Sfaturi pentru părinți: Cum să-și protejeze copiii când școlile sunt închise

Pentru că școlile de la noi din țară sunt în sistem online din cauza pandemiei COVID-19,  părinții se confruntă cu sarcina de a-și menține copiii sănătoși și să-i ajute să învețe acasă. 

Deși această măsură luată de autorități are ca scop împiedicarea răspândirii noului coronavirus, este posibil ca măsură de a închide școlile și grădinițele să fie o decizie greu de gestionat atât pentru copii, cât și pentru părinți. Copiii au nevoie de o rutină și predictibilitate, așa că părinții pot încerca să creeze acasă un mediu cu multă rutină și predictibilitate. Iată câteva sfaturi utile pentru părinți în această perioadă:

Luați măsuri pentru a proteja copiii de o eventuală îmbolnăvire

Explicați-le copiilor că trebuie să se spele foarte des pe mâini cu apă și săpun pentru 30-40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde, sau atunci când nu am acces la apă și săpun să-și dezinfecteze mâinile cu un gel de curățare cu 70% alcool, cum este Guard X. Fiți un model pentru ei, așa că spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun și chiar puteți să faceți din asta o activitate în care să implicați toată familia. 

De altfel, este important să evitați persoanele bolnave (mai ales pe acelea care tușesc și strănută) și să curățați și să dezinfectați zilnic suprafețele pe care le atingeți frecvent: mese, scaune cu spătar dur, mânere, întrerupătoare de lumină, telecomenzi, birouri, toalete și chiuvete, dar și jucării.  

Limitați timpul petrecut în compania altor persoane, în special copii

Una dintre măsurile-cheie pentru încetinirea răspândirii SARS-CoV-2 este de a limita contactul cu cei din jur cât mai mult posibil. Având în vedere că școlile și grădinițele sunt închise, copiii nu ar trebui să intre în contact cu alți copii. Motivul? Copiii cu COVID-19 pot avea doar simptome ușoare sau pot fi asimptomatici, transmițând acest virus altor persoane care pot avea un risc mai mare de îmbolnăvire, inclusiv adulților în vârstă și persoanelor care au afecțiuni medicale subiacente grave.

În locul întâlnirilor face-to-face, părinții îi pot ajuta pe copii să discute telefonic sau să inițieze apeluri video cu prietenii sau cu restul colegilor din clasă.

Limitați timpul petrecut cu adulții în vârstă 

Dacă locuiți cu persoane care prezintă un risc ridicat pentru complicații, în urma infectării cu SARS-CoV-2, luați-vă măsuri de precauții suplimentare pentru a separa copilul de persoanele respective. De altfel, luați în considerare amânarea călătoriilor pentru a vizita alți membri ai familiei sau bunicii mai în vârstă. Puteți lua legătura cu ei prin telefon, de exemplu.

Copiii care au peste 2 ani trebuie să poarte mască

 
 

Autoritățile recomandă ca atât adulții, cât și copiii să poarte o mască care să acoperă nasul și gura atunci când se află în mediul public. De altfel, la noi în țară din 15 mai 2020 va deveni obligatorie purtarea măștilor în spațiul public și în mijloacele de transport în comun.

Aceasta este o măsură suplimentară pentru a reduce răspândirea COVID-19, pe lângă distanțarea socială, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor și alte acțiuni preventive de zi cu zi. Acoperirea feței cu mască de protecție nu este o măsură menită să protejeze purtătorul, ci mai degrabă poate preveni răspândirea virusului de la purtător la cei din jur, susțin specialiștii. Acest lucru ar fi deosebit de important în cazul în care cineva este infectat, dar nu are simptome. 

Ce trebuie să facă părinții în cazul în care copiii se îmbolnăvesc

Dacă părinții observă vreun simptom al COVID-19, în special febră, tuse sau dificultăți de respirație, este important să sune la medic și să izoleze copilul acasă, departe de ceilalți membri ai familiei. 

De altfel, specialiștii atrag atenția că în această perioadă unele schimbări în rutina copiilor îi pot afecta pe aceștia, existând riscul să se confrunte cu îngrijorare sau tristețea excesivă, dificultăți de atenție și de concentrare, lipsa somnului. În acest caz, discuțiile cu un psihoterapeut pot fi de ajutor. 

Ajutați-vă copiii să învețe în continuare

Multe școli oferă lecții online. Examinați sarcinile primite de la profesori sau de la învățători  și ajutați-vă copilul să stabilească un ritm rezonabil pentru finalizarea temelor. Copiii au nevoie și de timp liber și de mese și gustări sănătoase și activitate fizică. Așa că faceți un program zilnic în care să includeți toate acestea. 

În cazul copiilor din școala primară, căutați modalități de a face din învățare un proces distractiv. Faceți activități practice, cum ar fi puzzle-uri, pictați, desenați. Jocul independent poate fi folosit și în locul învățării structurate. Încurajați copiii să construiască un fort din foi sau să exerseze numărarea prin stivuirea blocurilor de construcții. Exersați scrierea de mână și gramatica scriind scrisori către ceilalți membrii ai familiei, de exemplu. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Centers for Disease Control and Prevention - Keeping Children Healthy While School’s Out
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/children.html?deliveryName=USCDC_2067-DM26911

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0