Programul Național de testare a hepatitei C

Hepatita C cronică este o infecție cu virusul hepatitei C care persistă mai mult de șase luni pe baza prezenței ARN-ului acestuia. Infecțiile cronice pot persista timp de ani de zile fără simptome astfel că medicii le pot descoperi întâmplator, uneori  în cadrul testelor serologice asociate examenului gastroenterologic, alteori în timpul examenelor de rutină la persoane cu risc înalt.

Examenele nu fac deosebire între infecțiile acute și cele cronice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

VHC este transmis, în primul rând, prin contactul cu sânge sau produse de sânge infectat. Cele mai frecvente metode de transmitere a virusului hepatitic C sunt: transmiterea prin sânge, de la mamă la făt, contact sexual, tatuaje sau body-piercing. Este dificil de detectat și eliminat de către sistemul imunitar, ceea ce generează infecție cronică, ciroză hepatică și cancer hepatic. În plus, evoluează cu dezvoltarea rezitenței la antivirale și răspunsuri terapeutice diferite la tratamente antivirale.

La ora actuală, în România se desfășoară Programul național de Testare pentru hepatita C

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acesta presupune testarea gratuită a voluntarilor, campania fiind desfășurată la nivel național până la sfârșitul anului 2015. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” care declara că "În baza acestui program naţional de testare, ale cărui costuri se ridică la 1,3 milioane de euro, câte nouă medici de familie din fiecare judeţ, din mediul rural şi urban, vor avea posibilitatea să identifice care sunt pacienţii cu risc şi să le propună testarea, până la sfârşitul anului 2015.

Toate datele colectate vor fi adunate într-un Registru Național, în țara noastră, grupele de vârstă cele mai afectate, potrivit celor peste 30.000 de testări de până acum, fiind între 40 și 69 de ani." După efectuarea acestor testări, cei depistați pozitiv vor putea efectua testele de diagnosticare precisă a hepatitei C, care  includ: anticorpi anti-HCV, ELISA, tehnica Western blot și ARN VCH cantitativ. Reacția de polimerizare în lanț poate detecta ARN-ul VHC la una sau două săptămâni după infecție, în timp ce testele care depistează anticorpii pot detecta doar mai târziu infecția, pentru că formarea acestora durează mult mai mult.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0