Semnele timpurii ale oboselii mentale

Epuizarea mentală apare, de obicei, din cauza stresului. Atunci când ai de-a face în permanență cu lucruri care activează răspunsul la stres al corpului, nivelul de cortizol rămâne ridicat. În cele din urmă, acest lucru începe să interfereze cu digestia, cu somnul și cu sistemul imunitar.

Orice persoană care suferă de stres pe termen lung se poate confrunta cu epuizarea mentală. Această problemă te poate face să te simți copleșit din punct de vedere emoțional și să simți că responsabilitățile pe care le ai și problemele inerente care apar în viață sunt imposibil de depășit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Epuizarea fizică este o stare extremă de oboseală neîntreruptă care te face să te simți stors de energie și poate fi un efect secundar al epuizării mentale. O analiză¹ din 2017 a 11 studii a arătat că epuizarea mentală afectează performanțele fizice și poate face chiar și sarcinile simple sau exerciții fizice ușoare să se simtă mult mai dificile decât sunt în realitate.

Care sunt cauzele oboselii mentale

Termenii de oboseală mentală sau de burnout sunt adesea folosiți pentru a face referire la senzația de suprasolicitare legată de stresul la locul de muncă, dar epuizarea mentală poate fi cauzată de o lungă perioadă de stres asociat cu orice zonă a vieții, nu doar cu serviciul. Deși declanșatorii epuizării mentale nu sunt aceiași pentru toți, unii sunt mai frecvenți decât alții.

Cauzele obișnuite ale epuizării mentale includ:

 

  • Joburi în care presiunea asupra angajatului este mare, cum ar fi cadrele medicale de la urgență
  • Un program de muncă prea lung
  • Stresul cauzat de problemele financiare
  • Nemulțumirile legate de locul de muncă
  • Îngrijirea unei persoane iubite bolnave
  • Traiul cu o boală cronică
  • Moartea unei persoane dragi
  • Nașterea
  • Dezechilibrul între serviciu și viața personală
  • Lipsa de sprijin social.

Care sunt simptomele de epuizare mentală

Oboseala psihică provoacă simptome fizice, dar și emoționale. De asemenea, poate avea impact asupra comportamentului persoanei afectate, comportament care poate fi lesne observat de cei din jur.

Simptomele oboselii mentale pot varia de la o persoană la alta și adesea apar treptat, până când persoana simte că a ajuns într-un punct fără ieșire.

Semnele emoționale pot fi: depresia, anxietatea, cinismul sau pesimismul, apatia, detaşarea, furia, lipsa de speranță, senzația de teamă, lipsa de motivație, dificultatea de concentrare.
Semnele fizice pot include: dureri de cap, stomac deranjat, oboseală cronică, modificări ale apetitului, insomnie, creșterea sau pierderea în greutate, apariția răcelilor și a gripei mai des decât ar fi normal.
Semnele comportamentale pot cuprinde: o performanță slabă la locul de muncă, retragere sau izolare socială, incapacitatea de a păstra angajamentele personale sau profesionale, solicitări frecvente de concediu medical.

Ce tratamente există pentru epuizarea mentală

Există anumite modificări de stil de viață și tehnici de relaxare pe care le poți utiliza acasă pentru a atenua simptomele epuizării mentale. Iată ce poți face:

Îndepărtează stresul

Nu este întotdeauna posibil să elimini sursa de stres, deși acesta este cel mai bun mod de a trata stresul. Dacă ești copleșit de responsabilitățile pe care le ai acasă sau la muncă, ia în considerare să solicitați ajutor pentru îndeplinirea sarcinilor sau să delegi unele dintre responsabilități pe care le ai. Poți, de asemenea, să încerci administrarea unui complex nutraceutic pe bază de acizi grași Omega 3, complexul de vitamine B, luteină, zeaxantină, care să contribuie la sănătatea creierului și la reducerea oboselii.

Ia o pauză

 
 

Timpul de odihnă și de reîncărcare a bateriilor este o parte importantă în tratarea oboselii mentale. Acest lucru poate însemna că ai nevoie să îți iei o vacanță prelungită sau pur și simplu să îți faci un pic de timp pentru tine în fiecare zi: o plimbare în pauza de prânz sau o întâlnire cu un prieten o dată pe săptămână pot face minuni pentru nivelul tău de stres.

Efectuează câteva exerciții

Nu este ușor să găsești motivația de a face exerciții fizice nici într-o zi bună, dacă nu ești genul de persoană care să iubească sportul. Însă exercițiile fizice au multe beneficii dovedite pentru sănătatea fizică și emoțională. Nu este necesar să te implici într-o activitate complexă sau de intensitate ridicată pentru a obține beneficiile, exercițiul moderat, cum ar fi o plimbare rapidă, este suficient. Printre avantajele dovedite ale exercițiului fizic se numără scăderea nivelului de stres, reducerea anxietății, îmbunătățirea stării de spirit, întărirea sistemului imunitar.

Ia în calcul tehnicile de relaxare

Tehnicile de relaxare sunt recunoscute științific că reduc stresul și anxietatea. Printre aceste tehnici se numără yoga, tai chi-ul, respirația profundă, masajul, aromaterapia și terapia de relaxare progresivă.

Dormi mai mult

Somnul de 7-8 ore pe noapte este necesar pentru bunăstarea emoțională. Unul dintre cele mai bune moduri de a te asigura că vei avea un somn bun este de a evita să petreci prea mult timp în pat pe tot parcursul zilei - situație care poate contribui epuizarea psihică - și de a evita sedentarismul. Dezvoltă o rutină de culcare care să ți se potrivească și menține-o.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ține un jurnal

Deși te-ai putea gândi că ținerea unui jurnal este o activitate pentru adolescenți, realitatea este că poate fi de folos și la maturitate. Gândurile și sentimentele negative te pot consuma atunci când ești epuizat mental. Ținerea unui jurnal pentru a scrie lucrurile pentru care ești recunoscător în fiecare zi te poate ajuta să te concentrezi asupra binelui din viața ta. Un set de trei studii publicate în 2017 au arătat că persoanele care practică exerciții de recunoștință se bucură de o sporire a bunăstării, de un nivel mai mic de stres, de somn îmbunătățit și de o mai bună sănătate fizică.

Uneori, ar putea fi nevoie de ajutor profesional sau de medicamente

Căutarea ajutorului profesional pentru epuizarea mentală, dacă nu o poți rezolva urmând sfaturile de mai sus, este importantă. Un psihoterapeut îți poate oferi instrumentele de care ai nevoie pentru a face față stresului și pentru a lucra cu tine însuți pentru a depăși perioada dificilă a epuizării mentale. Poți, de asemenea, să discuți despre simptomele tale și cu medicul de familie. Acesta îți poate sugera medicamente (pentru somn, pentru anxietate etc.) care să te ajute să îți gestionezi simptomele în timp ce faci psihoterapie.

 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Springer Link - The Effects of Mental Fatigue on Physical Performance: A Systematic Review
https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-016-0672-0
1. Analiza „The Effects of Mental Fatigue on Physical Performance: A Systematic Review.”, apărut în Sports Med 47, 1569–1588 (2017). https://doi.org/10.1007/s40279-016-0672-0, autori: Van Cutsem, J., Marcora, S., De Pauw, K. et al.
Europe PMC - Effects of mindfulness meditation on serum cortisol of medical students
https://europepmc.org/article/med/23724462

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0