Dietoterapia, mai mult decât un regim echlibrat

Dietoterapia este confundată de multe ori cu regimurile de slăbit sau cu așa-numitele diete pentru o viață sănătoasă. De fapt, dietoterapia este o formă de medicină alternativă recunoscută, care de multe ori lucrează mână în mână cu medicina clasică.

Principiile dietoterapiei

La baza dietoterapiei se află ideea că organismul uman este influențat în special de alimentație. Prin urmare, orice afecțiune poate fi prevenită sau tratată dacă dieta se adaprează nevoilor pacientului. Regimul va include doar alimente care nu îi sunt dăunătoare, accentul fiind pus pe alimente cu conținut nutrițional esențial pentru afecțiunea respectivă. 

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Dietoterapia a luat naștere în țările orientale, ca formă de tratament care să echilibreze energiile din organism în mod natural, similar cu acupunctura. De altfel, filosoful Lao-tzu spunea în unul dintre tratatele sale, „ca să îți dai seama de unde vine boala, vezi ce mănâncă pacientul”. Ulterior, au luat naștere și alte forme de dietoterapie, cele mai cunoscute fiind regimurile speciale pentru diverse afecțiuni: dietă pentru diabetici, dietă pentru cardiaci, dietă pentru boli autoimune, etc.

Dietoterapia chineză și împărțirea alimentelor

Specialiștii în medicina chineză împart alimentele în 3 mari grupe: reci, calde și neutre. În funcție de anotimp, de vârstă, greutate, istoric familial și afecțiuni, fiecare persoană trebuie să consume, în anumite perioade, doar o serie de alimente, pentru ca echilibrul întregului organism să nu fie bulversat.

De exemplu, vara se consumă în special fructe și legume crude, apă rece, alimente cu conținut mare de apă cum sunt pepenii, iar mâncarea gătită sau preparată termic nu se consumă fierbinte. Iarna se recomandă supe, ciorbe, alimente cu un conținut caloric mai mare, mâncăruri calde, condimentate și chiar picante.

Echlibrarea energiilor din organism este importantă și în cazul unor afecțiuni. În acest sens, pe lângă alimentele obișnuie, medicii chinezi folosesc și 6 ingrediente pe care le recomandă în diferite cantități: ghimbir, usturoi, soia, ciupercile shiitake, ginseng și ceai verde. Toate acestea sunt puternic antioxidante, acționând în diferite moduri pentru întărirea sistemului imunitar și eliminarea toxinelor.

Dietoterapia occidentală și detoxifierea

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dietoterapia occidentală este mai mult o formă de adaptare a meniului la afecțiunea pacientului, eliminând anumite alimente care îi pot face rău. De exemplu, persoanele care suferă de boli cardiovasculare vor evita sarea, alimentele cu conținut mare de grăsime și se vor concentra pe o dietă bogată în antioxidanți. Persoanele care suferă de gastrită vor evita alimentele condimentate, acide, care pot favoriza refluxul gastric și arsurile stomacale. 

Dietoterapia pornește de la ideea că primul pas către o alimentație personalizată ideală este detoxifierea. Astfel, sunt eliminate complet din organism substanțele care pot dăuna. Se renunță la fumat, la alcool, la cafea, la prăjeli și la zahăr. După o perioadă de detoxifiere prin diferite metode indicate de medic, se începe treptat un regim personalizat. Mulți medici iau în considerare, pe cât posibil, și gusturile pacientului, pentru ca acesta să nu fie complet încorsetat și implicit tentat să trișeze. 

Pacientul va primi un meniu detaliat, clar, o listă cu alimente permise și alimente interzise, dar și sugestii de preparare a acestora. Mai mult decât atât, sunt importante orele de masă, cantitatea de lichide consumată, dar și medicația pe care o ia pacientul, dacă este cazul. Fiindcă dietoterapia se bazează pe foarte mulți factori individuali, nu se recomandă ca același regim să fie preluat și urmat de mai multe persoane.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0