Problemele de vedere netratate creeaza probleme prescolarilor

Un nou studiu avertizeaza ca aproximativ 175.000 de prescolari se confrunta cu probleme de vedere comune, dar pe care nu le trateaza. Este de asteptat ca cifra respectiva sa creasca in urmatorii ani.

Analiza estimeaza ca numarul cazurilor de vedere slaba necorectata in randul populatiei foarte tinere va depasi 26% pana in 2060. „Este surprinzator procentajul ridicat de tulburari de vedere care pot fi usor prevenite sau tratate” a precizat autorul studiului, dr. Rohit Varma. Acesta este directorul USC Roski Eye Institute (Institutului de Oftalmologie USC Roski) in cadrul Universitatii Southern California, din Los Angeles. „Ceea ce inseamna ca exista o nevoie urgenta de crestere a screening-urilor oftalmologice si a constientizarii importantei examenelor oftalmologice in randul prescolarilor” a adaugat Varma.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetatorii s-au bazat pe datele a doua studii nationale care au examinat problemele de vedere ale copiilor din Statele Unite. Cercetatorii au subliniat ca cea mai mare parte a prescolarilor netratati (aproape 70%) aveau vederea incetosata din cauza unei „erori de refractie”. Cu alte cuvinte, fie sufereau de miopie, fie de hipermetropie, care apar atunci cand forma ochilor impiedica patrunderea adecvata a luminii in interiorul ochilor.

In cele mai multe cazuri, ochelarii pot corecta cu usurinta ambele afectiuni. Dar in cazul majoritatii prescolarilor, acest lucru pur si simplu nu se intampla, au precizat autorii studiului.

Potrivit unui raport, cei mai multi prescolari, in special cei din comunitatile minoritare, nu-si fac niciodata un examen oftalmologic corespunzator. „Se recomanda ca pana la varsta de 3 ani, toti copiii sa efectueze un examen oftalmologic cuprinzator” a subliniat Varma. „Cu toate acestea, am descoperit ca doar 12% din copii au efectuat un examen oftalmologic amanuntit pana la varsta de 5 ani”.

Problema este larg raspandita, a precizat Varma, chiar si in randul copiilor care sufera de afectiuni observabile, precum „ochiul lenes” (ambliopia) sau vederea incrucisata (strabismul). Mai putin de 30% din copiii de patru ani cu ambliopie efectueaza un examen oftalmologic complet. In plus, minoritatile sunt deosebit de vulnerabile, fiind usor trecute cu vederea. Prescolarii hispanici reprezinta cea mai mare proportie (38%) a celor cu probleme de vedere netratate, urmati de prescolarii de culoare.

 

 

„Lipsa asigurarilor medicale, in special a asigurarilor oftalmologice, ar putea sa joace un rol important” a explicat Varma. In cadrul studiilor anterioare, echipa sa „a descoperit ca asigurarile oftalmologice conduc la cresterea numarului de examene oftalmologice amanuntite in randul copiilor prescolari.” In ceea ce ii priveste pe parintii ingrijorati, Varma a precizat ca „trebuie sa optimizeze vederea copiilor lor prin consultarea unui optometrist sau oftalmolog in mod regulat in vederea efectuarii de examene oftalmologice amanuntite. Pana la varsta de 3 ani, preferabil chiar mai devreme, toti copiii ar trebui sa efectueze cel putin un examen oftalmologic amanuntit”.

Dr. Alfred Sommer, profesor de oftalmologie la Scoala de Medicina a Universitatii Johns Hopkins din Baltimore, nu a fost surprins de rezultatele studiului, precizand ca situatia este „binecunoscuta”. „Nu uitati ca aceste cifre preconizate nu iau in considerare nicio schimbare a examenelor oftalmologice ale copiilor care descopera ca au nevoie de ochelari si nicio crestere a numarului celor care poarta ochelarii de care au nevoie” a mai spus acesta.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestea sunt „doua mari presupuneri” a adaugat Sommer, iar aceste tendinte s-ar putea schimba cu mult inainte de 2060, daca piata asigurarilor medicale se schimba sau daca mai multi parinti ajung sa inteleaga importanta ingrijirii vederii copiilor lor.
 

 

Sursa foto: Pixabay

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0