Passiflora - beneficii și contraindicații

Passiflora sau floarea pasiunii este o plantă folosită la fabricarea multor medicamente care tratează diverse afecțiuni. Passiflora face parte din familia Passifloraceae și poate avea efecte similare cu benzodiazepinele, o clasă de medicamente psihotrope, și inhibitorii de monoaminoxidază (I.M.A.O.), indicați în tratamentul depresiilor.  

În tradiția populară, Passiflora este cunoscută ca planta care alungă teama și neliniștea, datorită proprietăților sedative, care oferă un efect calmant și relaxant. Din acest motiv, este intens utilizată în medicina naturistă și în homeopatie în epuizare nervoasă, insomnie și chiar în tulburări de deficit de atenție. 

Speciile de Passiflora sunt importante pe plan mondial datorită conținutului variat de fitoconstituenți cu valoare terapeutică ridicată. Acești fitoconstituienți sunt materii prime potențiale pentru dezvoltarea de noi medicamente. Un exemplu este Passiflora edulis; această specie a dobândit notorietate la nivel mondial, nu numai datorită  proprietăților fructelor sale, ci și pentru că frunzele sale sunt utilizate în mod regulat în Europa și în America, în medicina tradițională, pentru efectele lor sedative sau tranchilizante. Cercetări recente asupra proprietăților terapeutice ale extractelor din părți vegetale de Passiflora au arătat că acestea au efecte semnificative asupra sistemului nervos central; extractele au proprietăți anxiolitice, anticonvulsivante și sedative. 

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Și Passiflora incarnata fost intens studiată, motiv pentru care acum se folosește în multe afecțiuni frecvente în zilele noastre: tulburări emoționale, insomnie și chiar dependența de alcool.

În doze mici, părțile aeriene ale Passiflorei edulis și Passiflorei incarnata pot fi folosite ca anxiolitice (reducerea anxietății); la doze mari, ele pot fi folosite ca sedative. Aceste proprietăți sunt atribuite conținutului ridicat de flavonoide, în special, izovitexină.

Specialiștii au descoperit că Passiflora are o varietate de constituenți fitochimici cu efecte antihipertensive și, de aceea, aceasta poate fi utilizată pentru a trata bolile sistemului circulator.

Prin urmare, Passiflora este utilizată pe scară mondială la combaterea insomniei, epilepsiei și stărilor de nervozitate persistente și foarte accentuate (isterie), dar și în alte afecțiuni. Passiflora are efecte calmante, care induc somnul și ameliorează spasmul muscular.  Dar despre celelalte beneficii  pe care le are această plantă și care sunt contraindicațiile acestei plante îți vorbesc mai pe larg mai jos.

Spre deosebire de somniferele de sinteză, această plantă induce un somn odihnitor. Când se trezesc, pacienții nu se confruntă cu stări de confuzie, amețeli, dificultăți în respirație, tristețe și nu au probleme de orientare, ca în cazul celor care iau somnifere de sinteză. 

Combate insomnia cronică sau pasageră 

Numeroase studii arată că Passiflora incarnata ameliorează calitatea somnului, pentru că reușește să crească nivelul acidului gama-aminobutiric, un neurotransmițător care relaxează sistemul nervos, scăzând activitatea creierului. În felul acesta, ajută organismul să se relaxeze și să se odihnească mai bine. 

Într-un studiu publicat în 2011, participanții au băut o doză zilnică de ceai de Passiflora1. După șapte zile, au raportat îmbunătățiri ale calității somnului. De aici cercetătorii au tras concluzia că Passiflora îi poate ajuta pe adulți să gestioneze mult mai ușor problemele cu somnul.

Intervine favorabil în stări de nervozitate

Există studii care arată că Passiflora incarnata ajută la ameliorarea simptomelor anxietății. Într-un studiu clinic, cercetătorii au descoperit că Passiflora incarnata a avut rezultate similare cu medicația recomandată în anxietate. 

Ameliorează simptomele menopauzei

Într-un studiu din 2017, participantele au înregistrat o reducere semnificativă a simptomelor specifice menopauzei, inclusiv dureri de cap, depresie, insomnie și furie, comparativ cu un grup de control, după ce au luat Passiflora incarnata timp de 3–6 săptămâni 2.

Adjuvant în diabet

Numeroși cercetători au evaluat efectul extractului Passiflorei incarnata ca tratament tradițional pentru diabet. Rezultatele cercetărilor lor au arătat că extractul de metanol al acestei plante (200 mg/kg) a redus semnificativ nivelul de glucoză din sânge la șoarecii cu diabet indus prin administrare de streptozotocină. Diferențele nivelurilor de glucoză din urină au evidențiat toleranța la glucoză orală. Studiile histopatologice ale pancreaselor acestor animale au arătat o regenerare celulară considerabilă, indusă de extractul de Passiflora incarnata după ce celulele au fost necrotice. Aceste rezultate sugerează că extractul de metanol de Passiflora incarnata are un efect antihiperglicemic și hipolipidemic în tratamentul șoarecilor diabetici, făcând din această plantă o sursă promițătoare pentru tratamentul diabetului la oameni. 

Cum se administrează

Pentru eficiența tratamentelor pe bază de Passiflora, se recomandă administrarea acestora pe termen lung, durata minimă a unei cure fiind de patru săptămâni. De ce se recomandă ca recomandă ca tratamentul să fie administrat pentru o lună? Pentru că principiile active din Passiflora acționează prin cumul, efectele acestui tratament manifestându-se lent. Important de știut este că acest efectele acestui tratament se mențin pe termen lung, chiar și după încetarea tratamentului.

Pulberea de Passiflora, care se întâlnește în multe suplimente alimentare recomandate în tulburări ale somnului, se obține prin măcinarea fină a florilor uscate ale plantei. Pulberea obținută este ambalată ulterior sub formă de capsule. O capsulă de Passiflora conține, de regulă, între 250 și 300 mg de pulbere fină. Capsulele se administrează în timpul meselor, pentru o mai bună asimilare. 

Care sunt contraindicațiile Passiflorei?

Potrivit specialiștilor, Passiflora este în general considerată o plantă sigură. Dar poate provoca unele reacții adverse, cum ar fi:

  • somnolenţă
  • ameţeală
  • confuzie

Foarte rar, totuși, s-a constatat în timpul administrării sale, apariția acestor simptome: greață, accese de vomă și accelerarea pulsului, situație în care tratamentul trebuie întrerupt și consultul medicului este recomandat. 

În plus, Passiflora nu trebuie administrată cu medicamente sedative. Ar mai trebui să știi și că această plantă, ocazional, poat afeca capacitatea de conducere a autovehiculelor. Ca să nu producă stări de relaxare celor care șofează, se recomandă asocierea plantei cu Ginsengul siberian sau cu Ginko biloba. Ambele plante stimulează atenția, corectând acțiunea Passiflorei, fără însă să-i afecteze proprietățile terapeutice. De asemenea, planta nu este sigură pentru femeile însărcinate sau femeile care alăptează și chiar poate induce contracții la gravide. 

Discută întotdeauna cu medicul înainte de a încerca Passiflora ca tratament alternativ. De notat faptul că această plantă nu produce dependență ca alte preparate și că primele efecte se observă chiar din primele zile de tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „A Double-Blind, Placebo-Controlled Investigation of the Effects of Passiflora Incarnata (Passionflower) Herbal Tea on Subjective Sleep Quality”, publicat în 2011, în Phytotherapy research:PTR, autori: A Ngan, R Conduit
2 Studiul „Role Identification of Passiflora Incarnata Linnaeus: A Mini Review”, publicat în Journal of Menopausal Medicine, 2017, autori: Mijin Kim, Hee-Sook Lim, Hae-Hyeog Lee and Tae-Hee Kim
Healthline- What is passionflower?
https://www.healthline.com/health/anxiety/calming-effects-of-passionflower
Medical News Today - Benefits of passionflower for anxiety and insomnia
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323795
Science Direct - Passiflora
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/passiflora

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0