Semnul care indica deficitul de vitamina D: nu ignora oboseala

Simptomele deficientei de vitamina D includ durere musculara, transpiratie excesiva si faptul ca faci frecvent gripa sau racesti des. Insa pe langa acestea, pot sa apara si alte simptome ale lipsei de vitamina D in organism, pe care nu ar trebui sa le ignori, cum ar fi oboseala.

Potrivit expertilor, vitamina D este necesara in organismul nostru, pentru ca ne ajuta sa avem oase sanatoase, dinti sanatosi si muschi sanatosi. Fara o cantitate suficienta de vitamina D, este dificil sa se regleze cantitatea de calciu in corpul nostru.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O lipsa severa de vitamina D ar putea duce la multe afectiuni medicale, cum ar fi osteomalacia (demineralizarea oaselor si muschi slabi din cauza nivelului scazut de vitamina D din sange). Este bine, asadar, sa stii ca ai putea fi in pericolul de a suferi de o carenta de vitamina D daca te simti adeseori obosit si slabit. Fara cantitatile suficiente de vitamina D, este posibil sa te simti mai letargic decat in mod normal, spun medicii britanici. Asadar, ar trebui sa discuti cu medicul tau daca te simti mai obosit(a) decat in mod normal, pentru ca aceasta aparenta oboseala poate ascunde o lipsa de vitamina D.

De ce este important sa se diagnosticheze precoce deficienta de vitamina D? Pentru ca aceasta ar putea creste riscul de a dezvolta alte afectiuni medicale, inclusiv diabet.

Care sunt factorii clinici de risc pentru deficienta de vitamina D

Studiile arata ca exista numerosi factori clinici care pot creste riscul de a dezvolta o carenta de vitamina D. Printre acesti factori se afla:

  • aportul scazut de vitamina D cauzat de: un aport oral inadecvat, malnutritie, expunerea limitata la soare;
  • factori gastrointestinali: malabsorbtia acestui nutrient se poate datora sindromului de intestin scurt, pancreatitei, bolilor inflamatorii intestinale, amiloidozei etc.
  • factori hepatici - unele medicamente antiepileptice, boala hepatica severa sau insuficienta hepatica
  • factori renali - imbatranirea scade activitatea unor substante chimice din corp, insuficienta renala, rata filtrarii glomerulare, sindromul nefrotic (scaderea nivelurilor proteinelor care se ataseaza de vitamina D).

Despre oboseala si lipsa vitaminei D

Senzatia de oboseala poate avea multe cauze, iar deficienta de vitamina D poate fi una dintre ele. Din pacate, de multe ori este trecuta cu vederea si nu e identificata ca o potentiala cauza.

Studiile de caz au aratat ca nivelurile foarte scazute de vitamina D in sange pot cauza oboseala, care are un efect negativ sever asupra calitatii vietii pacientilor. Intr-unul dintre studiile de acest tip, s-a descoperit ca o femeie de 28 de ani care se plangea de oboseala cronica in timpul zilei si de dureri de cap avea niveluri serice ale vitaminei D de doar 5,9 ng/ml. Acestea sunt valori extrem de scazute, iar orice numar sub 20 ng/ml inseamna deficienta. Cand femeia a luat suplimente cu vitamina D, nivelul a crescut pana la 39 ng/ml, iar simptomele ei s-au diminuat.

Suplimentarea cu vitamina D in cazul acestei femei a fost initiata la o doza de 50.000 de IU o data pe saptamana, iar starea excesiva de somnolenta din timpul zilei s-a ameliorat in decurs de 2 saptamani. La controlul din timpul studiului, femeia a raportat ca durerile ei de cap si cele de coapse s-au calmat, iar durerea lombara s-a ameliorat si ea. Starile de oboseala si de somnolenta din timpul zilei s-au rezolvat, iar analizele de sange au aratat ca nivelul vitaminei D in sange (25-hidroxi vitamina D) era normal: 39 ng/ml.

Este important, insa, sa retinem ca si valorile vitaminei D din sange care nu sunt extrem de mici pot avea un impact negativ asupra energiei noastre. De pilda, un mare studiu observational a analizat relatia dintre vitamina D si oboseala la femeile tinere. Studiul acesta a constatat ca femeile cu valori serice mai mici de 20 ng/ml sau intre 21-29 ng/ml de vitamina D aveau un risc mai mare sa sufere de oboseala, in comparatie cu cele care aveau un nivel al vitaminei D in sange de peste 30 ng/ml.

Un alt studiu de caz a aratat beneficiile suplimentelor cu vitamina D in combaterea oboselii. Un barbat in varsta de 61 de ani a fost evaluat pentru ca avea stari extreme de oboseala in timpul zilei. El nu prezenta caracteristici in ceea ce priveste depresia, sindromul de apnee in somn sau narcolepsie. Testele in privinta functiei glandei tiroide nu au scos la iveala anomalii, insa cu toate acestea, nivelul seric de vitamina D (25-hidroxi vitamina D) era scazut: 18,4 ng/ml. In cazul lui a fost initiata suplimentarea cu vitamina D, iar la controalele medicale efectuate dupa 3 luni si dupa 12 luni, pacientul a raportat ca au disparut complet starile de oboseala din timpul zilei, ceea ce a corespuns cu cresterea nivelului de vitamina D in cazul lui.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Vitamin D Deficiency in Adults: When to Test and How to Treat", publicat in 2010, in Mayo Clinic proceedings, autori: Kurt A. Kennel, Matthew T. Drake, Daniel L. Hurley.
  • Studiul "Resolution of hypersomnia following identification and treatment of vitamin d deficiency.", publicat in 2010 in Journal of Clinical Sleep Medicine (JCSM), autor McCarty DE.
  • Studiul "Quality of life is impaired not only in vitamin D deficient but also in vitamin D-insufficient pre-menopausal women.", publicat in 2013 in Journal of Endocrinological Investigation, autori: Ecemis GC, Atmaca A.
  • Studiul "Vitamin D deficiency and fatigue: an unusual presentation.", publicat in 2015, in Springerplus, autori: Johnson K, Sattari M.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0