La ce ajută cărbunele medicinal

Cărbunele medicinal este utilizat pentru mai multe probleme de sănătate, cum ar fi remediu de urgență pentru otrăvire, adjuvant în scăderea colesterolului și remediu împotriva balonării.

În vechime, cărbunele activ era considerat antidotul universal. În zilele noastre, continuă să fie promovat ca un remediu natural puternic, având o varietate de presupuse beneficii, precum scăderea colesterolului sau susținerea funcției renale.
Cărbunele medicinal este o pulbere fină, neagră, făcută din cărbune, coji de nucă de cocos, turbă, cocs de petrol sau sâmburi de măsline. Cărbunele este activat prin prelucrarea acestuia la temperaturi foarte ridicate, fiind mai poros decât cărbunele obișnuit.

Cum acționează cărbunele medicinal?

Cărbunele medicinal¹ acționează prin captarea toxinelor și a substanțelor chimice în intestin, prevenind absorbția lor. Textura poroasă a cărbunelui are o sarcină electrică negativă, ceea ce îl face să atragă molecule încărcate pozitiv, cum ar fi toxinele și gazele. Deoarece cărbunele activ nu este absorbit de corp, poate transporta în afara corpului, prin fecale, diverse toxine care se leagă de suprafața sa.

Cărbunele activat, tratament de urgență în caz de otrăvire

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Datorită proprietăților sale de legare a toxinelor, cărbunele activ are o varietate de utilizări medicale. Poate fi utilizat pentru a trata supradozele de medicamente eliberate pe bază de rețetă, precum și supradozele de medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, acetaminofenul și sedativele.

De exemplu, studiile arată că atunci când se ia o doză unică de 50-100 de grame de cărbune activ la cinci minute de la ingestia medicamentului, poate reduce absorbția acestuia la adulți cu până la 74%. Acest efect scade la aproximativ 50% atunci când cărbunele este luat la 30 de minute după ingestia medicamentului și la 20% dacă este luat la trei ore după supradozaj.

Este important de reținut acest remediu nu este eficient în toate cazurile de otrăvire. De exemplu, se pare că are un efect redus asupra intoxicațiilor cu alcool, metale grele, fier, litiu, potasiu. 

Cărbunele medicinal poate susține funcția renală

Cărbunele activat poate contribui la susținerea funcției renale prin reducerea numărului de deșeuri pe care rinichii trebuie să le filtreze. Acest lucru ar putea fi deosebit de benefic pentru pacienții care suferă de boli renale cronice.

Rinichii sănătoși sunt în mod normal foarte bine echipați pentru a filtra sângele fără niciun ajutor suplimentar. Cu toate acestea, pacienții care suferă de boli cronice de rinichi au, în general, dificultăți în eliminarea ureei și a altor toxine din organism. Cărbunele medicinal se poate lega de aceste toxine, ajutând corpul să le elimine².

Într-un studiu, suplimentele cu cărbune activat au părut să contribuie la scăderea nivelului de uree și de alte produse reziduale din sânge la pacienții cu boală renală în stadiu final. Ari fi necesare, însă, mai multe studii de înaltă calitate înainte de a putea ajunge la concluzii ferme.

Cărbunele medicinal reduce simptomele sindromului mirosului de pește

Cărbunele medicinal poate ajuta la reducerea mirosurilor neplăcute la persoanele care suferă de trimetilaminurie, cunoscută și sub numele de sindromul mirosului de pește. Aceasta este o afecțiune genetică în care trimetilamina, un compus cu un miros similar cu cel de pește putrezit, se acumulează în organism.

Persoanele sănătoase pot de obicei să transforme acest compus într-unul care nu miroase înainte de a-l excreta în urină. Persoanelor cu trimetilaminurie le lipsește enzima necesară pentru a efectua această conversie, ceea ce face ca trimetilamina să se acumuleze în corp - în urină, transpirație și respirație - dând naștere unui miros neplăcut.

Studiile arată că suprafața poroasă a cărbunelui medicinal este utilă pentru legarea compușilor mirositori, crescând excreția acestora. Un mic studiu efectuat pe pacienți cu trimetilaminurie a analizat efectele suplimentării cu 1,5 grame de cărbune timp de 10 zile. Terapia a redus concentrațiile de trimetilamină în urină până la nivelurile găsite la persoanele sănătoase. Aceste rezultate par promițătoare, dar sunt necesare mai multe studii.

Cărbunele medicinal poate reduce nivelul colesterolului

Cărbunele activat poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol. Acest lucru se datorează faptului că poate lega colesterolul și acizii biliari care conțin colesterol în intestin, împiedicând organismul să-i absoarbă. 

Într-un studiu³, administrarea a 24 de grame de cărbune activ pe zi timp de patru săptămâni a scăzut colesterolul total cu 25% și colesterolul rău (LDL) cu 25%. Nivelul de colesterol bun (HDL) a crescut, de asemenea, cu 8%. Într-un alt studiu, administrarea zilnică a 4-32 grame de cărbune activ a contribuit la reducerea colesterolului rău cu 29-41% la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol.

Multe studii legate de acest subiect au fost realizate în anii ‘80, deci lucrări mai recente ar putea ajuta la confirmarea acestor concluzii.

Alte utilizări ale cărbunelui activ

Cărbunele activat este, de asemenea, un remediu popular și pentru alte probleme, însă nu toate beneficiile sunt susținute de știință. Cele mai cunoscute utilizări ale cărbunelui medicinal sunt:

  • Reducerea flatulenței: Unele studii raportează că acest remediu poate contribui la reducerea producției de gaze după o masă îmbelșugată. 
  • Filtrarea apei: Cărbunele activat este un mod popular de a reduce metalele grele și conținutul de fluor din apă. Cu toate acestea, nu pare să fie foarte eficient în eliminarea virusurilor, bacteriilor sau a mineralelor din apa dură.
  • Albirea dinților: Dovezi anecdotice spun că dinții pot fi albiți dacă sunt spălați cu pudră de cărbune activ, prin absorbția plăcii și a altor compuși de colorare a dinților. Cu toate acestea, nu există studii care să susțină această afirmație, iar unii stomatologi avertizează că folosirea cărbunelui ar putea afecta smalțul dinților.
  • Prevenirea mahmurelii: Cărbunele activ este uneori folosit ca un remediu pentru mahmureală. Deși consumarea acestuia împreună cu alcoolul ar putea reduce nivelul de alcool din sânge, efectele asupra mahmurelii nu au fost studiate.
  • Tratarea pielii cu probleme: Aplicarea acestui cărbune pe piele este promovată ca un tratament eficient împotriva acneei și a mușcăturilor de insecte sau de șerpi. Cu toate acestea, dovezile sunt doar de natură anecdotică, nu științifică.

Cărbunele medicinal este considerat sigur în majoritatea cazurilor în care este utilizat, iar reacțiile adverse sunt considerate rare și lipsite de severitate (cele mai frecvente sunt greața și vărsăturile).

 

 

Citește și:
 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - A retrospective review of the prehospital use of activated charcoal
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25455049/
1. Studiul „A retrospective review of the prehospital use of activated charcoal”, apărut în Am J Emerg Med. 2015 Jan;33(1):56-9. doi: 10.1016/j.ajem.2014.10.019. Epub 2014 Oct 22., autori: Joseph Villarreal et al.
Pub Med - The effect of activated charcoal on adenine-induced chronic renal failure in rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24412558/
2. Studiul „The effect of activated charcoal on adenine-induced chronic renal failure in rats”, apărut în Food Chem Toxicol. 2014 Mar;65:321-8. doi: 10.1016/j.fct.2013.12.038. Epub 2014 Jan 10., autori: Badreldin H. Ali et al.
3. Pub Med - Effect of activated charcoal on hypercholesterolaemia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2874369/
3. Studiul „Effect of activated charcoal on hypercholesterolaemia”, apărut în Lancet. 1986 Aug 16;2(8503):366-7. doi: 10.1016/s0140-6736(86)90054-1, autori: P. Kuusisto et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0