Cum afli dacă ai anticorpi specifici SARS-CoV-2? Ce tip de test trebuie să faci

Pentru identificarea anticorpilor specifici SARS-CoV-2, fie că te-ai confruntat sau nu cu simptomele bolii COVID-19, este nevoie să apelezi la testele de tip antigen-anticorpi. Acestea se efectuează în laboratoarele medicale, fiind necesară recoltarea unei probe de sânge.

Trebuie să știi că aceste teste pentru anticorpi nu sunt folosite în diagnosticarea infecției acute, adică atunci când o persoană prezintă simptome specifice de boală: febră, tuse seacă, oboseală, dureri de cap, diaree, pierderea gustului sau a mirosului, dificultăți de respirație, durere sau presiune toracică. Motivul?  Aceste teste pot avea un rezultat negativ chiar și la pacienții infectați (de exemplu, dacă anticorpii nu s-au dezvoltat încă ca răspuns la virus) sau pot genera rezultate fals pozitive (de exemplu, dacă sunt detectați anticorpi împotriva unui alt tip de coronavirus). 

Așadar, dacă ai intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19, chiar dacă nu te confrunți cu simptomele specifice infecției SARS-CoV-2, este recomandat să-ți faci testul RT-PCR. Acesta îți poate confirma sau îți poate infirma prezența virusului SARS-CoV-2 în organism. Este important de precizat că se recomandă ca acest test să fie efectuat la minimum 5 zile de la contactul direct cu o persoană diagnosticată cu COVID-19. 

Când îți poți face testul pentru anticorpi?

Un test pentru anticorpi identifică prezența anticorpilor, care sunt proteine specifice apărute ca răspuns la infecții. Anticorpii sunt de obicei detectați în sângele persoanelor testate după infecție. Rezultatele testelor pentru anticorpi sunt deosebit de importante pentru detectarea infecțiilor anterioare la persoanele care au avut puține simptome sau au fost asimptomatice. 

Trei tipuri principale de anticorpi sunt produși ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2: IgA, IgG și IgM. Despre anticorpii de tip IgM se știe că apar imediat după infecție și se mențin o perioadă scurtă de timp. În schimb, anticorpii IgG persistă și reflectă răspunsul imun pe termen lung. 
 
În cazul în care nu știi să fi fost infectat cu SARS-CoV-2, dar te gândești că este posibil să fi avut COVID-19 și să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecții respiratorii este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida). Rezultatul acestui test confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze care este concentrația acestora. 

Proteina nucleocapsidă (N) este puternic imunogenă, anticorpii îndreptați împotriva ei fiind un marker serologic important în evidențierea răspunsului imun la infecția virală cu virusul SARS-CoV-2.

În cazul în care ai fost diagnosticat cu COVID-19, indiferent de forma bolii (ușoară, medie sau severă), și vrei să știi dacă organismul tău a produs anticorpi, îți poți face un test calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida și un test pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentrația de anticorpi IgG. Efectuarea testului IgG anti-Spike este recomandată și după ce vaccinarea anti-COVID-19, fie că știi că te-ai infectat anterior cu SARS-CoV-2 sau nu.

Este important de precizat că absența anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice și detecția ARN prin testul RT-PCR sunt elemente care trebuie să stea la baza judecății medicale.

Ce test de anticorpi poți să-ți faci după vaccinarea anti-COVID-19?

Dacă vrei să monitorizezi răspunsul imun în urma vaccinării anti-COVID-19, poți efectua testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. 

Atât vaccinurile pe bază de ARN mesager, cât și vaccinul cu vector viral nereplicativ, care sunt disponibile în prezent la noi în țară,  sensibilizează celulele imune și induc producția de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea și multiplicarea virusului în organism. 

În cazul persoanelor care se vaccinează și care nu s-au infectat cu SARS-CoV-2 anterior vaccinării este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea rapelului, care poate să difere în funcție de vaccinul primit. 

Cum funcționează testele pentru anticorpi?

Toate kiturile comerciale disponibile în prezent ajută la detectarea într-o probă de sânge a anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) și S (Spike), despre care se știe că determină o producție importantă de anticorpi. 

Din datele disponibile până la această oră, se pare că anticorpii anti-N pot fi detectați mai devreme și persistă mai puțin. Spre deosebire de aceștia, există un interes foarte mare pentru anticorpii anti-S deoarece aceștia au rol de neutralizare virală, având astfel statut de anticorpi de protecție.

Cel mai simplu mod de a afla dacă ai anticorpi specifici SARS-CoV-2 este să te testezi. În laboratoarele medicale se pot efectua atât teste pentru detecția anticorpilor IgG anti-S și anti-N, cât și pentru anticorpii de tip IgM. 

 

 

 

Bibliografie: 
Centers for Disease Control and Prevention - Test for Past Infection
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/serology-overview.html
BMJ - Testing for SARS-CoV-2 antibodies
https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3325
U.S. Food & Drug Administration - Antibody (Serology) Testing for COVID-19: Information for Patients and Consumers
https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-covid-19-and-medical-devices/antibody-serology-testing-covid-19-information-patients-and-consumers

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0