De ce te doare capul cand ti-e foame?

Ți s-a întâmplat, măcar o dată, să te confrunți cu o durere de cap atunci când ți-a fost foame? În acest articol explicăm care sunt cauzele acestei dureri și cum poți să o previi, dar și ce alte probleme pot provoca dureri de cap.

Uneori, din cauza programului agitat, se întâmplă să sari peste unele mese, iar un efect este că ajungi să te simți tensionat, înfometat și de cele mai multe ori, cu o durere de cap. Mai degrabă capul tău (și nu stomacul) îți transmite că este timpul să mănânci. Unul dintre răspunsurile corpului la foame, durerile de cap sunt un semnal al obiceiurilor alimentare nesănătoase. Poți reduce probabilitatea apariției durerilor de cap induse de senzația de foame planificându-ți din timp mese echilibrate și gustări sănătoase și sățioase.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce poți să te alegi cu o durere de cap de foame?

Cauzele posibile ale durerilor de cap induse de foame includ tensiunea mușchilor și o glicemie scăzută. Foamea poate determina încordarea mușchilor, declanșând astfel o cefalee de tensiune (sau durere de cap cauzată de stările de tensiune).

Dacă sari peste mese în mod regulat, dormi până mai târziu decât în mod normal sau iei mesele sau gustările cu întârziere, toți acești factori vor avea drept rezultat o scădere a nivelului glucozei în sânge. Când glicemia ta scade brusc, corpul produce hormoni pentru a contracara nivelurile scăzute de glucoză, lucru care poate declanșa o durere de cap. Administrarea frecventă a medicamentelor pentru dureri de cap declanșate de foame are potențialul de a duce la dureri de cap recurente, care au un efect de recul.

Cum identifici o durere de cap cauzată de senzația de foame?

Durerile de cap provocate de stările de tensiune au mai multe cauze posibile, inclusiv foamea. Simptomele unei dureri de cap (de tensiune) indusă de foame includ durerea sau senzația de presiune pe ambele părți ale capului, o senzație de strângere sau constricție a frunții, durere care apare de la ceafă, durere la nivelul tâmplelor și gâtului și umeri tensionați, față tensionată sau gât tensionat. Durerile de cap declanșate de glicemia mică sunt adeseori însoțite de alte simptome asociate, cum ar fi transpirație, senzație de slăbiciune, oboseală, confuzie, amețeală și tremurat. Durerea de cap cauzată de foame dispare rapid după ce mănânci.

Cum previi durerile de cap induse de foame?

Poți reduce riscul de a suferi dureri de cap induse de foame dacă iei mesele principale și gustări sănătoase la ore regulate. Evită să sari peste mesele importante ale zilei și alege o dietă echilibrată, alcătuită dintr-o paletă cât mai variată de fructe și legume, care să includă și surse de proteine slabe și cereale integrale. Încearcă să îți menții organismul hidratat și limitează adaosul de zahăr din băuturile pe care le consumi și din alte alimente.

Dacă te confrunți frecvent cu dureri de cap asociate cu foamea, ia în considerare următorul sfat: mănâncă mai multe mese mici pe zi, în locul celor trei mese mari principale sau planifică o gustare sănătoasă (de 100 până la 200 de calorii) între mesele principale. Sunt oameni care se simt mai bine cu două mese mai mari pe zi, iar alții care au nevoie de mai multe mese mai mici, deci e important să afli ce ți se potrivește ție.

Dacă mănânci potrivit tiparului de post intermitent, asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei în timpul perioadelor în care nu mănânci. Când iei masa, consumă alimente care eliberează energie treptat, cum ar fi carbohidrații complecși (fasole, linte, pâine integrală, legumele) și proteinele (carne slabă, ouă, iaurt, tofu, arahide). Dacă ai început de curând să ții post intermitent, fă în așa fel ca perioada de post să fie mai scurtă și mărește treptat durata acesteia pentru a permite organismului să se adapteze.

Dacă, urmând acest tipar alimentar, durerile de cap persistă sau sunt severe, este recomandat să vorbești cu medicul de familie sau cu un nutriționist pentru a te asigura că nu există alte cauze subiacente și pentru a primi sfaturi personalizate.

Când e cazul să mergi la medic?

Durerile de cap frecvente ar putea să nu aibă legătură cu mâncarea sau cu lipsa hidratării, ci ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave. Discută cu medicul de familie cât mai repede dacă durerea ta de cap se agravează după ce iei un medicament de tipul analgezicelor, dacă îți provoacă o durere suficient de severă cât să te trezească din somn, dacă debutează după ce ai avut o lovitură la cap sau este însoțită de o erupție cutanată, febră, amorțeală, vedere încețoșată, rigiditatea gâtului sau de tulburări de vorbire.

Și lipsa de hidratare îți poate da dureri de cap

Când nu bei suficientă apă, volumul de sânge din organism scade. Aceasta înseamnă că există mai puțin sânge disponibil pentru a transporta oxigenul și nutrienții la celulele și organele tale, inclusiv la creier, iar scăderea fluxului sangvin către creier poate provoca dureri de cap. Deshidratarea poate provoca constricția vaselor de sânge din creier (vasoconstricție). Aceasta poate reduce fluxul sangvin și oxigenarea țesuturilor cerebrale, ceea ce poate contribui la apariția durerilor de cap. 

Apa joacă un rol crucial și în menținerea echilibrului electroliților în organism. Electroliții, cum ar fi sodiul, potasiul și magneziul, sunt esențiali pentru funcționarea corectă a celulelor nervoase și a mușchilor. Deshidratarea poate duce la dezechilibre ale electroliților, ceea ce poate cauza dureri de cap și alte simptome precum slăbiciune și confuzie. 

Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism prin rinichi. Deshidratarea poate încetini acest proces, permițând acumularea toxinelor care pot contribui la durerile de cap. Deshidratarea poate cauza și alte simptome asociate care pot înrăutăți durerile de cap, cum ar fi oboseala, amețelile, și dificultățile de concentrare.

Bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi, sau mai mult în funcție de activitatea fizică și de condițiile de mediu. Fii atent la culoarea urinei: o urină deschisă la culoare este un indicator bun al unei hidratări corespunzătoare. Include în meniul zilnic alimente cum ar fi fructele (pepene, portocale) și legumele (castraveți, salată verde) și evită cofeina în exces și abuzul de alcool. Dacă faci multă mișcare, asigură-te că bei apă înainte, în timpul și după exercițiile fizice.

Ce probleme poate ascunde o durere de cap?

O durere de cap poate fi provocată de foame sau de lipsa de hidratare, însă poate ascunde și alte probleme, inclusiv afecțiuni mai mult sau mai puțin grave. Iată câteva dintre cele mai comune probleme de sănătate care pot cauza dureri de cap, împreună cu detalii despre fiecare:

1. Migrene

Migrenele sunt dureri de cap severe, pulsatile, adesea pe o singură parte a capului, însoțite de greață, vărsături și sensibilitate la lumină și sunet. Acestea sunt provocate de factori genetici, modificări hormonale, stres, anumite alimente și băuturi, lipsa somnului.

STUDII VIITOARE PENTRU MIGRENĂ

2. Dureri de cap de tensiune

Acestea sunt dureri constante, moderate, ca o bandă strânsă în jurul capului, fără simptome asociate cu migrenele, cauzate de stres, tensiune musculară, poziții incorecte ale corpului și oboseală excesivă.

3. Dureri de cap sinusale

Durere profundă și constantă în pomeți, frunte sau nas, adesea însoțită de congestie nazală și secreții nazale groase este o durere sinusală. O inflamație sau infecție a sinusurilor (sinuzită) este cauza acestui tip de durere de cap.

4. Dureri de cap cluster

Acestea sunt dureri severe, penetrante, localizate în jurul unui ochi, însoțite de lacrimare și congestie nazală pe aceeași parte a feței. Cauzele nu sunt cunoscute în totalitate, dar pot fi legate de activitatea anormală în hipotalamus.

5. Durere de cap indusă de medicamente

Există și dureri de cap cauzate de consumul excesiv de medicamente analgezice sau de sevrajul dat de renunțarea la acestea. Utilizarea frecventă a analgezicelor, a medicamentelor pentru migrenă sau a altor medicamente pentru durere pot da dureri de cap.

6. Hipertensiune arterială

Durerea de cap poate fi și un semn al tensiunii arteriale foarte ridicate, de obicei descrisă ca o presiune pulsantă. Stresul, dieta nesănătoasă, lipsa activității fizice și predispoziția genetică pot contribui la apariția hipertensiunii.

7. Probleme oculare

Te mai poți confrunta cu dureri de cap provocate de încordarea ochilor, cum ar fi oboseala oculară sau probleme de vedere necorectate. Miopia, hipermetropia, astigmatismul și utilizarea prelungită a dispozitivelor electronice pot fi cauze ale durerii de cap.

8. Afecțiuni neurologice

Există și dureri de cap cauzate de afecțiuni precum meningita, encefalita, sau tumori cerebrale. 

9. Traume craniene

Acestea sunt durerile de cap care apar după o lovitură (accidente, căderi, lovituri directe la cap etc.) și pot indica o comoție cerebrală sau o hemoragie cerebrală.

10. Afecțiuni sistemice

Durerile de cap sunt asociate și cu boli sistemice precum gripa, COVID-19, lupusul sau tulburările tiroidiene.

11. Tulburări de somn

Lipsa somnului, apneea în somn sau alte tulburări de somn pot duce și acestea la dureri de cap.

13. Probleme dentare

Infecții ale dinților sau bruxismul (scrâșnirea dinților) pot să ducă, de asemenea, la o durere de cap.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Hunger Headache
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22573-hunger-headache
NHS - Headaches
https://www.nhs.uk/conditions/headaches/


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0