Expertii DOC: de ce este important sa ceri sfatul unor specialisti in sanatate

Accesul neingradit la informatie, de care ne bucuram inca de cand au aparut primele pagini web, vine si cu dezavantaje pe care trebuie sa le luam in calcul. Intr-o piata atat de larga de retele sociale, website-uri, bloguri si reviste online, este practic imposibil ca informatia sa fie filtrata si verificata. Ceea ce inseamna ca, deseori, ceea ce citim online provine din surse neacreditate – povesti subiective ale unor persoane, pareri si cazuri restranse, poate chiar materiale scrise cu scopul de a dezinforma si de a convinge publicul sa recurga la o anumita actiune.

Aceasta fata “intunecata” a mediului online nu trebuie sa ne sperie, insa trebuie sa ne faca vigilenti. Este extrem de important sa ne asiguram ca informatiile pe care le citim sunt demne de incredere, mai ales cand vine vorba despre sanatatea noastra. In sanatate nu trebuie sa existe loc pentru greseli, pentru ca acestea ne pot costa foarte mult, de la timp pierdut, pana la efecte adverse sau chiar complicatii ce ne pun viata in pericol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Adevarul este ca am recurs cu totii, cu siguranta, la motoarele de cautare sau retelele de socializare pentru a citi informatii despre un simptom cu care ne confruntam, o afectiune pe care banuim ca o avem, sau pentru a incerca sa intelegem rezultatele de pe buletinul de analize. A devenit deja o obisnuinta ca atunci cand avem o banuiala sau o ingrijorare sa recurgem la cautarile sau sfaturile cerute online, fiindca pare atat de simplu sa gasim raspunsuri cu doar o apasare de buton.

Intr-un studiu1 publicat in anul 2015 au fost analizate motivele care ii fac pe oameni sa caute informatii medicale pe internet. Dintr-un total de 195 de respondenti, cele mai importante concluzii au fost ca:

  1. Aproape 80% dintre persoane cauta informatie medicala pe Google fiindca isi doresc pur si simplu sa fie mai informati.
  2. 73% dintre pacienti cauta online informatii fiindca isi doresc sa fie o parte activa in tratamentul pentru afectiunea de care sufera si sa poata avea solutii si cunostinte suficiente pentru a discuta in detaliu cu medicul lor.
  3. Aproximativ jumatate dintre participantii la studiu au recunoscut ca recurg la internet pentru a clarifica sau verifica informatiile primite de la un medic. Altfel spus, Google are rolul unei a doua opinii medicale.
  4. 50% dintre persoane au declarat ca verifica sursele online pentru cautarea unei optiuni alternative de tratament, atunci cand se confrunta cu efecte adverse sau nu observa imbunatatiri in urma tratamentului pe care il urmeaza.

 

Interesant este ca, in urma studiului, au reiesit opinii ce pot trage un semnal de alarma in privinta timpului pe care pacientii il au la dispozitie in consultatiile fata in fata cu medicii lor. Un sfert dintre participantii la studiu au spus ca informatiile cautate pe Internet vin ca o completare a ce pot afla de la medic, in timpul limitat care le este acordat. 20% dintre acestia au clarificat si ca nu primesc suficienta informatie de la medicul lor si ca deseori consultatia este grabita. Exista si un procent redus (sub 10%) de pacienti care spun ca nu sunt de acord cu parerea specialistului, prin urmare cauta online confirmari sau alternative.

De ce este important sa ceri parerea unui medic sau specialist

Informatia cu adevarat valoroasa este cea care provine de la un specialist in respectivul domeniu, care actioneaza obiectiv si neutru, avand ca prioritate siguranta si bunastarea publicului. In privinta sanatatii, un medic sau specialist este singurul in masura sa ofere informatii corecte si complete, pe baza studiilor si experientei profesionale.

De exemplu, te poti afla in situatia in care valorile analizelor tale sunt ingrijoratoare, fiindca valorile sunt departe de a fi perfecte. La o cautare generala, vei gasi pe anumite website-uri si forumuri pareri diverse, care de multe ori oglindesc cazuri specifice ale unor pacienti cu valori similare, care sufereau de o anumita afectiune. Recomandarile vin, asadar, de la persoane fara pregatire medicala, care vorbesc doar din proprie experienta sau “din auzite”. In schimb, raspunsul unui medic poate sa iti ofere informatii despre multiple cauze posibile ale acestor modificari in analizele tale, iti poate recomanda investigatii suplimentare sau te poate sfatui sa nu te ingrijorezi, daca nu este cazul. Cand nu stii ce sa crezi din toate informatiile citite, un raspuns personalizat si in care poti avea incredere te va lamuri.

Fiecare pacient este unic, iar recomandarile generale nu se potrivesc tuturor. Cu atat mai mult cu cat, in unele surse, informatia nu doar ca este extrem de specifica unui anumit caz, ci este si incompleta si nu are un temei stiintific, garantat de surse de incredere sau un autor real. Ar fi de preferat sa folosesti platforme online care iti permit sa adresezi o intrebare specifica unui medic, in care sa soliciti informatii legate strict de cazul tau, luand in calcul varsta, stilul de viata, afectiunile de care suferi, si o multime de alte detalii relevante. O astfel de solutie iti ofera DOC.ro, prin sectiunea speciala Intreaba Expertul DOC.

Comunicarea cu Expertii DOC: cum le poti adresa intrebari

Echipa de Experti DOC este formata din peste 20 de medici si specialisti in diverse arii ale unui stil de viata sanatos. Expertii DOC cumuleaza zeci de ani de experienta in medicina generala, reumatologie, oncologie, oftalmologie, nutritie, dermatologie si multe altele. Pe langa redactarea articolelor publicate zilnic pe DOC.ro, toti acesti specialisti de renume sunt usor de contactat prin utilizarea gratuita a sectiunii Intreaba Expertul DOC, dar si a sectiunii de comentarii din cadrul articolelor DOC.

Membrii comunitatii DOC pot adresa intrebari in functie de o anumita specializare, oferind informatii relevante, cu posibilitatea de a atasa fisiere precum rezultatele analizelor sau bilete de externare. Expertii DOC raspund la intrebarile si comentariile primite intr-un timp cat mai scurt, directionand pacientul fie catre continut relevant pe DOC.ro, dar oferind si sfaturi inspirate din experienta clinica pe care au acumulat-o.

Majoritatea celor care ne scriu au nevoie de o a doua parere, care sa completeze recomandarile primite deja de la un specialist, dar isi doresc sa gaseasca si confirmari pentru informatii citite online si pe care nu sunt siguri ca le pot considera valide. Spre deosebire de o consultatie, sfaturile Expertilor DOC sunt accesibile oricarei persoane cu conexiune la Internet, indiferent de orasul in care locuieste, de venit sau de varsta, un aspect extrem de apreciat de pacienti, care gasesc raspunsuri rapide chiar si atunci cand nu au un acces imediat la un medic sau un spital. Desigur, o consultatie fata in fata este mult mai comprehensiva si este intotdeuna de preferat, insa mediul online ne este la indemana si este extrem de valoros, cu conditia sa ne alegem corect sursele de informare.

Comunicarea directa cu Expertii DOC iti ofera garantia unor raspunsuri acreditate la intrebarile tale, raspunsuri in care poti avea incredere si pe care le poti lua in calcul in imbunatatirea starii de sanatate si a stilului de viata.

Urmatorii medici si experti asteapta zilnic intrebarile si comentariile tale:

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor in Stiinte Medicale, Expert DOC
Dr. Raluca Hera - Medic Primar Obstetrica Ginecologie, Doctor in Stiinte Medicale, Expert DOC
Dr. Ionuț Fronea - Medic Specialist Farmacologie Clinica, Expert DOC
Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli metabolice, Expert DOC
Dr. Sorina Mustațea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC
Dr. Roxana Cozubaș - Medic Specialist Oftalmologie, Expert DOC
Dr. Laura Nedelcu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC
Dr. Dragoș Cuzino - Medic Primar Imagistica Medicala, Doctor in Stiinte Medicale, Expert DOC
Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicala, Expert DOC
Dr. Răzvan Lungu -  Medic Specialist Pneumologie, Expert DOC
Dr. Ruxandra Dumitrescu - Medic Primar Obstetrica Ginecologie, Expert DOC
Dr. Carmen Trufas - Medic Stomatologie, Expert DOC
Dr. Garofița Hofmann - Medic veterinar, Expert DOC
Dr. Mãdãlina Crãciun - Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, Expert DOC
Dr. Claudia Marin - Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, Expert DOC
Dr. Camelia Lungu - Medic Specialist Reumatolog, Expert DOC
Petruța Gheorghe - Psihoterapeut, Expert DOC
Florin Cujbă - Fitness Coach, Expert DOC
Dana Argeșan - Make-up Artist, Expert DOC
Corina Dragomir - Specialist Feng Shui, Medicina si Astrologie Chineza, Expert DOC

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

1.Consumer Use of “Dr Google”: A Survey on Health Information-Seeking Behaviors and Navigational Needs, Kenneth Lee, Kreshnik Hoti, Jeffery David Hughes, Lynne M Emmerton, 2015

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0