Markerii moleculari decid terapia in cancerul colorectal

Domeniul cancerului colorectal metastatic a cunoscut transformări notabile în privința terapiilor oncologice, cu salt de la abordarea unitară („one-size-fits-all”), la terapia personalizată, prin identificarea și dezvoltarea, de exemplu, de terapii anti-HER2 sau terapii care au drept țintă genele de fuziune NTRK sau gena BRAF. În acest articol, vorbim despre ce tratamente sunt utilizate tradițional pentru cancerul colorectal, dar și ce markeri moleculari ajută în stabilirea terapiei.

Cancerul colorectal, cunoscut și sub denumirea de cancer de colon sau cancer de rect, este o afecțiune în care celulele maligne se dezvoltă în colon sau rect, părți ale intestinului gros. Această formă de cancer începe adesea ca o formațiune noncanceroasă numită polip, care poate deveni cancerigenă în timp.

Trebuie spus că, în prezent, există o deplasare semnificativă către o nouă era terapeutică, de medicină de precizie și terapie personalizată, prin care se speră la prelungirea supraviețuirii în caz de cancer și transformarea unui cancer colorectal într-o afecțiune cronică.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tratamentul pentru cancer colorectal

Tratamentul cancerului colorectal depinde de stadiul bolii, localizarea tumorii, gradul de agresivitate a cancerului și starea generală de sănătate a pacientului. O abordare multidisciplinară care implică mai multe modalități de tratament este adesea utilizată pentru a trata cancerul colorectal.

Intervenția chirugicală

Operația este adesea prima opțiune de tratament pentru cancerul colorectal în stadii incipiente. Scopul chirurgiei este de a îndepărta tumorile și țesuturile afectate din colon sau rect. În funcție de extinderea bolii, pot fi efectuate diverse proceduri chirurgicale, inclusiv rezecția locală, rezectia segmentară sau colectomia totală. 

Radioterapia

Radioterapia implică utilizarea razelor de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase și a reduce dimensiunea tumorii. Este adesea utilizată în combinație cu chirurgia pentru a trata cancerul colorectal în stadii avansate sau pentru a reduce riscul de recidivă după intervenția chirurgicală. 

Chimioterapia

Chimioterapia implică utilizarea unor medicamente pentru a distruge celulele canceroase și a împiedica creșterea și răspândirea acestora. Este adesea utilizată în combinație cu chirurgia sau radioterapia pentru a trata cancerul colorectal  în stadii avansate sau metastatic.

Noutăți în tratamentul cancerului colorectal

Rezultate recente ale câtorva studii clinice au evidențiat beneficii semnificative pentru terapia anti-HER2 în cancerele colorectale metastatice refractare, cu exprimare a genei HER2, cu o rată de răspuns obiectiv de peste 30%. La ora actuală, nu mai este o noutate utilizarea de agenți care au drept țintă genele de fuziune NTRK (de exemplu, larotrectinib), cu rezultate spectaculoase în cancerele pulmonare care exprimă aceste gene. De altfel, larotrectinibul a fost recent aprobat de către Agenția Federală a Medicamentului (FDA) în cancerul pulmonar metastatic NTRK pozitiv. Mai nou, acești agenți reprezintă subiectul mai multor trialuri clinice în cancerul colorectal metastatic, multiplu rezistent terapeutic.

De asemenea, în cancerele colorectale care exprimă gena BRAF, asocierea agenților specifici de tip binimetinib sau encorafenib cu cetuximab reprezintă actualul standard terapeutic.

Instabilitatea microsatelitară, un nou marker obligatoriu în analiza fiecărei piese anatomopatologice colorectale, reprezintă un marker care indică potențialul de răspuns la imunoterapie. Problema este că majoritatea cancerelor colorectale sunt stabile microsatelitar și, deci, nereceptive la imunoterapie. În aceste condiții, următoarele trialuri clinice vor trebui să găsească soluții pentru tumorile rezistente terapeutic, precum și pentru tumorile inerte imunologic și soluții pentru transformarea lor în tumori imunosensibile.

Cancerul colorectal este un cancer extrem de comun. Până recent, opțiunile terapeutice erau destul de limitate și se refereau la asocieri de chimioterapice împreună cu agenți biologici. În momentul în care boala progresează, alternativele terapeutice se restrâng semnificativ. 

Ultimii ani au adus câteva noi molecule în arsenalul terapeutic, cum sunt regorafenib în 2013, si trufluoridine/ tipiracil în 2014. De asemenea, boala însăși a început să fie mai bine înțeleasă. De exemplu, cancerele colonului drept sunt biologic diferite de cele ale colonului stâng, iar alegerea terapiei ține cont și de localizarea tumorii. În plus, identificarea mutațiilor genetice specifice fiecărei tumori în parte reprezintă premisa terapiei sau asocierilor terapeutice cu cel mai important răspuns terapeutic și cu toxicități limitate. Este important să menționăm că planul de tratament va fi adaptat individual pentru fiecare pacient în funcție de nevoile și circumstanțele sale specifice. 

Prea multe grăsimi saturate și alcoolul în exces, factori de risc în cancerul colorectal

Nu se știe cu exactitate de ce se dezvoltă cancerul colorectal la anumiți pacienți și de ce boala nu apare și la alte persoane. Posibilii factori de risc ai acestei forme de cancer sunt multipli:

  • vârsta înaintată a persoanei
  • alimentație care este prea bogată în proteine animale, în grăsimi saturate și în calorii
  • alimentație mult prea săracă în fibre
  • consum excesiv de alcool
  • antecedentele medicale de cancer mamar, ovarian sau uterin
  • rude de sânge care au avut cancer colorectal
  • diagnostic de colită ulcerativă, boala Crohn sau sindromul de colon iritabil
  • supragreutatea și obezitatea
  • fumatul
  • lipsa activității fizice
  • prezența unor polipi în colon sau în rect, pentru că aceștia pot deveni ulterior formațiuni canceroase

În cele mai multe cazuri, cancerul colorectal se dezvoltă în interiorul polipilor colonici. Aceștia se afla de cele mai multe ori în interiorul peretelui colonului. Și faptul că o persoană mănâncă des carne roșie sau carne procesată poate crește riscul de cancer colorectal.

Totodată, experții spun că persoanele care au o genă numită Sprouty2 (Spry2) ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta unele cancere colorectale. Această boală afectează bărbații și femeile în mod egal, însă chiar și așa, statisticile arată că bărbații tind să dezvolte acest cancer la o vârstă mai fragedă.

Măsuri care ajută la prevenirea unui cancer colorectal

Mai multe măsuri care țin de stilul de viață sănătos pot reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal. Este important ca oamenii din grupurile de risc (cei care au avut anterior un cancer colorectal, cei care au peste 50 de ani, cei care au avut rude cu acest tip de cancer sau cei care au boala Crohn) să își facă în mod regulat controale și investigații de screening.

Alimentația este, de asemenea, importantă, așa că pentru a preveni un astfel de cancer, este esențială o alimentație bogată în fibre, care să se bazeze pe fructe, legume și carbohidrați de calitate, pe lângă reducerea cantității de carne roșie și de cărnuri ultra procesate.

Exercițiile fizice de intensitate moderată, efectuate în mod regulat, au un impact semnificativ asupra scăderii riscului de a dezvolta cancer colorectal, așa că nu uita cât de important este să faci mișcare cel puțin 30 de minute de cinci ori pe săptămână.

Masa corporală este bine să nu depășească numărul optim de kilograme. Supragreutatea și mai ales obezitatea crește riscul multor forme de cancer, inclusiv pe cel de cancer colorectal.

Ce să mănânci ca să îți scazi riscul de cancer colorectal?

Există anumite alimente și obiceiuri alimentare care pot ajuta la reducerea riscului de cancer colorectal.

Fibre

O alimentație bogată în fibre poate ajuta la menținerea sănătății intestinale și la reducerea riscului de cancer colorectal. Alimentele bogate în fibre includ fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe. Foarte important este să bei și o cantitate suficientă de apă de-a lungul zilei pentru a facilita înaintarea fibrelor prin colon.

Fructe și legume

Consumul regulat de fructe și legume proaspete poate oferi substanțe nutritive esențiale și antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor intestinale împotriva deteriorării și la reducerea riscului de cancer colorectal.

Alimente bogate în antioxidanți

Alimentele foarte bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure, legumele cu frunze verzi, roșiile, morcovii și cartofii dulci, pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și la reducerea riscului de cancer, în general.

Pește și alte surse de acizi grași Omega 3

Consumul de pește gras, cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macroul, oferă acizi grași Omega 3, care au fost asociați cu un risc mai mic de cancer colorectal. Alternativ, suplimentele cu ulei de pește sau ulei de alge pot fi, de asemenea, o opțiune.

Limitarea consumului de carne roșie și cărnuri ultraprocesate

Consumul excesiv de carne roșie, precum carnea de vită, porc și miel, dar și cel de carne procesată, cum ar fi crenvurștii, șunca presată, salamurile și cârnații, a fost asociat cu un risc crescut de cancer colorectal. Este recomandat să se limiteze consumul acestor alimente, să nu fie consumate zilnic (carne roșie doar o dată pe săptămână, iar cărnuri procesate, doar la ocazii) și să se opteze pentru alte surse proteine, cum ar fi carnea de puiul, de curcan, de pește, leguminoasele (fasole, linte, năut, soia) și tofu.

Limitarea consumului de alcool

Consumul excesiv de alcool a fost asociat cu un risc crescut de cancer colorectal. Este recomandat să se limiteze consumul de alcool la cantități moderate (cel mult două băuturi pe zi bărbații, cel mult o băutură femeile) sau să se evite complet.

Este important de subliniat că adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată și activitate fizică regulată, poate contribui nu doar la reducerea riscului de cancer colorectal, ci și de alte afecțiuni cronice. Știți ce se spune în medicină, și anume că este mult mai ușor să previi decât să vindeci, de aceea fiecare dintre noi e bine să fie conștient de ce poate face pentru propria sănătate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Colorectal cancer
https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/what-is-colorectal-cancer.htm
JGO - Effects of molecular markers on the treatment decision and prognosis of colorectal cancer: a narrative review
https://jgo.amegroups.org/article/view/53211/html
Studiul „Effects of molecular markers on the treatment decision and prognosis of colorectal cancer: a narrative review”, apărut în Journal of Gastrointestinal Oncology, Vol 12, No 3 (June 28, 2021), doi: 10.21037/jgo-21-230, autori: Yujuan Cao, Xiaodong Wang 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0