Limba-mielului: proprietăți și beneficii

Limba-mielului (Borago officinalis) este o plantă cu frunze comestibile, care crește în mai multe zone ale lumii, inclusiv anumite părți ale Europei. Este cultivată în scop comercial pentru a se obține uleiul de limba-mielului, care este extras din semințe.

Frunzele de limba-mielului sunt ușor îngroșate și au un gust bun, între măcriș și ștevie, și pot fi folosite în salate sau ciorbe. În scop medicinal, de la planta de limba-mielului se recoltează frunzele și ramurile tinere cu flori. Planta se poate folosi sub formă de infuzie, decoct, macerat, tinctură sau capsule cu ulei de Borago officinalis.

Limba-mielului conține substanțe vâscoase, taninuri, saponine, rășini, ulei esențial, potasiu, calciu, vitamina C și alte substanțe. Frunzele plantei conțin mici cantități de alcaloizi pirolizidinici, care sunt toxici pentru ficat. Cu toate acestea, nivelurile acestor alcaloizi sunt extrem de scăzute.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Uleiul extras din semințele de limba-mielului este bogat în acid gamma linoleic (GLA), un acid gras Omega-6, iar cantitatea de GLA reprezintă 20-27% din uleiul de limba-mielului. Uleiul conține, de asemenea, și 10% acid alfa linoleic (ALA), un acid gras Omega-3.

Unele dovezi despre uleiul de limba-mielului arată că poate regla sistemul hormonal, scade tensiunea arterială și reduce nivelul colesterolului. De asemenea, remediile cu limba-mielului ajută la consolidarea sistemul imunitar, previne alergiile, problemele premenstruale și afecțiunile prostatei.

Este un extract foarte util pentru sănătatea femeilor și mulți specialiști recomandă ca uleiul extras din semințele de limba-mielului să fie inclus în alimentație ca sursă a acidului gamma-linoleic Omega 6. O modalitate la îndemână prin care se poate adăuga acest nutrient în alimentație sunt capsulele. Suplimentele alimentare au rolul de a furniza organismului grăsimi sănătoase, esențiale în multe dintre funcțiile sale.

Ce afecțiuni tratează remediile cu Borago officinalis?

Planta a fost folosită ca remediu popular naturist pentru a trata infecțiile tractului urinar, cistita, inflamația renală cronică, guturaiul, pneumonia, tuberculoza, gastrita, sindromul de colon iritabil și depresia. Limba-mielului este folosită și în scop extern pentru mâncărimile și inflamațiile pielii, răni, eczeme, erupții cutanate, artrită și gută. Se poate folosi și ca apă de gură, pentru a trata infecțiile de la nivelul gurii și gâtului (se face gargară), ulcerațiile de la nivelul gurii și gingiile care sângerează.

Ceaiul făcut din limba-mielului poate fi util în tratarea acneei și poate reduce febra, acționând ca un bun expectorant și ajutând la eliberarea cailor respiratorii. Poate fi un remediu util în caz de răceală și gripă, tuse durere în gât, bronșită și infecții ale tractului respirator.
Există anumite dovezi care sugerează că uleiul de limba-mielului, atunci când este administrat oral în combinație cu acidul eicosapentaenoic (EPA), ar putea reduce numărul de zile petrecute la terapie intensivă și ajută pacienții cu sindromul de detresă respiratorie acută.

Cum se folosește uleiul de limba-mielului?

Există unele dovezi care arată că administrarea de ulei de limba-mielului, în combinație cu analgezicele convenționale sau cu medicamentele antiinflamatoare ar putea contribui la reducerea simptomelor poliartritei reumatoide, după 6 săptămâni de tratament. Îmbunătățirea se pare că durează până la 24 de săptămâni.

Uleiul de Borago officinalis are și proprietăți de regenerare a pielii, de aceea este folosit în unele produse cosmetice. Se pare că întârzie apariția ridurilor și previne pierderea fermității pielii, ajută la recăpătarea elasticității tenului și poate calma roșeata și mâncărimile. De asemenea, poate calma arsurile solare. 

Se poate folosi pe piele și ca atare, diluat într-un ulei bază, pe tenul uscat, îmbătrânit și lipsit de elasticitate, pentru a-l hidrata și a-i reda fermitatea și pe pielea iritată pentru a o calma. În plus, uleiul de limba-mielului poate întări unghiile fragile și poate vitalitatea părului. Sau se poate amesteca în diverse creme de față, loțiuni de corp și măști de păr.

Cum se prepară ceaiul de limba-mielului?

Peste o lingură de plantă uscată se toarnă 200 ml apă fierbinte, se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute. Apoi, ceaiul se strecoară și se bea cald, cel mult trei căni pe zi, în caz de răceală sau de retenție urinară.

Cum se face decoctul din limba-mielului?

Pentru a prepara un decoct de Borago officinalis se fierb trei linguri de plantă uscată într-o jumătate de litru de apă (10 minute din momentul în care începe fierberea), apoi se strecoară. Decoctul poate fi util intern, în caz de infecție urinară sau extern pentru gestionarea eczemelor.

Cum se prepară maceratul de limba mielului?

Pentru a prepara un macerat din limba mielului se pune într-o oală un litru de vin peste 40 de grame de plantă mărunțită. Se acoperă oala cu un capac, se lasă la macerat timp de o săptămână, după care se strecoară. Din acest macerat se poate bea zilnic câte un pahar mic (20 ml) ca tonic general, depurativ, diuretic, în caz de bronșită sau de tuse.

Ce efecte secundare pot avea remediile cu limba-mielului?

Nu este recomandat ca remediile din limba-mielului să fie administrate intern pe termen lung, deoarece concentrația mare de alcaloizi pirolizidinici (molecule care se găsesc în compoziția unor substanțe toxice) din plantă poate să provoace leziuni la nivelul ficatului. O parte dintre acești alcaloizi sunt toxici pentru ficat și cancerigeni.

Remediile cu limba-mielului nu trebuie luate înainte de a cere sfatul medicului curant, mai ales dacă pacientul urmează un tratament cu medicamente anticoagulante. Greața, crampele, balonarea și durerea de cap sunt câteva dintre efectele secundare pe care limba-mielului le poate cauza, deși sunt relativ moderate.

Care sunt contraindicațiile pentru limba-mielului?

Limba-mielului trebuie folosită cu precauție, atât ca ingredient în salate, cât și ca tratament naturist, iar remediile din plantă nu trebuie administrate pe o perioadă lungă de timp. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să folosească plantă. De asemenea, persoanele care suferă de epilepsie, schizofrenie sau iau anumite medicamente nu trebuie să folosească remediile din limba-mielului. 

Unele plante din familia Boraginaceae, cum este și cazul celei de față, pot provoca dermatite și inflamații la nivelul pielii, așa că se recomandă o atenție sporită în timpul recoltării și uscării plantei. De reținut că remediile din limba-mielului, la fel ca în cazul altor suplimente alimentare, fie ele și din plante, trebuie folosite doar după ce s-a cerut acordul medicului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Pharmacological basis for the use of Borago officinalis in gastrointestinal, respiratory and cardiovascular disorders
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17900837/
RxList - Borage
https://www.rxlist.com/borage/supplements.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0