Cum se modifică vederea pe măsură ce îmbătrânim

În general, pe la 40-45 de ani, este normal să apară presbiopia (persoana nu mai vede clar de aproape, de exemplu să citească litere mici). Însă, odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea și afecțiuni mai grave.

Dacă în tinerețe ne bucurăm de o vedere clară și de ochi sănătoși, pe măsură ce înaintăm în vârstă situația începe să se schimbe. Cum se modifică vederea odată cu vârsta?

Ochii obosesc mai repede

Privitul continuu în monitorul calculatorului, în display-ul telefonului și în ecranele de jocuri video poate avea ca rezultat ochi tensionați, uscați și obosiți. Din fericire, utilizarea acestor dispozitive nu pare să aibă efecte permanente. Pentru a preveni tensiunea oculară, monitorul trebuie ajustat la 60 cm de ochi, iar scaunul trebuie așezat în așa fel încât ochii să fie poziționați cu 15 cm mai sus de centrul monitorului. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, după fiecare oră de privit în monitor trebuie luată o pauză de un minut, în care să se privească un punct cât mai îndepărtat (aflat la cel puțin 10 metri de ochi). În plus, pentru a înlătura senzația de ochi uscați și a le menține hidratarea, se pot folosi picături de ochi cu dexpantenol.

Adulții sănătoși cu vârste mai mici de 40 de ani au, de obicei, vedere stabilă. Pentru a menține viziunea și sănătatea generală a ochilor și după 40 de ani, se recomandă purtarea de ochelari de soare care au protecție UV la fiecare ieșire din casă și purtarea de echipament de protecție atunci când persoana face anumite sporturi sau umblă cu unelte electrice, utilaje sau produse chimice.

E nevoie de ochelari pentru apropiere

Nevoia de ochelari de citit apare la aproape toată lumea după vârsta de 45 de ani. De la această vârstă încolo, cititul literelor de la o distanță care până atunci era potrivită nu se mai face cu ușurință. Această schimbare de viziune se numește presbiopie și este una normală. Pentru a corecta vederea, e indicat un consult oftalmologic, în urma căruia medicul va recomanda dioptriile potrivite. Uneori, chirurgia cu laser poate fi de ajutor în repararea acestei probleme.

Înainte de vârsta de 40 de ani, lentila naturală a ochiului (cristalinul) este foarte flexibilă. Acest lucru ajută ochiul să se concentreze asupra obiectelor aflate la apropiere sau mai îndepărtate. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, lentila tinde să își piardă flexibilitatea, lucru care scade treptat capacitatea de a vedea obiectele din apropiere, în special la lumină scăzută. Dacă ai presbiopie și au ai ochelari, vei fi nevoit să ții un obiect precum o carte sau un meniu mai departe decât în mod normal pentru a vedea clar scrisul.

Diabetul și hipertensiunea afectează ochii

Unele boli, precum diabetul și hipertensiunea arterială, pot afecta vederea și sănătatea oculară. Diabetul este una dintre cauzele principale ale orbirii la adulți. Persoanele cu diabet zaharat pot dezvolta retinopatie (deteriorarea vaselor de sânge din retină).

Hipertensiunea arterială poate deteriora vasele de sânge și nervii ochiului și poate provoca pierderi permanente de vedere. Din aceste motive, e indicat să respecți indicațiile medicului în ceea ce privește medicația și stilul de viață dacă te confrunți cu aceste afecțiuni.

Pot apărea cataracta sau glaucomul

Cataracta și glaucomul se pot dezvolta la orice vârstă, dar se întâmplă cel mai adesea la persoanele de peste 60 de ani. Cataracta este o tulburare a cristalinului, care, însă, poate fi îndepărtat cu ușurință printr-o intervenție chirurgicală și înlocuit cu o lentilă specială. Glaucomul este o deteriorare a nervului ochiului în timp, fiind adesea însoțit de o presiune oculară crescută. Glaucomul este tratat cu picături de ochi, tratament medicamentos sau proceduri chirurgicale pentru a scădea presiunea și a corecta disfuncționalitățile.

Degenerescența maculară, o problemă după 60 de ani

Degenerescența maculară legată de vârstă este mai frecventă la persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Această afecțiune, care are o formă umedă și una uscată și care poate provoca o pierdere parțială a vederii, apare atunci când macula se deteriorează. Pentru tratarea formei umede a bolii, se fac injecții intraoculare. De asemenea, după acest tratament, unele persoane vor avea nevoie și de dispozitive de ajutor vizual.

Ce ajută la menținerea sănătății oculare

Protejarea stării generale de sănătate contribuie și la menținerea ochilor sănătoși. Obiceiurile bune, cum ar fi o alimentație echilibrată și un program zilnic de exerciții fizice pot reduce riscul pentru boli și afecțiuni (cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială) duc în general și la probleme oculare. 

  • Consumul de legume frunzoase. Spanacul, varza de Bruxelles, salata verde, alături de peștii cu conținut ridicat de acizi grași Omega 3, precum somonul, tonul și halibutul nu trebuie să-ți lipsească din alimentație pentru a-ți păstra sănătatea oculară.
  • Activitatea fizică. A fi activ fizic te ajută să rămâi sănătos și să îți reduci riscul de afecțiuni de sănătate care pot provoca probleme de sănătate oculară sau de vedere, cum ar fi diabetul, tensiunea arterială ridicată și nivelul prea mare de colesterol.
  • Renunțarea la fumat. Fumatul nu este nociv doar pentru plămâni, ci poate afecta și sănătatea ochilor, crescând riscul de boli precum degenerescența maculară și cataracta și provocând daune nervului optic.
  • Purtarea ochelarilor de soare. Ochii trebuie protejați de soare (dar și de lumina puternică a zăpezii, de exemplu) prin purtarea ochelari de soare cu filtru UV. Investește într-o pereche de ochelari de soare de calitate, care blochează 99 până la 100% dintre radiațiile UVA și UVB.
  • Purtarea ochelarilor de protecție. Ochelarii de siguranță sunt concepuți pentru a-ți proteja ochii în timpul anumitor activități, cum ar fi unele sporturi, lucrări de construcție sau reparații la domiciliu. Aceștia pot fi cumpărați de la majoritatea furnizorilor de îngrijire oculară sau de la unele magazine de articole sportive sau de bricolaj.
  • Respectarea momentelor de odihnă a ochilor. Privitul în ecranul computerului timp îndelungat, mai ales dacă jobul tău depinde de calculator, îți poate obosi foarte tare ochii. Odihnește-i făcând o pauză la fiecare 20 de minute pentru a privi un obiect aflat la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde.
  • Curățarea adecvată a lentilelor de contact. Dacă porți lentile de contact, ia măsuri pentru a preveni infecțiile oculare: spală-te bine pe mâini înainte de a atinge lentilele de contact pentru a le pune la ochi sau pentru a le scoate. Asigură-te că îți depui lentilele în suficientă soluție de curățare, care să le dezinfecteze, și că le schimbi la intervale regulate.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Common Eye Disorders and Diseases
https://www.cdc.gov/visionhealth/basics/ced/index.html
NIH - Keep Your Eyes Healthy
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/keep-your-eyes-healthy

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0