Registrul National Roman pentru boala Parkinson, ajutor de nadejde pentru pacienti si medici

Incepand cu luna februarie a acestui an este activ Registrul National pentru Boala Parkinson (REPARK), in care vor fi inclusi toti pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune. Romanii care sufera de Parkinson vor putea astfel sa contribuie la cunoasterea acestei boli, furnizand informatii cu privire la evolutia sa, dar si cu privire la tratamentul urmat si la factorii socio-demografici. 

Dr. Mihai Vasile, medic primar neurolog, precum si Secretar General al Societatii de Neurologie din Romania a explicat care este rolul REPARK si cum va ajuta el pacientii diagnosticati cu Parkinson: “REPARK este un registru de pacienti si un instrument clinic destinat medicilor neurologi si a fost creat pentru a culege si analiza date cu caracter medical privind modul de evolutie a bolii, severitatea simptomelor motorii si non-motorii, tipul de tratament si eventualele reactii adverse ale medicamentelor utilizate de catre pacienti, precum si calitatea vietii pacientilor cu boala Parkinson din Romania. Acest registru este primul registru de pacienti cu afectiuni neurologice din Romania, celelalte destinate urmaririi pacientilor cu AVC acut si scleroza multipla, fiind registre de tratament”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Mai mult decat atat, Societatea de Neurologie din Romania a infiintat, pentru ajutarea bolnavilor de Parkinson, mai multe Centre de Expertiza in Domeniul Tulburarilor de Miscare si al Managementului Bolii Parkinson. Exista 10 astfel de centre in toata tara, atat in Capitala, cat si in orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Oradea, Craiova, Constanta, Sibiu, Brasov si Targu Mures. In aceste centre se regasesc echipe formate din medici neurologi, psihologi, nutritionisti, logopezi si specialisti in fizioterapie.

In Romania sunt diagnosticati peste 72.000 de pacienti cu boala Parkinson. Prevalenta acestei boli creste odata cu varsta. La varsta de 65 de ani prevalenta este de 1%, insa la 85 de ani ajunge deja la 3,5%. Parkinson este o afectiune progresiva, care incepe cu mult timp inainte de instalarea propriu-zisa a bolii. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0