Leucopenia si neutropenia: cum interpretezi rezultatele analizelor

Sangele este alcatuit din diferite tipuri de globule (celule) sangvine, printre care se gasesc si leucocitele sau globulele albe. La randul lor, leucocitele pot fi impartite in mai mult tipuri, iar printre acestea se afla si neutrofilele.

Numaratoarea diferentiata a celulelor albe din sange este un test care masoara numarul de globule albe (leucocite) din organism. Acest test este de cele mai multe ori inclus intr-o hemograma completa si medicul poate recomanda ca, pe langa aceasta, sa se efectueze si formula leucocitara. Aceasta este o analiza de sange care apreciaza numarul celor cinci tipuri de leucocite, exprimat in procente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista, deci, mai multe tipuri de leucocite in organism, iar sangele contine, de regula, un anumit procent din fiecare. Uneori, insa, este posibil ca numarul de globule albe (leucocite) sau numarul de neutrofile sa fie sub sau peste valoarea normala.

Ce sunt leucocitele?

Leucocitele (globulele albe din sange) reprezinta o parte importanta a sistemului imunitar, mai ales ca aceste celule ajuta corpul sa lupte contra infectiilor, atacand bacteriile, virusurile si alte microorganisme care invadeaza organismul.

Leucocitele isi au originea in maduva osoasa, insa ele circula prin fluxul sangvin. Exista 5 tipuri majore de leucocite: neutrofile, limfocite, eozinofile, monocite, bazofile.

Valoarea normala (numarul normal) de leucocite

Bebelusii se nasc adeseori cu valori prea mari ale leucocitelor in sange, iar nivelul acestora scade treptat, pe masura ce acestia cresc.

Potrivit expertilor, acestea sunt valorile normale pentru leucocite, la un microlitru de sange (mcL):

 • La nou-nascuti, globulele albe se gasesc intr-un numar cuprins intre 9000 si 30.000 / mcL de sange
 • La copiii sub 2 ani, globulele albe se gasesc intr-un numar cuprins intre 6.200 si 17.000 / mcL de sange
 • La copiii de peste 2 ani si la adulti, leucocitele se gasesc intr-un numar cuprins intre 5000 si 10.000 / mcL de sange.

Aceste valori de referinta pot varia, insa, de la un laborator la altul. O alta unitate de masura frecventa pentru volumul de sange este milimetrul cub sau mm3. Un microlitru, asadar, si 1 mm3 reprezinta acelasi volum.

Ce este leucopenia?

Leucopenia este o conditie ce inseamna ca o persoana are mai putine leucocite sau globule albe in fluxul sangvin, decat ar fi normal. Leucopenia este diagnosticata cu ajutorul unei analize de sange, de exemplu, hemograma cu formula leucocitara.

Un numar normal (situatie considerata sanatoasa) de globule albe in sange este undeva intre 3.500 si 11.000 de leucocite pe microlitru. O persoana cu leucopenie poate avea mai putin de 3.500 de leucocite pe microlitru de sange.

Ce sunt neutrofilele?

Neutrofilele sunt un tip de leucocite. De fapt, majoritatea leucocitelor care conduc raspunsul sistemului imunitar sunt neutrofile. Pe langa acestea, exista si alte tipuri de leucocite.

Neutrofilele sunt cele care se gasesc in numar mare, alcatuind aproximativ 55% pana la 70% dintre globulele albe (leucocitele) din sange. Neutrofilele sunt importante deoarece, spre deosebire de celelalte tipuri de leucocite, nu sunt limitate doar la o anumita zona in care circula, ci ele pot sa se miste libere prin peretii venelor si in interiorul tesuturilor din corp, pentru a ataca imediat toti antigenii (substantele pe care organismul tau le vede ca pe niste "invadatori" straini).

Cum putem crește nivelul de neutrofile la o valoare normală

Depinde de cauza, insa fiind generata de multe ori de deficiențe de vitamine sau minerale, cum ar fi vitamina B12, acid folic sau cupru, medicul va poate recomanda un supliment adecvat in functie de analizele specifice si nivelul acestora. In plus, trebuie adresate prin terapie sau regim specific bolile care cauzeaza neutripenia, precum bolile autoimune, inclusiv boala Crohn, lupusul, artrita reumatoida. 

Ce alimente ajuta la neutropenie pentru redresarea numarului de neutrofile 

Lactate: laptele pasteurizat și produsele lactate, cum ar fi brânză, iaurt, înghețată și smântână.

Amidon: toate fainoasele, preferabil integrale, paste gătite, pâine prăjită, cereale, cartofi dulci fierți, fasole, porumb, mazăre, cereale musli integrale și cartofii copti.

Legume: toate legumele, preferabil fierte sau la cuptor. 

Cât durează creșterea neutrofilelor după chimioterapie 

Numărul de neutrofile începe să crească din nou pe măsură ce măduva osoasă își reia producția normală de neutrofile. Poate dura până la trei până la patru săptămâni pentru a atinge din nou un nivel normal dupa incetarea chimioterapiei. 

Ce este neutropenia?

Exista 5 tipuri de leucopenie, iar fiecare tip de conditie corespunde tipului de leucocite afectate. Neutropenia este o afectiune a sangelui caracterizata de un nivel scazut de neutrofile, care sunt globulele albe din sange care protejeaza corpul impotriva infectiilor. Fara un numar suficient de neutrofile, organismul nu poate sa alunge bacteriile. O persoana care sufera de neutropenie are un risc crescut de a se confrunta cu multe tipuri de infectii. 

Anumite condiții pot afecta rezultatele testului de sânge. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau dacă ați avut oricare dintre următoarele:

 • o infecție recentă
 • chimioterapie
 • terapie cu radiatii
 • terapie cu corticosteroizi
 • interventie chirurgicala recenta
 • anxietate
 • infectia HIV

Numarul absolut de neutrofile (ANC)

Un numar absolut de neutrofile ii poate oferi medicului indicii importante despre starea de sanatate a pacientului. Aceasta analiza este, de obicei, recomandata de medic ca parte din hemograma completa. Daca numarul absolut de neutrofile este anormal, medicul va dori ca pacientul sa repete analiza de sange de mai multe ori, pe o perioada de mai multe saptamani, pentru ca in acest fel, el poate monitoriza schimbarile care apar in ceea ce priveste numarul de neutrofile.

Care sunt valorile de referinta pentru numarul absolut de neutrofile (ANC)

La adulti, numarul normal de globule: 1.500-8.000 de neutrofile pe microlitru de sange, valoarea normala la adult (diferentiala) este de  45-75% din numarul total de leucocite

Niveluri scazute (neutropenie)

 •  neutropenie usoara (1000-1500 neutrofile/microlitru)
 • neutropenie moderata (500-1000 neutrofile/microlitru);
 • neutropenie severa (sub 500 de neutrofile/microlitru de sange);

Valori prea mari (neutrofilie): peste 8000 neutrofile / microlitru de sange.

Leucopenie nu inseamna acelasi lucru cu neutropenie

Leucopenia reprezinta o reducere anormala a leucocitelor care circula prin sange. Termenul de leucopenie este folosit adeseori interschimbabil cu termenul neutropenie. Infectiile, medicamentele, malignitatea, hipersplenismul (si nu numai) sunt responsabile de majoritatea cazurilor de neutropenie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • Articolul "The Etiology and Management of Leukopenia", publicat in Canadian family physician Medecin de famille canadien, autor Vincent W. Ing.
 • Articolul "Understanding Neutrophils: Function, Counts, and More", publicat pe healthline.com, scris de: Susan York Morris
 • WebMD - https://www.webmd.com/cancer/white-blood-cell-count-low#1
 • Articolul "WBC (White Blood Cell) Count", publicat pe healthline.com, scris de: Valencia Higuera.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1