Dietoterapia, mai mult decât un regim echlibrat

Dietoterapia este confundată de multe ori cu regimurile de slăbit sau cu așa-numitele diete pentru o viață sănătoasă. De fapt, dietoterapia este o formă de medicină alternativă recunoscută, care de multe ori lucrează mână în mână cu medicina clasică.

Dietoterapia este o ramură a nutriției care se concentrează pe utilizarea alimentelor pentru a trata sau preveni anumite afecțiuni și boli. Această abordare terapeutică poate fi utilizată pentru a ajuta pacienții să își îmbunătățească starea de sănătate și să își optimizeze funcționarea corpului. În acest articol, vom explora mai detaliat ce este dietoterapia, cum funcționează și cum poate fi benefică pentru sănătate.

Principiile dietoterapiei

La baza dietoterapiei se află ideea că organismul uman este influențat în special de alimentație. Prin urmare, orice afecțiune poate fi prevenită sau tratată dacă dieta se adaptează nevoilor pacientului.

Te-ar mai putea interesa și

Scopul dietoterapiei este de a identifica alimentele care pot avea un impact negativ asupra corpului și de a le elimina din dietă sau de a le limita consumul, în timp ce promovează alimentele care au beneficii terapeutice. Regimul va include doar alimente care nu îi sunt dăunătoare, accentul fiind pus pe alimente cu conținut nutrițional esențial pentru afecțiunea respectivă sau nevoile pacientului.

Dietoterapia a luat naștere în țările orientale, ca formă de tratament care să echilibreze energiile din organism în mod natural, similar cu acupunctura. De altfel, filosoful Lao-tzu spunea în unul dintre tratatele sale: „ca să îți dai seama de unde vine boala, vezi ce mănâncă pacientul”. Ulterior, au luat naștere și alte forme de dietoterapie, cele mai cunoscute fiind regimurile speciale pentru diverse afecțiuni: dietă pentru diabetici, dietă pentru cardiaci, dietă pentru boli autoimune, etc.

Dietoterapia se bazează pe conceptul că o alimentație adecvată și echilibrată poate contribui la menținerea și îmbunătățirea sănătății și a stării de bine. Această abordare terapeutică poate fi utilizată pentru a trata o gamă largă de afecțiuni și boli, inclusiv diabetul zaharat, boli de inimă, cancer, obezitate, alergii alimentare și multe altele.

Cum funcționează dietoterapia?

Dietoterapia funcționează prin identificarea alimentelor și nutrienților care pot ajuta la tratarea sau prevenirea afecțiunilor. În general, dietoterapeuții analizează dieta actuală a pacientului, istoricul medical și obiectivele terapeutice pentru a dezvolta un plan alimentar personalizat.

Planul alimentar poate include alimente și nutrienți specifici care să ajute la gestionarea simptomelor sau la prevenirea bolilor. De exemplu, un plan alimentar pentru un pacient cu diabet zaharat poate include limitarea carbohidraților rafinați și a zaharurilor și încurajarea consumului de fibre și proteine sănătoase.

Dietoterapia chineză și împărțirea alimentelor

Specialiștii în medicina chineză împart alimentele în 3 mari grupe: reci, calde și neutre. În funcție de anotimp, de vârstă, greutate, istoric familial și afecțiuni, fiecare persoană trebuie să consume, în anumite perioade, doar o serie de alimente, pentru ca echilibrul întregului organism să nu fie bulversat.

De exemplu, vara se consumă în special fructe și legume crude, apă rece, alimente cu conținut mare de apă cum sunt pepenii, iar mâncarea gătită sau preparată termic nu se consumă fierbinte. Iarna se recomandă supe, ciorbe, alimente cu un conținut caloric mai mare, mâncăruri calde, condimentate și chiar picante.

Echilibrarea energiilor din organism este importantă și în cazul unor afecțiuni. În acest sens, pe lângă alimentele obișnuie, medicii chinezi folosesc și 6 ingrediente pe care le recomandă în diferite cantități: ghimbir, usturoi, soia, ciupercile shiitake, ginseng și ceai verde. Toate acestea sunt puternic antioxidante, acționând în diferite moduri pentru întărirea sistemului imunitar și eliminarea toxinelor.

 

 

Dietoterapia occidentală și detoxifierea

Dietoterapia occidentală este mai mult o formă de adaptare a meniului la afecțiunea pacientului, eliminând anumite alimente care îi pot face rău. De exemplu, persoanele care suferă de boli cardiovasculare vor evita sarea, alimentele cu conținut mare de grăsime și se vor concentra pe o dietă bogată în antioxidanți. Persoanele care suferă de gastrită vor evita alimentele condimentate, acide, care pot favoriza refluxul gastric și arsurile stomacale. 

Dietoterapia pornește de la ideea că primul pas către o alimentație personalizată ideală este detoxifierea. Astfel, sunt eliminate complet din organism substanțele care pot dăuna. Se renunță la fumat, la alcool, la cafea, la prăjeli și la zahăr. După o perioadă de detoxifiere prin diferite metode indicate de medic, se începe treptat un regim personalizat. Mulți medici iau în considerare, pe cât posibil, și gusturile pacientului, pentru ca acesta să nu fie complet încorsetat și implicit tentat să trișeze. 

Pacientul va primi un meniu detaliat, clar, o listă cu alimente permise și alimente interzise, dar și sugestii de preparare a acestora. Mai mult decât atât, sunt importante orele de masă, cantitatea de lichide consumată, dar și medicația pe care o ia pacientul, dacă este cazul. Fiindcă dietoterapia se bazează pe foarte mulți factori individuali, nu se recomandă ca același regim să fie preluat și urmat de mai multe persoane.

Beneficiile dietoterapiei

Dietoterapia poate avea numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, inclusiv:

  • Controlul bolilor cronice: Dietoterapia poate ajuta la controlul și prevenirea bolilor cronice, cum ar fi diabetul zaharat, boli de inimă și cancer.
  • Îmbunătățirea sănătății digestive: Dietoterapia poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive prin promovarea unui consum adecvat de fibre, lichide și alimente bogate în prebiotice și probiotice.
  • Creșterea nivelului de energie: Prin consumul de alimente sănătoase și echilibrate, dietoterapia poate ajuta la creșterea nivelului de energie și reducerea oboselei și a epuizării.
  • Îmbunătățirea stării de sănătate mentală: Dieta echilibrată poate ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate mentală, inclusiv reducerea anxietății și a depresiei.
  • Îmbunătățirea calității vieții: O alimentație adecvată și echilibrată poate contribui la îmbunătățirea calității vieții și la creșterea speranței de viață.

Dietoterapia poate fi, de asemenea, benefică pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească performanțele fizice sau sportive, să își optimizeze greutatea sau să își îmbunătățească sănătatea generală. Prin urmare, dietoterapia poate fi o metodă eficientă și naturală de a trata și preveni anumite afecțiuni și boli, îmbunătățind astfel calitatea vieții.

Dietoterapia este o ramură importantă a nutriției care poate ajuta la tratarea și prevenirea anumitor afecțiuni și boli prin intermediul alimentelor și nutrienților adecvați. Prin identificarea și promovarea alimentelor și nutrienților care au beneficii terapeutice, poți îmbunătăți starea de sănătate și de bine. Este important să te consulți cu un dietoterapeut sau cu un specialist în nutriție pentru a dezvolta un plan alimentar personalizat și pentru a te asigura că ai alimentația adecvată și echilibrată pentru a-ți îmbunătăți sănătatea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“[Diet recomendations in diabetes and obesity]”, autor: Pilar Riobó Serván - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30070132/ 
“[Nutrition and cancer]”, autori: Ovidio Hernando Requejo, Ma Carmen Rubio Rodríguez - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26267778/ 
“The therapeutic potential of medicinal foods”, autori: Nelvana Ramalingum, M Fawzi Mahomoodally - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24822061/ 


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-medicina-alternativa}]

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0