Cum te ferești de Coronavirus pe stradă și în mijloacele de transport

 Pentru că viața de zi cu zi este profund afectată de răspândirea SARS-CoV-2, iată ce se poate face pentru a fi protejați pe stradă și în mijloacele de transport.

Conform directivelor Ministerului Sănătății din mai 2020, este important să se evite deplasările care nu sunt necesare, să se utilizeze un gel de curățare, precum este Guard X, înainte și după ce sunt atinse suprafețe comune și, pe cât posibil, să se folosească pentru deplasare mijloace de transport alternative.

Cum te protejezi de coronavirus pe stradă

-    Evită zonele aglomerate și cu trafic intens, unde ești expus la contact direct cu un număr mare de persoane, de tipul cozilor sau zonelor de recreere. Din data de 8 martie 2020, în România, teatrele, spațiile de concerte și de spectacole și-au anulat sau amânat activitățile sau le susțin online.

-    Păstrează o distanță semnificativă, de cel puțin 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlnești pe stradă sau alături de care aștepți în stațiile pentru mijloacele de transport.

-    Limitează cât poți de mult contactul direct cu alte persoane, în afara membrilor familiei sau a altor persoane cu care locuiești, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Când te întorci acasă de la serviciu sau de pe stradă e important ca mai întâi să îți pui hainele în coșul cu rufe murdare și să te speli bine pe mâini cu apă și săpun timp de 30-40 secunde, dar nu mai puțin de 20 secunde și abia apoi să atingi alte persoane din casă.

-    Evită să pui direct mâna pe suprafețele care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. În cazul în care ești, totuși, nevoit să atingi aceste suprafețe, folosește un gel dezinfectant de 70% alcool, precum Guard X.
-    Nu duce copiii în acele locuri de joacă unde pot atinge suprafețe și obiecte la comun cu un număr mare copii. Cursurile s-au suspendat, însă nu se recomandă ca părinții să-și scoată copiii din casă pentru a-i duce în locuri de joacă. În schimb, poți merge cu copiii în parc, păstrând distanța față de alți copii/oameni. Aici copiii se pot plimba cu bicicleta, cu trotineta, cu rolele etc.
-    Limitează folosirea bancnotelor și a monedelor când mergi la cumpărături, și plătește cu cardul sau cu telefonul ori efectuează plăți online. Transmiterea virusurilor se realizează și prin intermediul banilor, care sunt atinși, statistic vorbind, de un număr foarte mare de persoane. Dacă plătești cash, folosește un gel dezinfectant după ce atingi banii și dezinfectează portofelul înainte de a-l pune în geantă.

Cum te protejezi în mijloacele de transport

-    Poartă mască, cum este cea de aici.

-    Evită să stai față în față cu alte persoane în mijloacele de transport în comun. Păstrează o distanță cât se poate de mare în acele condiții.

-    Pentru că în mijloacele de transport în comun trebuie să te ții de bare, poartă mănuși de unică folosință, pe care să le arunci la coș la coborâre, sau poți folosi un gel dezinfectant cu 70% alcool- înainte și după ce atingi bara sau mânerul de sprijin în autobuz. După folosirea transportului în comun, ai grijă să îți igienizezi mâinile înainte de a-ți atinge fața, nasul sau gura.

-    Folosește, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate. În cazul în care programul îți permite, folosește intervalele orare în care nu sunt atât de multe persoane în mijloacele de transport. În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta sau trotineta electrică, fie mersul pe jos.

De asemenea, în măsura în care natura serviciului tău permite această posibilitate oferită de angajator, lucrează de acasă. Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție.

Ia în calcul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). Virusul se poate răspândi inclusiv de către persoane care nu manifestă aceste simptome și par sănătoase.

Informează-te doar din surse oficiale: detalii despre coronavirus poți obține la numărul de informare 0800.800.358. În cazul urgențelor, e indicat să suni la 112.

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Ministerul Sănătății - Recomandări privind conduita socială
http://www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/
DSU - Informare 13 martie, ora 11:00
http://www.dsu.mai.gov.ro/buletin-de-presa-13-martie-2020-ora-11-00/
Novel Coronavirus Situation
https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd
Worldometer - COVID-19 CORONAVIRUS OUTBREAK
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0