Noul coronavirus poate da complicații severe în rândul diabeticilor [studiu]

Boala declanșată de virusul SARS-CoV-2 afectează fiecare individ într-un mod diferit. Majoritatea celor infectați suferă de manifestări ușoare ale bolii și nu necesită spitalizare. Însă persoanele cu diabet sunt mai expuse riscului de complicații și simptome mai grave ale bolii.

Astfel, s-a impus o nouă temă de cercetare, și anume felul în care formele de diabet 1 și 2 interacționează cu boala COVID-19.

Astfel, informațiile sugerează că infecția cu noul coronavirus poate declanșa instalarea diabetului la persoane sănătoase și, de asemenea, poate cauza complicații severe în rândul persoanelor bolnave, deja, de diabet –  potrivit unui articol1 publicat în luna iunie 2020 în revista de specialitate New England Journal of Medicine, la care au contribuit 17 experți în diabetologie. Echipa de cercetători face parte din proiectul CoviDiab Registry, o inițiativă internațională de colaborare în scop de cercetare pentru stabilirea unui sistem de înregistrare și monitorizare globală a noilor cazuri de diabet în rândul pacienților infectați cu SARS-CoV-2.  

Scopul proiectului CoviDiab Registry este să înțeleagă mecanismul de manifestare și caracteristicile specifice diabetului la pacienții cu COVID-19, precum și să lucreze la implementarea unor strategii eficiente de tratament și monitorizare a pacienților afectați, pe durata pandemiei și după încheierea acesteia.  

Există o legătură între COVID-19 și diabet

Observațiile clinice realizate până la nivelul lunii iunie 2020 prezintă o relație bidirecțională între infecția cu SARS-CoV-2 și diabet. Diabetul este una dintre afecțiunile asociate cu un risc mai ridicat de severitate a simptomelor, în contextul bolii COVID-19, precum și de deces. În rândul pacienților care au decedat în urma infecției cu noul coronavirus, undeva între 20% și 30% dintre aceștia erau diagnosticați cu diabet. Cu toate acestea, se poate observa și o reacție inversă, mai precis instalarea diabetului sau apariția unor complicații metabolice atipice în rândul celor cu diabet, complicații adesea deosebit de periculoase, în rândul celor infectați cu virusul SARS-CoV-2

Nu se cunoaște, încă, felul în care SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru boala COVID-19, influențează apariția diabetului sau simptomatica bolii preexistente, însă mai multe cercetări din trecut au demonstrat că proteina ACE-2, cea responsabilă cu permiterea atașării virusului SARS-CoV-2 de celulele umane, nu este localizată numai în plămâni, ci și în organele și țesuturile implicate în metabolizarea glucozei, cum ar fi pancreasul, intestinul subțire, țesutul adipos, ficatul și rinichii. 

Cercetătorii pornesc de la ipoteza că, odată intrat în țesuturi, virusul poate cauza multiple dereglări în procesul complex de metabolizare a glucozei. De asemenea, se cunoaște, de foarte mulți ani, faptul că infecțiile virale pot precipita instalarea diabetului de tip 1. 

Potrivit dr. Francesco Rubino de la King's College, în Londra, care este și cofondatorul proiectului CoviDiab Registry, diabetul este una dintre cele mai prevalente afecțiuni cronice, iar consecințele confluenței celor două afecțiuni, sunt, abia în momentul de față, conștientizate pe deplin. 

Având în vedere intervalul scurt de interacțiune umană necesar pentru a contracta virusul SARS-CoV-2, mecanismul exact prin care acesta influențează procesul de metabolizare a glucozei este, momentan, neclar, și nici nu se cunoaște dacă formele acute de manifestare a diabetului la pacienții cu COVID-19 sunt specifice diabetului de tip 1, 2 sau, posibil, unei noi forme de diabet. De asemenea, conform unui studiu2 efectuat de oamenii de știință de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, efectuat pe zeci de mii de pacienți cu diabet de tip 2, din Anglia, aproximativ 77% dintre aceștia au cel puțin o comorbiditate, manifestată printr-o afecțiune conexă de ordin fizic sau psihic. 

S-a constatat, în rândul pacienților evaluați, faptul că aceștia sunt de 1.8 ori mai predispuși la depresie, de 1.6 ori mai expuși riscului de astm iar, pe lângă acestea, aproximativ 52% dintre cei 5 milioane pacienți cu diabet din Marea Britanie sunt hipertensivi. 

În plus, 18% dintre persoanele cu diabet de tip 2 din cadrul studiului au fost, de asemenea, diagnosticate cu osteoartrită, 24% cu hiperlipidemie și 5.6% cu anxietate clinică. Asocierea cu alte afecțiuni a fost, în general, mai crescută în rândul femeilor, în comparație cu bărbații cu diabet de tip 2, deși motivele pentru această paradigmă rămân neclare. Studiul, publicat în revista BMJ Open, în iulie 2020, este cea mai amplă cercetare de acest fel din Marea Britanie, comparând tiparele de manifestare a 18 afecțiuni majore în rândul persoanelor cu diabet de tip 2 și evidențiază, încă o dată, gravitatea acestei afecțiuni, mai ales în raport cu infectarea cu noul coronavirus. 

Paul Zimmet, profesor de diabetologie în cardul Monash University din Melbourne, Australia, și președinte onorific al Federației Internaționale a Diabetului, susține că, în prezent, nu se cunosc dimensiunile pericolului asociat cu instalarea diabetului la pacienții bolnavi de COVID-19, mai precis - dacă diabetul persistă după depășirea infecției sau se retrage odată cu aceasta, iar, în acest caz, dacă boala COVID-19 crește, pe viitor, riscul de diabet.   

Prin înființarea Registraturii Globale se face un apel către comunitatea medicală internațională pentru împărtășirea tuturor resurselor relevante, bazate pe observații clinice, care pot ajuta în obținerea unor răspunsuri la aceste întrebări. 

Nu în ultimul rând, cercetătorii de la King's College London susțin că scopul registraturii nou înființate este să colecteze cât mai multe date clinice pentru examinarea capacității de secreție a insulinei, rezistenței la insulină și răspunsul anticorpilor la pacienții cu diabet și COVID-19, pentru a înțelege felul în care aceste două boli se dezvoltă, în tandem, istoricul lor și pentru a stabili o metodă de terapie eficientă. În esență, studiul aprofundat al diabetului în raport cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate dezvălui mecanisme necunoscute ale celor două afecțiuni. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Express - COVID-19 may trigger new diabetes, experts warn
https://medicalxpress.com/news/2020-06-covid-trigger-diabetes-experts.html
Articolul New-Onset Diabetes in Covid-19, publicat în The New England Journal of Medicine, în iunie 2020, autori: Francesco Rubino, Stephanie A. Amiel, Paul Zimmet, George Alberti, Stefan Bornstein, Robert H. Eckel, Geltrude Mingrone et al.
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2018688 
Studiul Eleven-year multimorbidity burden among 637 255 people with and without type 2 diabetes: a population-based study using primary care and linked hospitalisation data, publicat în BMJ Open, în iulie 2020, autori: Salwa S Zghebi, Douglas T Steinke, Martin K Rutter, Darren M Ashcroft
https://bmjopen.bmj.com/content/10/7/e033866
Medical Express - Study reveals high prevalence of 'hidden' illnesses in people with type 2 diabetes
https://medicalxpress.com/news/2020-07-reveals-high-prevalence-hidden-illnesses.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0