De ce ne tremură mâinile

Tremuratul mâinilor se numește și tremor al mâinii și, deși nu este, în sine o afecțiune periculoasă, poate impune dificultăți în activitățile zilnice și, în anumite cazuri, poate fi un semn timpuriu al unor afecțiuni neurologice sau degenerative. Ce solutii exista pentru a ameliora sau elimina tremuratul mainilor?

Dacă suferi de tremor al mâinii, este important să consulți medicul. Majoritatea persoanelor asociază tremuratul mâinilor cu boala Parkinson însă, potrivit cercetărilor, tremuratul mâinilor este mult mai des întâlnit casindrom de  "tremor al mâinii " de sine statator, decât ca o afecțiune gravă. 

Tremorul mâinii afectează, în general, populația adultă, iar cauza exactă nu este cunoscută, dar se presupune că are la bază o dereglare minoră în sistemul nervos central. În multe cazuri, tremorul mâinii este moștenit genetic. 

Tremuratul mâinilor poate apărea și în cazul tremorului esențial. Tremorul esențial este o afecțiune neurologică care poate provoca tremurături în diferite părți ale corpului, inclusiv mâinile, capul, vocea și picioarele. Acesta poate fi cauzat de o combinație de factori genetici și de mediu, iar simptomele pot fi exacerbate de stres, anxietate sau oboseală.

În cazul tremorului esențial, tremurul poate fi accentuat de mișcări fine, cum ar fi scrierea sau ținerea unui obiect mic, și poate fi redus prin sprijinirea mâinilor sau a brațelor. Tratamentul pentru tremorul esențial poate include medicamente, terapie comportamentală sau intervenții chirurgicale, dar nu există un remediu complet pentru această afecțiune.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe lângă incertitudinea din jurul cauzei, specialiștii nu au un tratament definitv pentru tremorul mâinii, din moment ce nu se poate spune cu siguranță că este de natură neuro-degenerativă. Spre deosebire de boala Parkinson, unde tremuratul se resimte mai tare în stare de repaus, tremorul mâinii se manifestă mai puternic atunci când persoana se află în mișcare, iar tremuratul este mai dificil de controlat. De regulă, mâinile, brațele, capul și corzile vocale sunt afectate de tremurat.

Tremuratul mâinilor poate fi declanșat și de:

  • Crize (epilepsie)
  • Tiroidă hiperactivă
  • Anumite boli cerebrale
  • Boala Huntington
  • Reacții adverse ale anumitor medicamente (imunosupresante, medicamente pentru tratamentul epilepsiei)
  • Consum excesiv de cofeină
  • Consum excesiv de alcool sau în stare de sevraj de la alcool, în cazuri de dependență 
  • Anxietatea si stresul și anxietatea - atunci când suntem stresați sau anxioși, sistemul nostru nervos poate deveni hiperactiv, ceea ce poate duce la tremurături ale mâinilor
  • Glicemie scăzută
  • Oboseala sau deshidratarea pot afecta sistemul nervos și pot duce la tremurături ale mâinilor.
  • Vârsta - tremuratul mâinilor poate fi mai frecvent la persoanele în vârstă.

Spondiloza cervico-toracală poate duce la tremuratul mâinilor în unele cazuri, dar nu este o manifestare comună a acestei afecțiuni. Spondiloza cervicală este o afecțiune care implică degenerarea discurilor intervertebrale și a vertebrelor cervicale și poate duce la compresia nervilor și a măduvei spinării din acea zonă. Această compresie poate duce la o serie de simptome, cum ar fi durerea la nivelul gâtului, umerilor și brațelor, amorțeală, furnicături și slăbiciune musculară, iar uneori la tremurături ale mâinilor.

Ssindromul tunel carpian este o afecțiune care apare atunci când nervul median, care se întinde din braț și în mână, este comprimat la nivelul încheieturii mâinii. Acest lucru poate duce la simptome precum durere, furnicături, amorțeală și slăbiciune musculară în mâna și degetele afectate. Tremuratul mâinilor nu este un simptom comun al sindromului tunel carpian, dar poate apărea în cazurile severe sau netratate.

Opțiuni de tratament

Opțiunile de tratament pentru tremorul mâinii trebuie discutate cu un medic specialist. Dacă tremuratul apare pe fondul unei afecțiuni preexistente, tratamentul pentru respectiva boală poate calma și tremorul mâinii.  Dacă tremurul este cauzat de o afecțiune medicală, cum ar fi boala Parkinson, afecțiuni ale tiroidei sau tulburări ale sistemului nervos, tratamentul trebuie să se concentreze mai întâi pe tratarea acestei afecțiuni de bază. În acest caz, medicul poate prescrie medicamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor tremuratului.

În caz de abuz de alcool, cofeină sau alte stimulente, o opțiune simplă de reducere a tremorului este eliminarea sau scăderea consumului de substanțe exacerbante.  Dacă tremorul mâinii apare ca reacție adversă în urma unui tratament medicamentos, medicul îți poate oferi alternative de tratament sau opțiuni de reducere a simptomelor. 

În cazul în care tremorul mâinii este diagnosticat ca afecțiune în sine, nu există un tratament definitiv. Problema apare, de regulă, fie în perioada adolescenței, fie după vârsta de 40 ani, și se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă. 

Există, însă, medicamente ce pot atenua simptomele, cum ar fi:

  • Medicamentele beta-blocante, precum cele pe bază de propranolol sau primidone, care sunt destinate tratamentului aritmiei și hipertensiunii.
  • Medicamentele anxiolitice, care pot da, însă, dependență.
  • Injecțiile cu toxină botulinică, care dau rezultate bune însă au, ca efect advers, slăbirea considerabilă a mușchiului injectat.

De reținut că niciuna dintre terapiile medicamentoase enumerate mai sus nu trebuie urmată fără consultarea și acordul medicului, în prealabil, deoarece pot impune riscuri pentru sănătate. În cazul în care tremorul mâinii afectează semnificativ viața pacientului, medicul poate sugera opțiunea chirurgicală, care presupune fie stimulare cerebrală cu ajutorul unor electrozi, fie talamotomia sau ultrasunetul focalizat (USF), prin care medicul chirurg se folosește de unde de radiofrecvență pentru a leziona controlat thalamusul. Această procedură are ca scop întreruperea activității electrice normale de la nivelul creierului pentru a reduce sau opri tremorul.     

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Elimina natural efectele neplacute ale tremuratului mainilor

Există și o serie de terapii sau exerciții non-invazive pe care medicul le poate recomanda pentru a diminua simptomele și pentru a facilita activitățile de zi cu zi ale pacientului. Printre acestea se numără:

  1. Utilizarea de obiecte mai grele sau înlocuirea obiectelor ușoare cu echivalente mai grele. De exemplu, se poate opta pentru o pereche de ochelari cu ramă mai grea, tacâmuri și farfurii mai masive, precum și încălțăminte și articole de îmbrăcăminte din materiale mai dense/dure. Greutatea oferă mai multă stabilitate obiectului, ceea ce facilitează manevrarea sa.
  2. Utilizarea de articole și obiecte special concepute pentru persoane cu dizabilități, precum pixuri și stilouri, articole de grădinărit și ustensile de bucătărie, prevăzute cu materiale aderente, care sunt mai ușor de manevrat. Acest tip de obiecte se pot găsi în magazine specializate în materiale și accesorii adaptabile pentru nevoi medicale. 
  3. Utilizarea de greutăți pentru încheieturi. Acestea se găsesc în magazinele cu articole sportive și sunt sub formă de benzi cu elastic sau cu sistem de prindere, în interiorul cărora se află greutățile. Cea mai mică greutate este suficientă pentru un control mai bun al mâinilor. 
  4. În cazul în care tremuratul mâinilor este cauzat de stres sau anxietate, tratamentul poate include tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi terapia comportamentală sau relaxarea musculară progresivă. Unele exerciții fizice, cum ar fi yoga sau tai chi, pot ajuta, de asemenea, la reducerea stresului și a tremuratului.
  5. Există și unele strategii care pot ajuta la reducerea tremuratului mâinilor, cum ar fi evitarea cofeinei din cafea, cola, bauturi energizante cu taurina sau a altor stimulante, evitarea alcoolului și odihna adecvată.
  6. Adoptarea unor anumite diete sanatoase, bogate in nutrienti-  precum dieta MIND pot ajuta la gestionarea si estomparea tremorului, asa cum reiese din studii. Aceste diete presupun:
  • Consumul unor alimente bogate în vitamina B12, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și laptele
  • Consumul unor alimente bogate în vitamina D, cum ar fi uleiul de pește, ciupercile și laptele fortificat
  • Consumul unor alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, pentru a proteja celulele împotriva stresului oxidativ

Dieta poate fi o parte importantă a managementului tremorului, dar nu poate fi considerată singura metodă de tratament. Cu toate acestea, anumite modificări ale dietei si stiului de viata pot ajuta la reducerea simptomelor tremorului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Shaking Hands: What Are My Treatment Options?
https://www.healthline.com/health/treating-shaking-hands
NHS – Tremor or Shaking Hands
https://www.nhs.uk/conditions/tremor-or-shaking-hands/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0