Înroșirea degetelor de la picioare, simptom asociat infecției cu SARS-CoV-2

Febra, oboseala, tusea, durerile de gât, durerea de cap, respirația îngreunată sunt simptome binecunoscute ale COVID-19, boală cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2. Pe măsură ce pandemia a progresat, specialiștii au adăugat pe această listă pierderea bruscă a mirosului fără obstrucție nazală și dispariția gustului.

La nivel de luna mai 2020, specialiștii au avertizat, de asemenea, că infecția cu SARS-CoV-2 s-ar putea manifesta și prin leziuni pe piele: acrosindromuri (apariția de pseudo-degerături ale extremităților), însoțite de roșeață persistentă, uneori dureroasă și urticarie temporară. Este vorba de leziuni asemănătoare cu degerăturile, care apar în jurul degetelor de la picioare și se vindecă în câteva săptămâni, fără a lăsa cicatrici. Totuși, ulcerațiile pot fi extrem de dureroase, provocând o senzație de arsură sau mâncărime. La început, degetele de la picioare se umflă și se înroșesc, alteori o parte a degetului este umflată și se pot observa leziuni sau umflături individuale. În timp, leziunile capătă o culoare violet.

Unde au apărut primele cazuri

„COVID toes”, acest simptom nou depistat cu precădere la copii, a fost observat în diferite țări, precum Italia, Franța și Spania. Este important de știut că aceste simptome au fost depistate la pacienții cu COVID -19, în special la copii și adolescenți, deși au existat câteva cazuri în care au fost depistate și la adulți. Specialiștii spun că toți trebuie să rămânem vigilenți, deoarece acesta poate fi un semn precoce al detectării COVID-19, care poate ajuta la prevenirea răspândirii noului coronavirus. 

Totuși, specialiștii dau asigurări părinților că aceste răni sunt de natură benignă și că dacă apar astfel de manifestări, este importantă monitorizarea celorlalte simptome sugestive ale infecției cu SARS-CoV-2, cum ar fi tusea, febra și tulburările respiratorii. Însă, este important și efectuarea testului rRT-PCR. Acest test de diagnostic este utilizat pentru a detecta prezența materialului genetic viral în probele colectate din nas și din gât.

De asemenea, dacă părinții observă că micuțul lor are la degetele de la picioare astfel de leziuni, este posibil ca medicul specialist să ofere un diagnostic prin telemedicină. Când aceste cazuri sunt detectate de către părinți, copilului trebuie să i se monitorizeze periodic temperatura. Copiii și adolescenții care s-au confruntat cu astfel de leziuni benigne s-au vindecat fără complicații, susțin specialiștii. 

Și adulții se pot confrunta cu aceste leziuni

O lucrare publicată în aprilie 2020 a unor medici din Spania, publicată în Jurnalul Internațional de Dermatologie, a descris șase cazuri ale unor pacienți cu leziuni la nivelul degetelor. Majoritatea pacienților erau adolescenți sau adulți tineri, inclusiv un tânăr de 15 ani care a aflat că are COVID-19 când a mers la Camera de Gardă, pentru a primi îngrijiri medicale pentru degetele de la picioare.

 
 

Un alt pacient era un bărbat în vârstă de 91 de ani care fusese internat cu COVID-19 cu trei săptămâni mai devreme și se recupera acasă. În timp ce medicii dermatologi spun că nu este neobișnuit să apară erupții cutanate concomitent cu anumite infecții virale - cum ar fi rujeola sau varicela - leziunile degetelor de la picioare sunt un simptom neobișnuit. 

Nimeni nu știe exact de ce noul coronavirus ar putea provoca leziuni asemănătoare cu degerăturile. O ipoteză ar fi aceea că leziunile sunt cauzate de inflamație, o caracteristică proeminentă a COVID-19. Inflamarea provoacă, de asemenea, unul dintre cele mai grave sindroame asociate cu noul coronavirus, respectiv sindromul de detresă respiratorie acută.

O altă ipoteză ar fi că leziunile sunt cauzate de inflamația din pereții vaselor de sânge sau de mici cheaguri în sânge. Leziunile observate la persoane sănătoase par a fi diferite de cele pe care medicii le văd la unii pacienți diagnosticați cu COVID-19, bolnavi critici în terapie intensivă, care sunt predispuși să dezvolte cheaguri de sânge.

Unele dintre aceste cheaguri pot fi foarte mici și pot bloca vasele minuscule din extremități, provocând erupții pe degetele de la picioare. Unii experți cred acum că acest nou simptom dermatologic ar trebui să fie un criteriu pentru testarea pacienților cu astfel de leziuni, chiar și în absența altor simptome, la fel cum se întâmplă și în cazul pacienților care acuză pierderea mirosului și durerea toracică.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The New York Times - What Is ‘Covid Toe’? Maybe a Strange Sign of Coronavirus Infection
https://www.nytimes.com/2020/05/01/health/coronavirus-covid-toe.html
Sante magazine - « Les orteils COVID», un indice de coronavirus pour les enfants sans symptômes ?
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-sante/les-orteils-covid-un-indice-de-coronavirus-pour-les-enfants-sans-symptomes-433765

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0