Diagnosticarea cancerului pancreatic după microbiomul de pe limbă - o nouă posibilitate

Specialiștii au descoperit un nou mod prin care să diagnosticheze cancerul de pancreas, după tipologia microbilor de pe limbă.

Cancerul pancreatic este de obicei o formă agresivă de cancer, cu o rată de supraviețuire destul de mică. Acest fapt se datorează și diagnosticării târzii, în lipsa apariției simptomelor. Diagnosticarea cancerului pancreatic în stadiile sale incipiente ar putea ajuta oamenii să primească mai rapid tratamentul și ar spori considerabil șansele lor de supraviețuire. Însă testele de depistare sunt făcute de obicei prea târziu, după apariția simptomelor.

Institutul Național al Cancerului din Statele Unite ale Americii raportează că aproximativ 1,6% dintre adulții americani vor fi diagnosticați cu cancer pancreatic.1 De asemenea, se estimează că au existat 55.000 de cazuri noi de cancer pancreatic doar în 2018. Institutul Național al Cancerului mai menționează și că rata de supraviețuire de 5 ani de la diagnostic pentru persoanele care au fost tratate pentru cancerul pancreatic este de numai 8,5%. De aceea screening-ul și diagnosticul precoce sunt importante. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O nouă metodă de diagnostic pentru cancerul pancreatic

Potrivit unui nou studiu2, microbiota bacteriană de pe limba unei persoane ar putea indica prezența cancerului pancreatic. O echipă de cercetători din China a descoperit că există diferențe între populațiile de bacterii orale ale persoanelor cu cancer pancreatic, spre deosebire de persoanele sănătoase.

În acest studiu, cercetătorii au analizat 30 de indivizi care fuseseră deja diagnosticați cu cancer pancreatic în stadiu inițial, dar și 25 de persoane sănătoase, care au reprezentat grupul de control. Toți participanții aveau vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, nu aveau alte probleme de sănătate (nici probleme de sănătate orală) și niciunul nu luase antibiotice sau vreo altă clasă de medicament timp de 3 luni înainte de începutul studiului.

Oamenii de știință au colectat probe de bacterii de pe limbă de la fiecare participant, apoi au folosit tehnici specializate de secvențiere a genelor pentru a analiza tipologia bacteriană.

În urma acestei analize, echipa a descoperit că indivizii cu cancer pancreatic aveau microbiote de limbă extrem de diferite, în comparație cu persoanele sănătoase. Mai exact, persoanele cu cancer pancreatic au avut un nivel scăzut al bacteriilor Haemophilus și Porphyromonas, dar niveluri ridicate de Leptotrichia și Fusobacterium. 

Deși sunt necesare alte studii de confirmare, rezultatele dovedesc o asociere între disfuncții ale microbiomului oral și cancerul pancreatic. Dacă asocierea între bacteriile orale și cancerul pancreatic este confirmată în studii mai mari, acest lucru ar putea duce la dezvoltarea de noi instrumente de diagnostic precoce sau metode preventive pentru cancerul pancreatic. 

De ce cancerul pancreatic afectează bacteriile din gură?

Pentru această legătură neașteptată dintre bacterii și cancer, cercetătorii au emis ipoteza potrivit căreia celulele canceroase afectează sistemul imunitar al pacientului. Sistemul imunitar este responsabil de regularizarea patogenilor și înlăturarea posibilelor amenințări în tot organismul. Atunci când sistemul imunitar este afectat, unele bacterii se vor dezvolta mai mult decât altele iar microbiota se va schimba.

Diferența dintre microbiom și microbită nu se rezumă doar la morfologie. Deși pot fi folosite ca sinonime, microbiomul reprezintă de obicei totalitatea bacteriilor unui organism și colecția sa de genomuri. Pe de altă parte, microbiota descrie microorganismele, precum bacteriile, virușii și fungii, prezenți doar într-o anumită zonă a organismului. De exemplu, microbiota intestinală va fi complet diferită de cea a pielii, dar ambele au un rol esențial în procesele metabolice.

Bacteriile sunt foarte importante pentru organism. Bacteriile din sistemul gastrointestinal ajută la degradarea alimentelor pe care le consumăm, la sintetizarea nutrienților și la neutralizarea toxinelor, pentru a numi câteva exemple. De asemenea, microbiota joacă un rol esențial în apărarea împotriva infecțiilor prin protejarea suprafețelor colonizate de agenți patogeni invadatori. Organismul nu ar putea supraviețui fără bacterii, dar dezechilibrele pot provoca sau semnala afecțiuni grave.

Determinarea legăturii exacte dintre cancerul pancreatic și conținutul microbiomului oral va necesita cercetări suplimentare. Cu toate acestea, oamenii de știință speră că studiul actual este un deschizător de drumuri pentru dezvoltarea unor instrumente de diagnostic mai bune și noi abordări terapeutice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile existente au sugerat deja că există o legătură între sănătatea pancreatică și a altor organe și țesuturi și tipologia bacteriană în intestin și că sistemul imunitar este responsabil de acest echilibru. Cu toate acestea, aceasta este prima dată când cercetătorii au analizat modul în care bacteriile care acoperă limba unei persoane pot indica prezența cancerului pancreatic.



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Articolul ”Cancer Statistics 2018”, publicat în CA: A Cancer Journal for Clinicians, în 2018, autori Siegel R.L., Miller K.D., Jemal A. 
  2. Studiul ”Tongue coating microbiome data distinguish patients with pancreatic head cancer from healthy controls”, publicat în Journal of Oral Microbiology, în 2019, autori: Haifeng Lu, Zhigang Ren, Ang Li et al.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0