Cum te reapuci de sport după ce ai avut COVID-19

Revenirea la rutina de exerciții după o accidentare sau o boală poate necesita o anumită perioada de repaus pentru a avea rezultate optime. Dacă reîncepi cu  antrenamente de maximă intensitate și nu-i lași corpului tău timp să se odihnească și să se vindece, ar putea dura mai mult pentru a-ți recăpăta starea fizică sau, chiar mai rău, ar putea duce la o accidentare sau o recidivă a bolii.

Reluarea activității fizice după infectarea cu COVID-19 are un grad suplimentar de complexitate din cauza potențialului de complicații, cum ar fi miocardita (inflamația mușchiului inimii), mai ales pentru acele persoane care dezvoltă COVID lung, explică dr. Michael Fredericson, profesor de medicină fizică și reabilitare la departamentul de chirurgie ortopedică de la Stanford Medicine din Palo Alto, California.

„Cred că cel mai bun sfat cu privire la exercițiile fizice după ce ați avut COVID-19 este să fiți foarte atenți – aceasta este o boală provocatoare”, spune dr. Fredericson, adăugând că indiferent de vârstă sau de nivelul de fitness, este bine să discuți despre orice cu medicul tău și să procedezi cu prudență.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată câteva recomandări generale privind reluarea activității fizice după ce ai fost infectat cu COVID-19

Medicii de medicină sportivă de la Spitalul de Chirurgie Specială (HSS) din New York City au emis recomandări pentru sportivii de agrement care se întorc la activitate fizică după ce au fost infectați cu COVID-19.

Lista de recomandări a fost publicată în august 2020 în Jurnalul HSS. Autorii notează că fiecare pacient cu COVID-19 este unic și există diferențe mari în modul în care fiecare persoană experimentează virusul. Experții menționează, de asemenea, că fiecare persoană se recuperează în propriul ritm după COVID-19 și în prezent nu există un algoritm care să determine exact cum și când te poți reapuca de sport.

„Nu există un răspuns clar și unanim pentru persoanele care se recuperează după COVID-19”, susține dr. James Borchers, medic în medicină sportivă la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio.

Este logic ca toată lumea – chiar și persoanele care au avut doar simptome ușoare până la moderate sau chiar niciun simptom – să ceară sfatul unui medic, astfel încât să poată primi recomandări personalizate despre cum să înceapă să revină la rutina de exerciții fizice, dar și cum să crească intensitatea.

„Este important să purtați măști și să practicați distanțarea socială atunci când faceți exerciții în interior, unde sunt mulți oameni”, spune dr. Robinson. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă activitățile în aer liber, pentru că sunt mai sigure decât cele din interior (în special atunci când vine vorba de o sală de sport sau un studio de fitness), iar purtarea măștii în spațiile publice interioare poate ajuta la reducerea riscului de transmitere a COVID-19.

De ce trebuie să ții cont când îți reiei rutina de exerciții fizice? 

1. Nu face exerciții fizice cât timp ai încă simptome de COVID-19

Cel mai important lucru de care trebuie să șii cont este să nu faci exerciții fizice în timp ce încă ai simptome - febră, oboseală, dificultăți de respirație. În schimb, așteaptă până când nu vei mai avea simptome, între 7 și 10 zile, înainte de a-ți relua exercițiile.

Reține că nu este bine să faci mișcare atunci când ești bolnav sau simptomatic, cu o infecție activă. Dacă faci exerciții fizice în timp ce ai o infecție virală activă, aceasta poate duce la agravarea infecției și la complicații suplimentare.

2. Începe încet și crești treptat intensitatea

Cum ar trebui să începi să faci exerciții după COVID-19 depinde de nivelul de activitate pe care îl aveai înainte. Pentru majoritatea oamenilor, este recomandat pentru început un program de mers pe jos, în timp ce îți dezvolți treptat toleranța la efort. Odată ce ai făcut acest lucru timp de câteva săptămâni, poți adăuga un cardio mai intens, dar nu prea intens - doar pentru ca ritmul cardiac să crească puțin mai mult decât la mersul pe jos. 

Deoarece recuperarea fiecărei persoane și revenirea la exerciții sunt o experiență individuală, va trebui să monitorizezi progresul și să acorzi atenție simptomelor atunci când te antrenezi.

Pentru pasionații de fitness, care își pot planifica antrenamentele în anumite zone ale frecvenței cardiace sau a efortului perceput, este recomandat un program de patru săptămâni, care să ajute la redobândirea nivelului obișnuit de rezistență la efort.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

3. Ascultă-ți corpul – mai ales dacă ai probleme cu inima

„De când au fost publicate ghidurile noastre, a existat o îngrijorare tot mai mare cu privire la riscul de miocardită după COVID-19. Acesta este cu atât mai mult motivul pentru care oamenii ar trebui să o ia încet și să acorde atenție corpului lor”, spune Robinson.

Potrivit dr. Fredericson, unele cazuri de COVID-19 creează inflamație intensă în întregul corp, iar o parte din această inflamație poate afecta mușchiul cardiac, provocând miocardită. „Poți dezvolta o aritmie, în care inima bate neregulat, sau uneori poate duce la o aritmie ventriculară, în care ai putea avea un atac de cord”, spune el. A fost observat acest risc la persoanele cu cazuri severe și moderate de COVID-19, adaugă Fredericson.

Cercetările publicate în numărul din ianuarie-februarie 2021 al Cardiovascular Pathology sugerează că miocardita COVID-19 poate fi totuși relativ rară. 

„Dacă pacienții au afecțiuni cardiace sau pulmonare subiacente, este important să-și consulte medicul înainte de a se întoarce la muncă sau la exerciții fizice intense”, spune Robinson.

4. Practică cu prudență exerciții fizice dacă suferi de COVID lung

Cel mai sigur și cel mai bun mod de a reveni la exerciții fizice va arăta diferit pentru persoanele cu simptome de COVID lung, spune Borchers.

„Ceea ce am văzut până acum este că acești oameni par că încep să se simtă mai bine, dar nu trec niciodată peste un prag al simptomelor. Cei diagnosticați cu COVID-19 lung pot avea o oboseală excesivă în timpul activităților zilnice normale, pot avea dureri de cap zilnic și se pot trezi că se sufocă făcând lucruri precum urcatul și coborâtul scărilor sau mersul la magazin”, spune el.

„Se pare că este nevoie de mult timp pentru ca starea acestor oameni să se îmbunătățească și cu siguranță nu ar trebui să încerce să se întoarcă la exerciții în timp ce se simt așa”, spune Borchers.

Orice revenire la activitatea fizică pentru aceștia ar trebui să aibă loc numai după ce nu mai au deloc simptome și sub stricta îndrumarea a medicului lor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Myocarditis is rare in COVID-19 autopsies: cardiovascular findings across 277 postmortem examinations

Considerations for Return to Exercise Following Mild-to-Moderate COVID-19 in the Recreational Athlete


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0