Paralizia de corzi vocale: simptome, diagnostic, tratament

Paralizia de corzi vocale apare când impulsurile nervoase către laringe sunt întrerupte, iar acest fapt are ca rezultat paralizia mușchilor acestor corzi. Paralizia corzilor vocale îți poate afecta capacitatea de a vorbi și chiar de a respira, deoarece aceste pliuri vocale fac mai mult decât să producă sunet. Acestea, de asemenea, îți protejează căile respiratorii, împiedicând alimentele, băuturile și chiar saliva să pătrundă în trahee, provocând sufocarea.

Paralizia corzilor vocale nu este considerată o boală în sine, ci un semn al altei afecțiuni de bază, care poate fi congenital sau dobândit, unilateral sau bilateral, cu debut brusc sau treptat și poate apărea la orice vârstă. Cauzele posibile ale paraliziei de corzi vocale includ leziuni ale nervilor în timpul intervenției chirurgicale, infecții virale și anumite tipuri de cancer. Cercetări recente arată că cea mai frecventă etiologie pentru paralizia unei corzi vocale a fost idiopatică, iar pentru cea a ambelor corzi vocale a fost intervenția chirurgicală tiroidiană și paratiroidiană. Tratamentul pentru paralizia corzilor vocale implică, de regulă, terapie vocală și injecții, dar poate fi nevoie și de o intervenție chirurgicală.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce sunt corzile vocale?

Corzile voastre sunt două benzi flexibile de țesut muscular care stau la intrarea în trahee. Când vorbești, aceste benzi se reunesc și vibrează pentru a scoate sunete, iar în restul timpului, corzile vocale sunt relaxate într-o poziție deschisă, astfel încât să poți respira normal.

În majoritatea cazurilor de paralizie de corzi vocale, doar o singură coardă vocală este afectată. Paralizia ambelor corzi vocale este o afecțiune rară, dar gravă, care poate provoca dificultăți vocale și probleme semnificative în respirație și înghițire și necesită intervenție rapidă.

Din ce cauze apare paralizia de corzi vocale?

În cazul paraliziei corzilor vocale, impulsurile nervoase către laringe sunt perturbate, fapt care declanșează paralizia mușchiului. Printre posibilele cauze care produc paralizia de corzi vocale regăsim:

  • leziunea corzilor vocale în timpul unei intervenției chirurgicale efectuate pe sau în apropierea gâtului sau a pieptului superior, precum operațiile la nivelul glandelor tiroide sau paratiroide, esofagului, gâtului;
  • un traumatism la nivelul gâtului sau al pieptului;
  • accidentul vascular cerebral, care întrerupe fluxul de sânge din creier și poate afecta partea creierului care trimite mesaje către cutia vocii (laringe);
  • tumorile atât canceroase, cât și necanceroase, care pot crește în sau în jurul mușchilor, cartilajului sau nervilor care controlează funcția laringelui;
  • infecțiile, cum ar fi boala Lyme, virusul Epstein-Barr și herpesul, pot provoca inflamații și pot deteriora direct nervii din laringe;
  • condițiile neurologice, dacă ai anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson.

Factori de risc în paralizia de corzi vocale 

  • Factorii care pot crește riscul de a dezvolta paralizie a corzilor vocale includ:
  • Efectuarea unei intervenții chirurgicale la nivelul tiroidei, în zona gâtului sau a pieptului superior implică un risc crescut de afectare a nervilor corzilor vocale. Uneori, tuburile de respirație utilizate în chirurgie sau pentru a-l ajuta pe pacient să respire, dacă are probleme respiratorii grave, pot deteriora nervii corzilor vocale.
  • Existența unei afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă, cresc riscul ca pacientul să dezvolte slăbiciune sau paralizie a corzilor vocale.

Semne și simptome de paralizie a corzilor vocale

Semnele și simptomele paraliziei corzilor vocale pot include:

  • răguşeală;
  • respirație zgomotoasă;
  • modificări ale sunetului vocii;
  • pierderea vocii;
  • sufocare sau tuse în timp ce înghiți alimente, băuturi sau salivă;
  • nevoia de a respira frecvent, în timp ce vorbești;
  • imposibilitatea de a vorbi tare;
  • pierderea reflexului de gag, adică reflexul de a împinge mâncarea afară, dacă este prea aproape de căile respiratorii;
  • tuse slabă.

Când e necesar să mergi la medic?

Dacă ai o răgușeală persistentă și inexplicabilă mai mult de două săptămâni sau dacă observi orice modificare a vocii sau dacă te confrunți cu senzația de disconfort, programează-ți o vizită la medic.

La ce complicații poate duce paralizia de corzi vocale?

Problemele de respirație asociate cu paralizia de corzi vocale pot avea un grad scăzut de complexitate, astfel încât pur și simplu să ai o voce răgușită, sau pot fi atât de grave, încât să îți pună viața în pericol. Deoarece paralizia de corzi vocale împiedică deschiderea sau închiderea completă a căilor respiratorii, alte complicații pot include sufocarea sau inhalarea (aspirarea) alimentelor sau a lichidelor. Aspirația care duce la pneumonie severă este rară, dar gravă și necesită îngrijire medicală imediată.

Evaluare și diagnostic paralizia de corzi vocale

Medicul te va întreba despre simptomele și stilul de viață, îți va asculta vocea și te va întreba de cât timp a apărut simptomatologia. Pentru o evaluare completă, se pot efectua următoarele teste:

Laringoscopia

Acest test presupune ca medicul să îți privească corzile vocale folosind o oglindă sau un tub subțire și flexibil, cunoscut și sub numele de laringoscop sau endoscop, ori ambele. Este posibil să ți se facă, de asemenea, un test numit videostrobolaringoscopie. Aceste endoscoape speciale de mărime mare permit medicului să îți vizualizeze corzile vocale direct sau pe un monitor video pentru a determina mișcarea și poziția corzilor vocale și dacă una sau ambele corzi vocale sunt afectate.

Electromiografia laringiană (EMGL)

Acesta este un test care măsoară curenții electrici din mușchii cutiei vocii (laringelui); pentru a obține aceste măsurători, medicul introduce de obicei ace mici în mușchii corzilor vocale, prin pielea gâtului. Acest test nu oferă de obicei informații care ar putea schimba cursul tratamentului, dar este cel mai util pentru a prezice modul în care te vei recupera, atunci când se vor face între șase săptămâni și șase luni de la debutul simptomelor.

Analizele de sânge și scanările

Analizele de sânge și imagistica precum radiografie (raze X), imagistică prin rezonanță magnetică, tomografie computerizată (CT) pot fi necesare, pentru că o serie de boli pot cauza rănirea unui nerv și este posibil să ai nevoie de teste suplimentare pentru ca medicul să identifice cauza paraliziei.

Tratament pentru paralizia corzilor vocale

Tratamentul paraliziei de corzi vocale depinde de cauza patalogiei, de severitatea simptomelor și de cât timp a trecut de la apariția acestora. Tratamentul poate include terapie vocală, injecții care cresc masa și volumul corzii vocale afectate, ca să o aducă mai aproape de cealaltă coardă funcțională, intervențiile chirurgicale sau o combinație a acestor tratamente. În cazul paraliziei unilaterale, procedurile chirurgicale vizează apropierea corzile vocale, îmbunătățirea calității vocii prin augmentare (adaos), medializare sau reinervare. 

Augmentarea implică injectarea unei paste de particule plasticizate, colagen, derm micronizat sau grăsime autologă în coarda paralizată, apropiind corzile pentru a îmbunătăți vocea și a preveni aspirația. Medializarea este deplasarea corzii vocale către linia mediană prin introducerea unui distanțier reglabil lateral pe cordul afectat. Acest lucru se poate face cu un anestezic local. Reinervarea a avut rareori succes.

În cazul paraliziei bilaterale, operațiile sunt efectuate pentru menținerea căilor respiratorii și restabilirea permeabilității adecvate a căilor respiratorii. În unele cazuri, medicul îți poate amâna operația cel puțin un an de la debutul bolii, deoarece te poți reface fără tratament chirurgical. Totuși, tratamentul chirurgical cu injecții care conțin substanțe asemănătoare colagenului se face adesea în primele 3 luni de la pierderea vocii.

În timpul perioadei de așteptare pentru intervenția chirurgicală, medicul îți poate sugera terapie vocală pentru a te ajuta să îți folosești vocea în mod corespunzător în timp ce nervii se vindecă.

Terapia vocală pentru paralizia corzilor vocale

Sesiunile de terapie vocală implică diverse exerciții sau alte activități pentru a-ți întări corzile vocale, pentru a-ți îmbunătăți controlul respirației în timpul vorbirii, dar și pentru a preveni tensiunea anormală a altor mușchi din jurul corzii vocale paralizate ori pentru a-ți proteja căile respiratorii în timpul deglutiției. Ocazional, terapia vocală poate fi singurul tratament de care ai nevoie pentru a te reface, în cazul în care corzile vocale au fost paralizate într-o zonă care nu necesită volum suplimentar sau repoziționare.

Intervenții chirugicale pentru paralizia de corzi vocale

Dacă pacientul nu se recuperează complet prin intermediul terapiei vocale, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală precum:

  • injecțiile permanente, procedură care implică utilizarea materialului injectabil pentru a face corzile vocale mai voluminoase și mai ușor de mișcat; aceste injecții se efectuează prin pielea care acoperă laringele; mușchiul corzii vocale va fi cel mai probabil slab din cauza paraliziei nervului, iar medicul otorinolaringolog poate injecta grăsime, colagen sau altă substanță de umplere în corzile vocale. Volumul suplimentar aduce corzile vocale mai aproape de mijlocul laringelui, ușurând mișcarea eficientă a mușchiului opus corzilor vocale, atunci când pacientul tușește, înghite sau vorbește;
  • repoziționarea corzilor vocale, adică operație care repoziționează și/sau remodelează pliurile vocale pentru a îmbunătăți funcțiile vocale;
  • traheotomia, dacă ambele corzi vocale sunt afectate și foarte apropiate unele de altele, respirația va fi mai dificilă din cauza fluxului scăzut de aer, deoarece deschiderea din laringe este prea mică pentru o respirație corespunzătoare. Medicul face o tăietură în zona gâtului, creează o deschidere în trahee  și introduce un tub de respirație, astfel încât pacientul să poată respira ocolind corzile vocale paralizate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manuals - Vocal cord paralysis 
https://www.msdmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/laryngeal-disorders/vocal-cord-paralysis
Springer Open - Etiology and presenting features of vocal cord paralysis: changing trends over the last two decades
https://ejo.springeropen.com/articles/10.1186/s43163-022-00322-x
Studiul „Etiology and presenting features of vocal cord paralysis: changing trends over the last two decades”, apărut în Egypt J Otolaryngol 38, 131 (2022). https://doi.org/10.1186/s43163-022-00322-x, autori: Bhatta, S., Gandhi, S., Ghanpur, A.D. et al. 

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0