DOC.ro sustine inovatia in medicina, ca partener ICEE.fest: Upgrade 100

Intr-o perioda in care traim intens revolutia digitala, este greu sa iti imaginezi viitorul medicinei altfel decat digital. Folosim din ce in ce mai mult sisteme informatice care pastreaza datele noastre medicale si elibereaza retete, folosim diferite aplicatii si accesorii pentru a ne masura pulsul si a ne analiza calitatea somnului. Mai mult decat atat, medicii se bazeaza pe tehnologii de diagnostic si tratament din ce in ce mai performante – imagistica medicala avansata, interventiile chirurgicale ghidate prin monitorizare video, capsulele pe care le inghitim si care inregistreaza imagini din interiorul corpului nostru sunt doar cateva exemple.

Noutatile din domeniul medicinei sunt un subiect important pentru comunitatea noastra, aici pe DOC.ro, si v-am obisnuit deja cu articole si materiale video periodice in care diferiti experti in sanatate si stil de viata echilibrat ne vorbesc despre studii, cercetari si descoperiri medicale relevante. Viitorul nostru se bazeaza pe evolutie si inovatie, asa cum s-a intamplat si in trecut: speranta de viata a pacientilor cu diabet nu era atat de mare astazi daca in anul 1921 profesorul Nicolae Paulescu nu anunta descoperirea insulinei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astazi, inovatia vine din domeniul tehnologiei. Aceasta este si una dintre temele principale ale unuia dintre cele mai importante evenimente din tara noastra, iCEE.fest. Conferinta are la baza una dintre cele mai importante initiative digitale si tehnologice din Europa si acopera noutati din mai multe domenii, precum realitate virtuala, inteligenta artificiala, aplicatii si telefoane mobile, robotica, medicina, comert online si multe altele. iCEE.fest atrage, in fiecare an, aproximativ 4000 de participanti din peste 20 de tari si pana la 200 de invitati, specialisti de renume international.

Ma bucura faptul ca anul acesta DOC.ro este Premium Media Partner al acestui eveniment, ca promotor al noutatilor din medicina, importante pentru imbunatatirea calitatii vietii oamenilor din intreaga lume. Va astept sa fiti alaturi de noi online, pe paginile de Facebook, Instagram si LinkedIn, dar si aici pe doc.ro, in zilele de 13 si 14 iunie, pentru materiale speciale care va vor oferi informatii extrem de interesante despre cele mai noi tendinte si descoperiri din domeniul sanatatii.

Tehnologia poate creste speranta de viata la peste 100 de ani

O prima discutie ce va avea loc in cadrul iCEE.fest este legata de modul in care diferite inovatii tehnologice ne pot ajuta sa beneficiem de servicii medicale superioare si de o ingrijire personalizata de calitate. Speranta de viata este dependenta de aceste aspecte, fiindca in intreaga lume multe decese timpurii au loc ca urmare a lipsei ingrijirii medicale, lipsei unui tratament adecvat sau serviciilor medicale insuficient de bine controlate si aplicate.

Unul dintre invitatii de renume ai evenimentului este Zain Rana, fondator al proiectului Pharmeum, un serviciu folosit deja de sistemul de sanatate publica din Marea Britanie. Acesta permite centralizarea, in cadrul unei aplicatii inteligente, a datelor medicale ale pacientilor, in special tratamentele pe care le urmeaza si diagnosticele primite. In acest mod, atat pacientul, cat si specialistii din domeniul sanatatii pot accesa aceste date, oricand si oriunde in lume, pentru a verifica ce medicamente ii sunt necesare acelui pacient, ce restrictii si probleme de sanatate are. Daca pacientul ajunge, de exemplu, la un medic dintr-o alta tara sau un alt oras, sau solicita medicamente intr-o farmacie, medicii si farmacistii pot accesa istoricul medical al acestuia, salvand astfel timp ce altfel ar fi fost petrecut cu o trecere in revista a simptomelor, afectiunilor, tratamentelor, care de multe ori nici nu pot fi transmite corect si complet pe cale verbala.

Un alt subiect atinge problema inteligentei artificiale: cum putem invata computerele sa prezica si sa previna eficient probleme medicale grave. Vince Madai este profesor doctor in neurostiinta la Spitalul Universitar Charité din Berlin si expert in inteligenta artificiala si capacitatea de invatare automata a computerelor. In prezent, lucreaza la modul in care medicina si inteligenta artificiala pot fi conectate pentru imbunatatirea preventiei si tratamentului in accidentul vascular cerebral.

Nick Guldemond vorbeste publicului despre un alt subiect sensibil, in special pentru tarile in dezvoltare, cum este si Romania: cum vor raspunde sistemele medicale la noutatile din domeniu, pentru a-si asigura succesul in oferirea de servicii medicale moderne. Prof. Guldemond este un expert-cheie in sanatatea digitala si in sistemele de ingrijire integrate, castigand o experienta notabila prin implicarea in sistemele de sanatate ale diferitelor tari de pe mai multe continente, precum si in ONG-uri internationale din zona medicala.

Industria sanatatii, transformata de senzori, inteligenta artificiala si realitate virtuala

Cel mai asteptat invitat al evenimentului, din punctul de vedere al discutiilor legate de sanatate, este Walter Greenleaf, medic, cercetator in neurostiinte si consultant in dezvoltarea de produse medicale, la Universitatea Stanford. Cu o experienta extraordinara de peste 30 de ani, este considerat una dintre cele mai mari personalitati in domeniul medicinei digitale.

S-a concentrat de-a lungul timpului pe solutiile pe care le poate oferi tehnologia pentru diferite afectiuni, cu ajutorul realitatii virtuale. A luat parte la crearea unei serii de produse si programe in tratarea stresului post-traumatic, anxietatii, leziunilor cerebrale, accidentelor vasculare cerebrale, autismului si chiar dependentelor. A studiat, de asemenea, schimbarile prin care trec procesele cognitive atunci cand inaintam in varsta.

Discursul sau va avea in centru modul in care toate aceste inovatii tehnologice vor schimba si schimba deja lumea medicala. Un exemplu sunt senzorii pe care ii purtam sub forma de bratari, plasturi, centuri, etc. si care pot monitoriza functii vitale precum tensiunea arteriala, activitatea cerebrala, nivelul glicemiei, frecventa cardiaca. Apoi, realitatea virtuala, ce le permite medicilor si terapeutilor sa foloseasca diferite aplicatii pentru a expune pacientii la experiente apropriate de realitate, cu scopul de a antrena sau corecta anumite capacitati psihice sau motorii. Nu in ultimul rand, inteligenta artificiala ce le permite computerelor sa invete, sa se adapteze si sa constituie apoi baza robotilor sau sistemelor utile in diagnosticarea eficienta si rapida a afectiunilor sau in desfasurarea unor interventii chirurgicale complexe si riscante.

Jocuri, aplicatii si cursuri virtuale

In sfera inovatiilor care ne ajuta in viata de zi cu zi exista o serie de solutii folosite deja de specialisti si companii din intreaga lume. Un exemplu relevant este Games for Health Europe Foundation, proiect co-initiat de Jurriaan van Rijswijk, ce dezvolta tehnologii de joc pentru imbunatatirea serviciilor medicale. Jurriaan este unul dintre invitatii iCEE.fest si ne va vorbi despre modul in care jocurile pot facilita schimbarile de comportament in randul pacientilor si cadrelor medicale. Discutam aici, desigur, despre jocuri intens studiate, validate din punct de vedere medical si stiintific, concepute special pentru a viza si corecta o problema medicala de ordin psihologic sau psihiatric.

Realitatea virtuala este de asemenea un sistem intens folosit, nu doar ca forma de divertisment, ci si ca terapie. Avantajul acesteia este ca poate transpune pacientul, cu ajutorul unor ochelari speciali de simulare a realitatii virtuale, intr-un alt cadru si intr-o situatie anume – spre exemplu, poate trata agorafobia simuland o piata algomerata, pentru ca terapeutul sa poata ghida pacientul catre o reactie si un comportament corect in acea situatie. Despre aceasta tema va vorbi in cadrul evenimentului Xavier Palomer, fondator al companiei Psious, ce pune la dispozitia specialistilor in psihiatrie si psihoterapie platforma de realitate virtuala PsiousToolsuite, un real ajutor in tratarea tulburarilor mentale.

Tot despre realitatea virtuala va vorbi si Anna Stoilova, fondatoare a companiei Dual Good Health, ce pune la dispozitia companiilor ce furnizeaza servicii medicale si nu numai, cursuri care simuleaza situatii reale. Resuscitarea sau acordarea primului ajutor sunt invatate mai rapid si mai eficient de catre participantii la curs daca manechinul pare, cu ajutorul realitatii virtuale, o persoana reala care si-a pierdut cunostinta pe strada. O astfel de simulare incurajeaza mai intens participarea activa si implicarea emotionala a cursantilor.

Gasim online si pe dispozitivele inteligente si aplicatii care ne ajuta sa controlam facil starea de sanatate a cuiva drag din familie, ce necesita o ingrijire permanenta si, deseori, extrem de dificila. The Human Link este un astfel de exemplu – o solutie digitala, bazata pe dispozitive inteligente, destinata familiilor si cadrelor medicale ce au in grija pacienti cu Alzheimer. Ruxandra Mocanu va povesti, in cadrul evenimentului, ce probleme rezolva The Human Link si cum reuseste aplicatia sa reduca stresul, grjile si chiar costurile pentru o familie apartinatoare a unui pacient cu Alzheimer.

Solutiile vin si de la companii pe care le cunoastem, poate din alte arii de activitate, precum Philips. Aflam de la Alexandru Popescu, Market Leader CEE Health Systems, cum este implicata compania in oferirea de solutii care imbunatatesc calitatea actelor si serviciilor medicale din Romania si nu numai.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

iCEE.fest se dovedeste a fi o sursa valoroasa de informare, nu doar pentru specialistii din domeniu, cat si pentru publicul larg. Va invit sa imi fiti alaturi, mie si intregii echipe de Experti DOC, pentru a afla impreuna cum putem profita de tehnologie si revolutia digitala, nu doar pentru a ne informa si a discuta cu prietenii pe retelele de socializare, ci si pentru a ne imbunatati viata, pentru a preveni, diagnostica si trata eficient afectiuni pentru care ieri nu existau solutii.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0