Testele pe baza detecției de antigen, instrument de încredere în diagnosticarea COVID-19

In ziua de astazi, testarea rapida pentru identificarea posibilitatii de infectare cu Sars-Cov-2 reprezinta un lucru firesc. Vaccinati cu schema completa sau deloc,fosti pacienti vindecati de COVID,  toti oamenii se pot confrunta in ziua de azi cu o asemenea suspiciune. Asa ca ar fi bine de vazut ce optiuni si cat de fiabile sunt testele de care dispunem la ora actuala si ce modalitate sa alegem in functie de scop. Pentru ca tot mai des unele activitati sau oficialitatile solicita testul, putem recurge la cele rapide, pe baza de antigen. Insa daca ne temem ca am putea fi infectati si trebuie sa stim precis acest lucru, in vederea tratamentului sau autoizolarii, ar fi de preferat ca testul antigen sa fie urmat de o testare PCR, pentru mai multa certitudine.

Afecțiunea se manifestă deseori prin: febră, tuse, dificultăți de respirație, dispnee, pierderea gustului (ageuzie) și pierderea mirosului (anosmie). Există și cazuri cu manifestări gastrointenstinale (mai ales diaree). În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar decesul pacientului. Daca prezinti unul dintre aceste simptome, trebuie sa faci un test pentru a avea certitudinea unui diagnostic COVID si a elimina posibilitatea existentei unei alte afectiuni infectioase- cum ar fi gripa, enetroviroza, alte afectiuni respiratorii grave.

Testarea se poate face si daca nu  aveți simptome, dar ați avut un contact strâns cu cineva care a fost testat pozitiv pentru virusul COVID-19 sau este suspectat că are virusul. Contactul strâns înseamnă că ați fost la mai puțin de 2 metri de o persoană care are COVID-19. Dar dacă ați fost testat pozitiv pentru COVID-19 în ultimele trei luni si aveti un titru crescut al anticorpilor, poate ca nu este neaparat nevoie să faceți test.

Dacă ați fost complet vaccinat și ați avut un contact strâns cu cineva care are virusul COVID-19, faceți testul la 3 până la 5 zile după ce ați avut contact cu ei.
Faceti testul si daca ati  participat la activități care vă cresc riscul de COVID-19 și nu ați stat la cel puțin 6 metri distanță de alții - exemple includ călătorii, adunări mari sau aglomerări interioare aglomerate.

 

Cum se diagnostichează COVID

Test PCR -  numit si test molecular, acest test COVID-19 detectează materialul genetic al virusului utilizând o tehnică de laborator numită reacție în lanț a polimerazei (PCR). O probă de lichid este colectată prin introducerea unui tampon nazal lung (tampon nazofaringian) în nara și prelevarea  de lichid din partea din spate a nasului sau prin utilizarea unui tampon nazal mai scurt (tampon cu turbinat mediu) pentru a obține o probă.

În unele cazuri, un tampon lung este introdus în partea din spate a gâtului (tampon orofaringian) sau puteți scuipa într-un tub pentru a produce o probă de salivă. Rezultatele pot fi disponibile în câteva minute dacă sunt analizate la fața locului sau câteva zile - sau mai mult în locații cu întârzieri de procesare a testelor - dacă sunt trimise la un laborator extern. Testele PCR sunt foarte precise atunci când sunt efectuate corespunzător de către un profesionist din domeniul sănătății.

Testul antigenului - detectează anumite proteine ​​din virus. Folosind un tampon nazal lung pentru a obține o probă de lichid, unele teste antigenice pot produce rezultate în câteva minute. Altele pot fi trimise la laborator pentru analize.

Un rezultat pozitiv al testului antigenului este considerat corect atunci când instrucțiunile sunt urmate cu atenție, dar există șanse crescute de rezultate fals negative - ceea ce înseamnă că este posibil să fii infectat cu virusul, dar să ai un rezultat negativ. În funcție de situație, medicul poate recomanda un test PCR pentru a confirma un rezultat negativ al testului antigenului.

Un test PCR numit Flu SC2 Multiplex Assay poate detecta oricare dintre trei viruși în același timp: virusul COVID-19, gripa A și gripa B (gripă). Este necesar doar un singur eșantion pentru a verifica dacă există trei virusuri, iar acest lucru ar putea fi util în timpul sezonului gripal. Dar un rezultat negativ nu exclude posibilitatea oricăreia dintre aceste infecții. Deci, procesul de diagnosticare poate include mai mulți pași, în funcție de simptome, expuneri posibile și judecata clinică a medicului dumneavoastră.

Chiar dacă testele RT-PCR sunt folosite intens pentru detectarea infectării cu noul coronavirus, un rol important îl au și testările imunologice pentru identificarea rapidă a proteinei specifice virusului SARS-CoV-2 în exudatul nazofaringian al pacientului. Testele pentru detectarea prezenței virusului SARS-CoV-2, care sunt mai rapide și mai ieftine decât testările de tip rRT-PCR, au un rol vital în lupta împotriva COVID-19.
 
De exemplu, testele antigen pe baza de saliva sau secretii nazale  sunt teste imunologice rapide, avizate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) destinate determinării infecției cu virusul SARS-CoV-2 pe baza detecției de antigen. Aceste teste permit detectarea calitativă a antigenilor specifici SARS-CoV-2 prezenți în nazofaringele uman și saliva, si oferă rezultatele în 15-30 de minute, mai degrabă decât în ore sau zile.

Cercetătorii au descoperit că acordul dintre salivă și tampon administrat prin gură a fost de 93% și că sensibilitatea a fost de 96,7%. Tamponul administrat prin nas și salivă a avut un acord de rezultat de 97,7%, cu sensibilitate de 94,1%

Un alt avantaj al acestor teste este că permit extinderea testării, în special în țările în care nu există un laborator, instituții sau personal medical instruit să pună în aplicare testele moleculare (reacție în lanț în timp real a polimerazei de tip revers-transcriptază (real-time reverse-transcription polymerase chain reaction, rRT-PCR).

Aceste teste  sunt portabile, fiabile și ușor de folosit. Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat la 11 septembrie 2020 evidențiază valoarea acestor teste în domeniile în care transmisia comunitară este larg răspândită și unde diagnosticul bazat pe identificarea ARN-ului viral este fie indisponibil, fie acolo unde eliberarea rezultatelor testelor RT-PCR este întârziată semnificativ. Pe lângă sprijinirea strategiilor de testare-izolare a pacientului cu COVID-19, testele rapide pe bază de antigen pot ajuta la identificarea de focare noi, dar și testarea contacților asimptomatici.

Ar mai trebui menționat și că  testele au competenta de uz profesional, atât prelevarea probei, cât și interpretarea rezultatului poate să fie efectuate de personal medical. De altfel, testarea cu aceste teste trebuie să se facă prin intermediul persoanelor calificate în spitale, clinici medicale, cabinete medicale, azile de bătrâni, companii, unități militare, dar și în alte locații.

Ce conține kit-ul de testare și în ce constă pregătirea și procedura de testare

Kit-ul de testare conține: corpul testului (tub ambalat individual pentru recoltare, însoțit de un pliculeț silicagel), tampon steril, instrucțiuni de utilizare și capac. Înainte de a efectua testul, este vital să fie citite cu atenție instrucțiunile, să se verifice termenul de valabilitate inscripționat pe ambalaj, dar și instrumentul de testare și pliculețul cu silicagel din interior.

Cum se face recoltarea probei


1. Se introduce tamponul steril în cavitatea nazală a pacientului și se recoltează proba de pe partea posterioară a nazofaringelui. La final, se scoate tamponul steril din cavitatea nazală. Cand testul foloseste saliva, nu trebuie sa mancati sau sa beti inainte cu 30 de minute de efectuarea testului. Saliva se recolteaza intr-un mic recipiet special.
2. Se introduce tamponul în tubul de recoltat. În timp ce se strânge tubul, tamponul trebuie mișcat circular în interior de peste 5 ori.
3. Se îndepărtează tamponul în timp ce se strâng părțile laterale ale tubului, pentru a extrage lichidul din tampon.
4. Se apasă capacul tubului.
La final, se aplică 3 picături din proba extrasă pe ecranul special al dispozitivului de testare. Rezultatul trebuie citit în 15 –30 minute, altfel ar putea fi interpretat greșit.

Cum se interpretează rezultatul testului

● O bandă colorată va apărea în partea de sus a ecranului în care se afișează rezultatul, care va arată că testul funcționează corect. Această bandă este linia de control (C).
● O bandă colorată va apărea în partea de jos a ecranului în care se afișează rezultatul.

 Această bandă este linia antigenului SARS-CoV-2 (T). Este foarte important de menționat că și în cazul în care linia de control nu este foarte vizibilă sau linia de test nu este uniformă, rezultatul testului ar trebui interpretat.
 * Prezența oricărei linii, indiferent cât de slabă ar fi arată că testul este pozitiv.
 * Rezultatele pozitive trebuie luate în considerare împreună cu istoricul clinic și cu alte date medicale disponibile.

Care este principiul testului antigen

Testul  are două linii: linia de control "C" și Linia de testare "T"- pe suprafața membranei de nitroceluloză. Atât linia de control, cât și linia de testare din fereastra de rezultate nu vor fi vizibile până când nu este introdusă proba de recoltare. Anticorpii anti-SARS-CoV-2 monoclonali de șoarece sunt aplicați pe linia de testare, iar anticorpii anti-găina IgY monoclonali de șoarece sunt aplicati pe linia de control.
 
În timpul testului, antigenul SARS-CoV-2 din eșantion interacționează cu anticorpii monoclonali anti-SARS-CoV-2 conjugați cu particule de culoare, rezultând un complex de particule de culoare antigen-anticorpi. Acest complex migrează pe membrana de nitroceluloză prin acțiune capilară până la linia de testare, unde este capturat de anticorpii anti-SARS-CoV-2 monoclonali ai șoarecilor. O linie de testare colorată va fi vizibilă în fereastra de rezultate dacă antigenii SARS-CoV-2 sunt prezenți în eșantion. Intensitatea liniei de testare colorate va varia în funcție de cantitatea de antigen SARS-CoV-2 prezentă în eșantion. Dacă antigenii SARS-CoV-2 nu sunt prezenți în eșantion, atunci linia de testare nu se va colora. Linia de control este utilizată pentru controlul procedural și ar trebui să apară întotdeauna dacă procedura de testare este efectuată în mod corespunzător și reactivii de testare ai liniei de control funcționează.

Pentru o mai mare acuratețe a statusului imun, se recomandă o a doua testare suplimentară, folosind alte metode de laborator.


Anumite grupuri sunt considerate prioritare pentru testarea diagnosticului. Acestea includ persoanele cu semne și simptome COVID-19 care:

  • Lucrați într-o unitate de îngrijire a sănătății 
  • Trăiți sau lucrați în unități de îngrijire pe termen lung, cum ar fi case de îngrijire medicală sau alte locuri în care oamenii sunt găzduiți impreuna, in contact, precum închisori sau adăposturi
  • Sunteti internat  într-un spital
  • Lucrati in serviciul cu publicul

Unele persoane care sunt infectate cu virusul COVID-19 pot fi asimptomatice, ceea ce înseamnă că nu au semne sau simptome. Dar ei pot transmite virusul altora. Dacă persoanele fără simptome au un rezultat pozitiv al testului, acestea ar trebui să urmeze liniile directoare pentru autoizolare pentru a ajuta la reducerea răspândirii virusului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - WHO Emergency Use Listing for In vitro diagnostics (IVDs) Detecting SARS-CoV-2
https://www.who.int/diagnostics_laboratory/201002_eul_sars_cov2_product_list.pdf?ua=1
World Health Organization - Global partnership to make available 120 million
affordable, quality COVID19 rapid tests for low- and middle-income countries
https://www.who.int/news/item/28-09-2020-global-partnership-to-make-available-120-million-affordable-quality-covid-19-rapid-tests-for-low--and-middle-income-countries
 

 
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0