Lemnul dulce combate refluxul gastric și indigestia
Lemnul dulce combate refluxul gastric și indigestia
Lemnul dulce combate refluxul gastric și indigestia
Rădăcina de lemn-dulce, unul dintre cele mai vechi remedii din plante, este folosit și în prezent, mai ales pentru combaterea refluxului gastroesofagian și a indigestiei.
Lemnul-dulce provine din rădăcina plantei lemn-dulce sau răculeț (Glycyrrhiza glabra), originară din vestul Asiei și sudul Europei și a fost folosit de multă vreme pentru a trata diverse afecțiuni, dar și pentru a da aromă bomboanelor, băuturilor și medicamentelor. În ciuda acestui istoric, doar o parte dintre utilizările sale sunt susținute de cercetările științifice. Mai mult, lemnul-dulce poate veni și cu riscuri pentru sănătate.
La ce se poate folosi rădăcina de lemn-dulce
Rădăcina de lemn-dulce a fost utilizată în medicamente tradiționale chinezești, în cele din Orientul Mijlociu și din Grecia pentru a calma durerile de stomac, pentru a reduce inflamația și pentru a trata problemele tractului respirator superior.
În prezent, mulți oameni folosesc rădăcina de lemn-dulce pentru a trata afecțiuni precum arsurile la stomac, refluxul acid, bufeurile, tusea și infecțiile bacteriene și virale. În plus, se spune că ceaiul calmează durerile de gât, în timp ce gelurile topice tratează afecțiunile pielii precum acneea sau eczema. Este disponibil în general sub formă de capsulă, supliment lichid sau unguent.
Compusul activ principal al rădăcinei de lemn-dulce este glicirizina, responsabilă pentru gustul dulce al rădăcinii, precum și pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. Cu toate acestea, glicirizina este, de asemenea, asociată cu multe dintre efectele adverse ale rădăcinii de licorice. Drept urmare, unele produse utilizează lemn-dulce din care s-a eliminat această substanță. Care sunt potențialele beneficii ale lemnului-dulce?
Lemnul-dulce poate ajuta în caz de afecțiuni ale pielii
Rădăcina de lemn-dulce conține peste 300 de compuși, dintre care unii demonstrează efecte antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale puternice. Studiile efectuate pe animale și în eprubetă asociază glicirizina cu beneficiile antiinflamatoare și antimicrobiene. Ca rezultat, extractul de rădăcină de lemn-dulce este utilizat pentru a trata o varietate de afecțiuni ale pielii, inclusiv acneea și eczemele.
Într-un studiu¹ de 2 săptămâni la care au participat 60 de adulți, aplicarea unui gel topic cu extract de rădăcină de lemn-dulce a ușurat în mod semnificativ eczema. Deși gelurile topice au fost folosite pentru a trata acneea, cercetările asupra eficacității în această problemă sunt mixte și destul de limitate.
Lemnul-dulce poate reduce refluxul gastric și indigestia
Extractul de rădăcină de lemn-dulce este adesea utilizat pentru atenuarea simptomelor indigestiei, cum ar fi refluxul gastric și durerea de stomac. Într-un studiu² de 30 de zile la care au participat 50 de adulți cu indigestie, administrarea unei capsule de lemn-dulce de 75 mg de două ori pe zi a dus la ușurarea semnificativă a simptomelor, comparativ cu un placebo. Extractul poate atenua, de asemenea, simptomele bolii de reflux gastroesofagian BRGE. Într-un studiu de 8 săptămâni pe 58 de adulți cu BRGE, o doză mică de acid glicirizic în combinație cu tratamentul standard a dus la atenuarea semnificativă a simptomelor. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii umane mai extinse.
Lemnul-dulce poate avea proprietăți anticanceroase
Datorită conținutului său de compuși vegetali cu efecte antioxidante și antiinflamatorii, extractul de rădăcină de lemn-dulce a fost studiat pentru efectele sale de protecție împotriva anumitor tipuri de cancer, fiind asociat mai ales cu încetinirea sau prevenirea creșterii celulare a cancerului de piele, de sân, de prostată și colorectal. Deoarece cercetarea este limitată la animale, efectele sale asupra cancerului la oameni nu sunt cunoscute.
Lemnul-dulce poate ușura afecțiunile tractului respirator superior
Datorită efectelor antiinflamatoare și antimicrobiene, atât extractul de rădăcină de lemn-dulce, cât și ceaiul pot fi utile ca remedii pentru afecțiunile căilor respiratorii superioare. Studiile efectuate pe animale au concluzionat că extractul de glicirizină ajută la atenuarea simptomelor astmului, în special atunci când este folosit ca adjuvant la tratamentele recomandate de medic.
Lemnul-dulce poate oferi protecție împotriva cariilor
Rădăcina de lemn-dulce poate ajuta la protejarea împotriva bacteriilor care duc la apariția cariilor. Un studiu de 3 săptămâni în care au fost implicați 66 de copii de vârstă preșcolară, care au consumat acadele fără zahăr cu 15 mg de rădăcină de lemn-dulce de două ori pe zi, a arătat că lemnul-dulce a redus semnificativ numărul de bacterii Streptococcus mutans, care sunt cauza principală a cariilor.
Extractul de rădăcină de lemn-dulce este asociat și cu alte potențiale beneficii, precum reglarea glicemiei în cazul diabeticilor, reducea simptomelor menopauzei și contribuția la tratarea hepatitei C.
Cine nu ar trebui să consume lemn-dulce
Utilizarea pe termen scurt a suplimentelor și a ceaiurilor de rădăcină de lemn-dulce este considerată în mare măsură sigură. Cu toate acestea, dozele mari pot produce efecte adverse, iar persoanele cu anumite probleme de sănătate pot dori să îl evite sau să discute cu medicul înainte de a lua remedii cu lemn-dulce. S-a dovedit că nivelurile crescute de glicirizină provoacă o creștere anormală a cortizolului (hormonul de stres), care poate provoca dezechilibre ale nivelului de lichide și electroliți.
Persoanele cu tensiune arterială ridicată, cu insuficiență cardiacă congestivă, cu boli de rinichi sau care au niveluri scăzute de potasiu sunt încurajate să evite produsele cu lemn-dulce.
Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite și ele lemnul-dulce, deoarece glicirizina în timpul sarcinii poate afecta negativ dezvoltarea creierului copilului. Într-un studiu, copiii unor mame care au consumat cantități mari de lemn-dulce cu glicirizină în timpul sarcinii au avut riscuri mai mari de a dezvolta tulburări cerebrale mai târziu în viață. Prin urmare, femeile însărcinate ar trebui să evite suplimentele cu rădăcină de lemn-dulce și să limiteze aportul de lemn-dulce în alimente și băuturi.
Rădăcina de lemn-dulce s-a dovedit că interacționează cu mai multe medicamente, cum ar fi unele pentru tensiunea arterială, medicamente care subțiază sângele, cele care contribuie la reducerea colesterolului, inclusiv statinele, dar și contraceptivele pe bază de estrogen, diureticele și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Persoanele care iau oricare dintre aceste medicamente ar trebui să evite produsele din rădăcină de lemn-dulce, cu excepția cazului în care au acordul medicului. În prezent, nu există recomandări de dozare standard. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Comitetul Științific European al Alimentelor (SCF) recomandă ambele limitarea aportului de glicirizină la cel mult 100 mg pe zi.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Licorice Root
https://www.nccih.nih.gov/health/licorice-root
Pub Med - The treatment of atopic dermatitis with licorice gel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14522625/
1. Studiul „The treatment of atopic dermatitis with licorice gel”, apărut în PMID: 14522625 DOI: 10.1080/09546630310014369, autori: M Saeedi et al.
NCBI - An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123991/
2. Studiul „An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 216970, published online 2011 Jun 16. doi: 10.1155/2012/216970, autori: Kadur Ramamurthy Raveendra et al.