinți după 30 de minute, nu mai devreme, pentru că expunerea la acid, combinată cu pasta de dinți, pot duce la erodarea suplimentară a danturii. 

Renunță la obiceiurile nesănătoase 

Ca să faci față stresului accentuat din această perioadă, evită fumatul și alcoolul. Tutunul inhibă aportul de sânge la gingii și crește riscul de infecții la nivelul gingiilor, pe când consumul excesiv de alcool reduce fluxul de salivă, colorează dinții și irită gingiile. Și mestecarea unor alimente dure, precum gheața, sau roaderea unghiilor, ca mijloc de gestionare a stresului, pot provoca crăparea smalțului dentar. De asemenea, sunt de evitat și alimentele dure, pe care obișnuim să le ronțăim când vizionăm un film, de exemplu-  arahidele, fisticul, semințele de floarea-soarelui sau de dovleac, bomboanele lipicioase.

Dacă vrei să urmezi un tratament de albire dentară acasă

În cazul în care te-ai gândit să începi un tratament de albire dentară acasă, prin purtarea unor gutiere care conțin un gel cu o concentrație de 16% peroxid de carbamidă, amână tratamentul, pentru că albirea se efectuează doar în urmă unui detartraj și periaj profesional. Ceea ce acum nu este posibil. 

Fă distincția între durerea cauzată de o carie și cea cauzată de gingia inflamată

O măsea cariată nu trebuie lăsată netratată pentru că poate conduce la boli precum miocardita sau infecții ale mușchilor inimii. Însă, este important ca în această perioadă să-ți dai seama dacă durerea cu care te confrunți este cauzată de o măsea cariată sau dacă, de fapt, ai gingia inflamată. În cazul unei măsele cariate, pe lângă o durere constantă sau temporară, apar și durerea de cap, febra și un gust neplăcut în gură (când este vorba despre o infecție).

Când gingia este inflamată, culoarea acesteia se modifică din roz deschis în diferite nuanțe de roșu, crește în volum sau sângerează. De regulă, gingia se inflamează din cauza unei igiene dentare precare, dar și în urma consumului de alimente dure - semințe, fructe oleaginoase (nuci, alune, fistic).

Poți evita durerea de măsea și problemele dentare severe dacă îți îngrijești dinții în mod regulat. În cazul unei urgențe, este bine să ai numărul de telefon al medicului dentist la îndemână și să-l apelezi. El este cel care va decide, pe bază simptomelor cu care te confrunți, dacă problema este sau nu o urgență. 

Pe doc.ro, în comunitatea Sănătatea dentară, găsești o mulțime de articole utile pe această temă. 

Ai grijă de sănătate!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0