Furunculul: factorii de risc, remedii si solutii pentru prevenirea reaparitiei

Furunculul apare cand puroiul se acumuleaza de-a lungul foliculului de par, in tesuturile pielii sau sub piele. Un furuncul se mai numeste si abces si este o infectie dureroasa provocata de stafilococi care se aduna in jurul unui folicul de par si care contine, deci, puroi.

furuncul

Ce este furunculul?

Este o infectie a foliculului de par care are loc in straturile profunde ale pielii. Un mic sac cu puroi (numit abces) se formeaza in profunzime, care este cunoscut drept furuncul. Acesta se poate forma oriunde exista foliculi de par. Furunculele pot sa apara in zonele in care pielea se freaca sau in zonele in care transpiratia este abundenta: pe ceafa, pe fata, la axila, in zona taliei, in zona inghinala, pe coapse sau pe fese.

Cum se manifesta

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Furunculele apar, de regula, ca o umflatura rosie pe piele. Zona poate fi sensibila, iar umflatura se umple rapid cu puroi si, pe masura ce se dezvolta, suprafata se poate "sparge". De obicei, furunculele apar pe coapse, in zona axilei, pe fese, pe fata si pe gat.

Care sunt factorii de risc in cazul furunculului

Potrivit specialistilor, indivizii care au sistemul imunitar slabit, adolescentii si adultii tineri au un risc mai mare de a dezvolta furuncule, decat copiii mai mici sau adultii varstnici.

De regula, sistemul imunitar tine sub control stafilococii si alte microorganisme, insa uneori acestea patrund in piele, printr-un folicul de par sau printr-o taietura sau zgarietura care exista pe suprafata pielii. Cand aceasta se infecteaza, sistemul imunitar raspunde, deci trimite leucocite in zona afectata, pentru a distruge bacteriile.

Urmatorii factori cresc riscul de a dezvolta furuncule pe piele:

Diabetul - o cantitate mare de glucoza (zahar) in sange poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a raspunde la infectie.

Medicamentele - Unele medicamente pe care le ia pacientul slabesc sistemul imunitar, iar acesta nu mai poate sa lupte contra infectiei.

HIV si alte boli - anumite afectiuni pot sa slabeasca sistemul imunitar, care nu mai functioneaza la capacitate maxima.

Afectiunile dermatologice - psoriazisul, eczema si acneea cresc predispozitia de a face furuncule.

Si obezitatea se afla pe lista factorilor care cresc riscul de a dezvolta furuncul (un abces dureros pe piele).

Oricine poate dezvolta foliculita in profunzime sau un furuncul. Copiii pot avea un risc mai mare daca:

  • intra in contact direct cu un abces pe piele sau furuncul
  • au leziuni pe piele, cum ar fi zgarieturi, taieturi, intepaturi de insecte
  • primeste medicamente pe cale intravenoasa
  • a stat intr-o cada sau in apa de la piscina, care nu a fost curatata/tratata corespunzator.

Remedii care te ajuta sa calmezi simptomele unui furuncul

Exista mai multe solutii care pot calma simptomele unui astfel de abces format in straturile din profunzimea pielii, asa cum este furunculul.

Aplicarea unei comprese calde pe fata, pret de 10 minute, de cateva ori pe zi, poate sa ajute la grabirea procesului de vindecare. Caldura atrage in zona mai mult sange, deci mai multe leucocite in zona afectata, iar astfel dilatarea porilor este incurajata, iar eliberarea puroiului are mai mari sanse sa aiba loc.

Este important ca pacientul sa evite sa "stoarca" furunculul, pentru ca asa creste riscul de raspandire a infectiei. Se continua aplicarea compreselor calde si inmuierea furunculului cu apa calduta. In acest fel, se reduce durerea, iar puroiul este atras catre suprafata pielii. Cand furunculul a "copt" si s-a delimitat o zona clara, acesta va elimina puroi in repetate randuri. De obicei, acest lucru se intampla la 10 zile de la aparitia leziunii.

Pacientul poate face o compresa calda prin inmuierea unui prosop curat si moale in apa calda si prin stoarcerea excesului de apa din tesatura.

Cand furunculul incepe sa se dreneze, se spala cu un sapun antibacterian pana cand tot puroiul este eliminat din el si se curata zona cu alcool. Se aplica un unguent de la farmacie (un antibiotic topic) si un bandaj curat.

Pacientul va continua sa spele zona infectata de doua sau de trei ori pe zi si va continua sa foloseasca acest tip de comprese calde, pana cand se vindeca zona in care a fost furunculul.

Medicii subliniaza cat de important este sa nu se incerce sa se stoarca sau sa se stranga in vreun fel suprafata pe care exista furunculul. Daca leziunea este foarte dureroasa, daca furunculul persista mai mult de 2 saptamani sau daca apare febra, pacientul trebuie sa mearga la medic. Furunculul (abcesul in care exista puroi) nu se sparge si nu se inteapa cu un ac. Acest lucru ar putea agrava infectia.

Ce alte tratamente ajuta

In anumite cazuri, medicul foloseste un ac steril pentru a drena abcesul, ceea ce inseamna ca puroiul va fi scos cu grija. Aceasta procedura nu trebuie efectuata acasa, ci la cabinetul medicului, cu echipamentele medicale necesare. Antibioticele se vor folosi doar daca medicul a recomandat acest tratament.

Tratamentul pentru un furuncul care se "incapataneaza" sa provoace disconfort include masuri care ajuta la vindecare si la drenarea puroiului. Compresele calde, aplicate pe zona cu pricina, pot sa ajute la grabirea "spargerii" furunculului (acesta nu trebuie spart de catre pacient!).

Pacientul trebuie sa aplice comprese calde si umede, pe parcursul zilei, pentru a facilita drenajul zonei.

Cum previi reaparitia unui furuncul

Chiar daca nu poti sa eviti intotdeauna formarea unui furuncul (care este o forma de foliculita profunda, adica o infectie a foliculului de par, cauzata de stafilococul auriu), aceste masuri pot reduce riscul de reaparitie:

  • Spala-ti pielea cu regularitate, folosind un sapun antibacterian cu actiune blanda.
  • Curata cu atentie orice fel de taieturi, rani, leziuni si zgarieturi de pe piele (chiar si pe cele mici este important sa le cureti).
  • Acopera ranile, taieturile si zgarieturile cu un bandaj steril pana cand se vindeca, pentru a evita riscul de infectie.
  • Mananca sanatos si fa miscare in mod regulat, pentru a-ti stimula sistemul imunitar.


Sa nu uitam ca furunculul se poate raspandi catre alte parti ale corpului si ca infectia se poate transmite la alta persoana. Pentru a preveni raspandirea infectiei stafilococice, ia-ti cateva masuri de precautie:

- spala-ti mainile dupa ce ai atins zonele pe care exista furuncule

- foloseste un prosop separat pentru fata si unele pentru celelalte zone ale corpului

- spala lenjeria de corp, lenjeriile de pat si prosoapele la temperaturi foarte mari

- acopera ranile sau leziunile cu un bandaj curat, pana se vindeca

- ai grija cum arunci bandajele folosite, ca sa nu infectezi alte zone.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/boils/
  • University of Rochester Medical Center Rochester - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01899
  • WebMD - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/boils#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0