Poliarterita nodoasă (boala Kussmaul-Maier): ce este, simptome și tratament

Poliarterita nodoasă sau boala Kussmaul-Maier este o afecțiune rară, cu o incidență de, în medie, 3 la 4.5 de cazuri pe 100.000 de persoane numai în Statele Unite ale Americii. Boala afectează în special femeile și, cu toate că s-au depistat cazuri la toate mediile de vârstă, cele mai multe persoane care suferă de poliarterită noduroasă au dezvoltat boala între 45 și 65 de ani. 

Ce este poliarterita nodoasă?

Poliarterita nodoasă este o afecțiune a vaselor de sânge, din categoria vasculitelor, caracterizată prin inflamarea arterelor mici și medii, proces care împiedică transportul de oxigen și nutrienți către organele interne. Majoritatea cazurilor apar în partea a doua a vieții, deși poliarterita nodoasă se poate manifesta la orice vârstă.

Poliarterita nodoasă afectează, de obicei, vasele sangvine de la nivelul pielii, încheieturilor, nervilor periferici, tractului intestinal, inimii, ochilor și rinichilor. Simptomele sunt cauzate de daunele aduse organelor afectate și pot include caracteristici variate. 

Cauze și simptome ale poliarteritei nodoase

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În timp ce o cauză de fond a poliarteritei nodoase nu este, în prezent, cunoscută (numeroși cercetători sunt de părere că este o afecțiune autoimună). Este cunoscut faptul  că arterele susțin sănătatea vitală a țesuturilor și organelor, iar prin daunele provocate de această boală, circulația sangvină către acestea este periclitată. Atunci când organele nu primesc suficient sânge oxigenat, încetează să funcționeze la randament optim. Acest tip de depreciere arterială se produce atunci când sistemul imunitar al pacientului se dereglează și începe să atace arterele. Nu s-a descoperit, momentan, o cauză pentru această reacție a sistemului imunitar, ceea ce îngreunează identificarea adevăratelor cauze din spatele poliarteritei nodoase. 

În schimb, cele mai noi cercetări sugerează faptul că hepatita B, hepatita C și leucemia cu celule păroase sunt asociate cu poliarterita nodoasă și pot declanșa afecțiunea la câteva luni după instalarea bolii inițiale (este vorba de infecția cu virusul hepatitic). 

Nu în ultimul rând, poliarterita nodoasă este adesea întâlnită în rândul persoanelor dependente de droguri, în special amfetamine.

Simptomele principale ale poliarteritei nodoase, destul de pregnante, includ:

 • Scăderea subită a apetitului
 • Pierderea subită în greutate
 • Dureri abdominale
 • Stare de oboseală excesivă
 • Febră
 • Dureri musculare și la nivelul încheieturilor

Este important de reținut că simptomele pot varia, ca formă și intensitate, de la un pacient la altul, și nu este necesar ca toate simptomele să se manifeste pentru diagnosticul bolii. Boala poate ajunge să afecteze, în ultimă instanță, toate organele, inclusiv pielea și sistemul nervos central. Potrivit specialiștilor, poliarterita nodoasă afectează sistemul nervos în cazul a aproximativ 70% din populația bolnavă. În lipsa unui tratament corespunzător, poliarterita nodoasă poate duce la apariția crizelor și a dezechilibrelor neurologice, printre care disfuncțiile cognitive, în decursul a câtorva ani. De asemenea, în timp apar lezionări multiple ale pielii, în special pe picioare. Leziunile se infectează, în numeroase cazuri, ceea ce produce disconfort și chiar dureri.  

Diagnostic și opțiuni de tratament

Poliarterita nodoasă este o afecțiune complicată, care necesită numeroase teste clinice și analize înaintea stabilirii diagnosticului. Așadar, pentru a stabili cu certitudine diagnosticul, medicul va solicita, pentru început, un set complet de analize de sânge

Este posibil ca, mai târziu, să fie nevoie de analize auxiliare, printre care se pot număra:

 • O biopsie de țesut arterial, prelevat dintr-o arteră afectată
 • O arteriogramă, care este o radiografie a arterelor
 • Un test pentru viteza de sedimentare a hematiilor, pentru a stabili nivelul de inflamație din organism

Odată obținute rezultatele testelor, medicul va formula un diagnostic, alături de un plan de tratament. 

Dacă suferi de afecțiuni gastrointestinale de orice fel, este important să îi spui medicului, pentru a nu interpreta durerile abdominale ca un simptom al poliarteritei nodoase. Din păcate, nu există un tratament permanent pentru poliarterita nodoasă, însă simptomele acesteia, chiar și cele mai neplăcute, pot fi controlate prin tratament adecvat. Scopul tratamentului este cel de a preveni ca boala să avanseze și să afecteze mai multe organe. 

Tratamentul este adaptat pentru fiecare pacient, în funcție de severitatea bolii și de istoricul de boli al acestuia. Deși majoritatea pacienților răspund bine la tratament, se întâmplă, uneori ca starea unora dintre ei să se agraveze. 

În ceea ce privește opțiunile pentru planul de tratament, acesta se realizează, de obicei, prin combinarea mai multor abordări, care pot include medicamente antivirale, tratamente imunosupresive și corticosteroizi. Dozele crescute de corticosteroizi sau de steroizi pot ajuta la controlarea simptomelor poliarteritei nodoase, prin reducerea nivelului de inflamație din organism și înlocuirea anumitor hormoni în organism.De asemenea, corticosteroizii pot impiedica sistemul imunitar să atace arterele, dar, de regulă, este nevoie și de un tratament cu imunosupresive în paralel. De obicei, schema de tratament cu imunosupresive și corticosteroizi este recomandată persoanelor cu simptome severe.

Cu toate acestea, este important de reținut că medicamentele corticosteroidice pot produce numeroase efecte secundare, în special cele consumate oral. Persoanele care suferă de hepatită pot primi un tratament pe bază de antivirale, în paralel cu transfuzii de plasmă (relevante pentru pacienții cu hepatită B). 

Posibile complicații ale poliarteritei nodoase

Afecțiunile legate de artere și de sistemul vascular, în general, sunt grave și trebuie tratate cu seriozitate. Arterele afectate pot produce daune la nivelul sistemului nervos și pot afecta alte organe vitale. 
Printre cele mai des întâlnite complicații ale poliarteritei nodoase se numără:

 • Atacul de cord
 • Daune intestinale severe
 • Insuficiență renală

Starea pacientului și calitatea vieții sale sunt direct impactate de eficiența tratamentului. Persoanele cu poliarterită nodoasă care nu primesc un diagnostic și tratament corespunzător pot muri în urma complicațiilor, deci este foarte important să mergi la medic dacă suspectezi că ai poliarterită nodoasă. Din păcate, nu există nicio modalitate de a preveni poliarterita nodoasă, așadar diagnosticul timpuriu poate crește speranța de viață în mod semnificativ. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
National Center for Advancing Translational Sciences - Polyarteritis nodosa
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/7360/polyarteritis-nodosa
Johns Hopkins Vasculitis Center - Polyarteritis Nodosa
https://www.hopkinsvasculitis.org/types-vasculitis/polyarteritis-nodosa/


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0