Markerii moleculari decid terapia in cancerul colorectal

Domeniul cancerului colorectal metastatic a cunoscut transformari notabile in privinta terapiilor oncologice, cu salt de la abordarea unitara (one-size-fits-all), la terapia personalizata, prin identificarea si dezvoltarea, de exemplu, de terapii anti-HER2 sau terapii care au drept tinta gene de fuziune NTRK sau gena BRAF etc.

Este foarte clar ca exista o deplasare semnificativa catre o noua era terapeutica, de medicina de precizie si terapie personalizata, prin care se spera la prelungirea supravietuirii in cancerul de colon si transformarea cancerului colorectal intr-o afectiune cronica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rezultate recente ale catorva studii clinice au evidentiat beneficii semnificative pentru terapia anti-HER2 in cancerele colorectale metastatice refractare, cu exprimare a genei HER2, cu o rata de raspuns obiectiv de peste 30%. La ora actuala, nu mai este o noutate utilizarea de agenti care au drept tinta genele de fuziune NTRK (de exemplu, Larotrectinib), cu rezultate spectaculoase in cancerele pulmonare ce exprima aceste gene. De altfel, Larotrectinib-ul a fost recent aprobat de catre Agentia Federala a Medicamentului in cancerul pulmonar metastatic NTRK pozitiv. Mai nou, acesti agenti reprezinta subiectul mai multor trialuri clinice in cancerele colorectale metastatice, multiplu rezistente terapeutic.

De asemenea, in cancerele colorectale care exprima gena BRAF, asocierea agentilor specifici de tip Binimetinib sau Encorafenib cu Cetuximab reprezinta actualul standard terapeutic.

Instabilitatea microsatelitara, un nou marker obligatoriu in analiza fiecarei piese anatomopatologice colorectale, reprezinta un marker care indica potentialul de raspuns la imunoterapie. Problema este ca majoritatea cancerelor colorectale sunt stabile microsatelitar si, deci, nereceptive la imunoterapie.

In aceste conditii, urmatoarele trialuri clinice vor trebui sa gaseasca solutii pentru tumorile rezistente terapeutic, precum si pentru tumorile inerte imunologic si solutii pentru transformarea lor in tumori imunosensibile.

Cancerul colorectal este un cancer extrem de comun. Pana recent, optiunile terapeutice erau destul de limitate si se refereau la asocieri de chimioterapice impreuna cu agenti biologici. In momentul in care boala progreseaza, alternativele terapeutice se restrang semnificativ. Ultimii ani au adus cateva noi molecule in arsenalul terapeutic (Regorafenib in 2013, Trufluoridine/ tipiracil in 2014). De asemenea, boala insasi a inceput sa fie mai bine inteleasa. De exemplu, cancerele colonului drept sunt biologic diferite de cele ale colonului stang, iar alegerea terapiei tine cont si de localizarea tumorii. In plus, identificarea mutatiilor genetice specifice fiecarei tumori in parte reprezinta premisa terapiei sau asocierilor terapeutice cu cel mai important raspuns terapeutic si cu toxicitati limitate.

Cauzele si factorii de risc in cancerul colorectal

Nu se stie cu exactitate de ce se dezvolta cancerul colorectal la anumiti pacienti si de ce boala nu apare si la alte persoane.

Posibilii factori de risc ai acestei forme de cancer sunt multipli:

  • varsta inaintata a persoane
  • o alimentatie care este prea bogata in proteine animale, in grasimi saturate si in calorii
  • o alimentatie mult prea saraca in fibre
  • consumul excesiv de alcool
  • persoana are in antecedentele medicale un cancer mamar, ovarian sau uterin
  • persoana are in familie rude care au avut cancer colorectal
  • persoana are colita ulcerativa, boala Crohn sau sindromul de colon iritabil
  • supraponderalitatea si obezitatea
  • fumatul
  • lipsa activitatii fizice
  • prezenta unor polipi in colon sau in rect, pentru ca acestia pot deveni ulterior formatiuni canceroase.

Alti factori de risc pe care este bine sa ii stii

Cele mai multe cancere de colon se dezvolta in interiorul polipilor colonici. Acestia se afla de cele mai multe ori in interiorul peretelui colonului. Si faptul ca o persoana mananca des carne rosie sau carne procesata poate creste riscul de cancer colorectal.

Totodata, expertii spun ca persoanele care au o gena numita Sprouty2 (Spry2) ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta unele cancere colorectale. Aceasta boala afecteaza barbatii si femeile in mod egal, insa chiar si asa, statisticile arata ca barbatii tind sa dezvolte acest cancer la o varsta mai frageda.

Masuri care ajuta la prevenirea acestui tip de cancer

Mai multe masuri ce tin de stilul de viata sanatos pot reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal. Este important ca persoanele din grupurile de risc (cei care au avut anterior un cancer colorectal, cei care au peste 50 de ani, cei care au avut rude cu acest tip de cancer sau cei care au boala Crohn) sa isi faca in mod regulat controale si investigatii de screening.

Alimentatia este si ea importanta, asa ca pentru a preveni un astfel de cancer, este esentiala o dieta bogata in fibre, fructe, legume si carbohidrati de calitate, pe langa reducerea cantitatii de carne rosie si de carnuri procesate.

Exercitiile fizice de intensitate moderata, efectuate in mod regulat, au un impact semnificativ asupra scaderii riscului de a dezvolta cancer colorectal, asa ca nu uita cat de important este sa faci miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Masa corporala este bine sa nu depaseasca numarul optim de kilograme. Supraponderalitatea/ obezitatea creste riscul multor forme de cancer, inclusiv pe cel de cancer colorectal.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0