Noile generatii de terapii imunooncologice in cancerul renal

Cancerul renal ramane un etalon "de succes" pentru imunooncologie, prin achizitiile semnificative terapeutic, care au plecat de la terapia traditionala citokinica a anilor anteriori si a ajuns la imunoterapia moderna bazata pe inhibitorii punctelor de control.

Dupa o decada in care standardul terapeutic a fost reprezentat de agentii antiangiogenici, actuala era terapeutica este reprezentata de imunooncologie prin inhibitorii punctelor de control deja aprobati. Primul anticorp anti PD1 aprobat in terapia cancerului renal metastatic a fost Nivolumab. Indicatia acestuia a fost in linia a 2-a dupa esecul terapiei antiangiogenice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Recent, Agentia Federala a Medicamentului (FDA) a aprobat asocierea imunologica intre un inhibitor anti PD1 (Nivolumab) si un inhibitor anti CTLA4 (Ipilimumab), ca terapie de prima linie la pacientii cu cancer renal metastatic cu risc semnificativ sau intermediar de evolutie nefavorabila. Multiple alte combinatii intre agenti antiangiogenici si anticorpi anti PD1 sau anti PDL1 au demonstrat, in cadrul trialurilor clinice de faza 3, avantaje semnificative fata de terapia antiangiogenica standard.

Cu toate acestea, un numar inca semnificativ de pacienti nu raspunde la aceste terapii sau, daca exista raspuns, dupa un raspuns terapeutic initial, boala progreseaza. In aceste conditii, noile strategii urmaresc sa vina in intampinarea provocarilor cauzate de rezistenta terapeutica primara sau de evadarea de sub controlul imunoterapiei.

Tehnologiile actuale iau in calcul diverse alte optiuni terapeutice, asa cum ar fi citokinele proinflamatorii, vaccinurile antitumorale, noii inhibitori ai punctelor de control, modulatori ai reprogramarii micromediului tumor imunosupresiv, modulatori imunologici care au drept tinta un aminoacid esential pentru activarea limfocitelor T (triptofan), inhibitori adenozinici, etc.

In ceea ce priveste citokinele proinflamatorii, experienta Interleukinei 2 de peste 2 decenii a reprezentat primul pas al dezvoltarii cercetarilor in aceasta directie. Rata de raspuns complet de 5-10 % si cu mentinerea efectului pe termen lung a reprezentat un motiv de continuare a evaluarilor. Din pacate, toxicitatea semnificativa a limitat sever folosirea in continuare a Interleukinei. Tehnologiile actuale urmaresc modificarea proprietatilor farmacologice ale IL2 in vederea cresterii eficacitatii si tolerabilitatii. De asemenea, sunt in curs de dezvoltare o serie de alte interleukine cum ar fi IL12 sau IL 10 cu rezultate promitatoare in studiile preclinice.

In ceea ce priveste reprogramarea micromediului tumoral imunosupresiv, acesta reprezinta, probabil, cel mai fascinant mijloc de manipulare imunologica. O serie de trialuri clinice studiaza la ora actuala mai multi agenti care au drept obiectiv scaderea infiltrarii mieloide protumorale si promovarea imunitatii antitumorale mediate de celulele T.

Calea deschisa de agentii imunologici anti PD1 lasa poarta deschisa actual unor noi generatii de anticorpi anti PD1 sau anti PDL1 in monoterapie sau combinatii.

Ca si pana acum, este nevoie de biomarkeri, atat de eficienta, cat si de rezistenta terapeutica. Pe aceasta cale se pot selecta pacientii responsivi, precum si cei la care se asteapta o toxicitate severa a terapiei. In acest fel, se poate optimiza selectia pacientilor pentru terapia sau secventa terapeutica cu eficienta maximala.

In ce situatii pot sa ajute inhibitorii PD-1

Potrivit Societatii Americane de Cancer, doua medicamente importante care tintesc PD1, o proteina de pe celulele ce fac parte din sistemul imunitar (limfocitele T), sunt Pembrolizumab si Nivolumab. Prin fapul ca ele blocheaza PD1, aceste medicamente sporesc sau accentueaza sistemul imun impotriva celulelor canceroase de la nivelul rinichiului. Acest lucru poate micsora unele tumori sau poate incetini dezvoltarea lor.

Tot expertii americani subliniaza cum pot fi folosite aceste medicamente: Pembrolizumab poate fi folosit impreuna cu un alt medicament, axitinib, ca prima linie de tratament pentru pacientii cu cancer renal avansat; Nivolumab poate fi folosit la pacientii la care cancerul renal reapare, dupa ce au urmat tratamente cu alte medicamente; nivolumab poate fi administrat impreuna cu ipilimumab (un inhibitor al CTLA-4), in cazul pacientilor cu risc intermediar sau cu risc mic de cancer renal avansat, care nu au primit alt tratament.

Important

Tratamentul pentru cancerul renal depinde de anumiti factori asociati pacientului, printre care localizarea exacta a tumorii, stadiul bolii si starea generala de sanatate a pacientului. Tratamentele conventionale pentru cancerul renal includ interventia chirurgicala, laparoscopia si ablatia. Pentru ca un cancer renal tinde sa fie rezistent in fata chimioterapiei si radioterapiei, terapiile tintite si tratamentele ce vizeaza sistemul imunitar sunt componente importante ale tratamentului pentru aceasta boala in stadii avansate.

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/kidney-cancer/treating/immunotherapy.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0