Cum să reacționezi dacă cei din jur nu respectă distanțarea socială

A tuși într-un șervețel, a sta la cel putin 2 metri distanță de alte persoane și a purta mască de protecție sunt acțiuni recomandate pentru a limita riscul de transmitere a noului coronavirus. Dar ce poți face atunci când vezi persoane care nu respectă aceste indicații?

Să te exprimi deschis în timpul unei pandemii poate salva vieți, însă, a face acest lucru într-o manieră violentă și autoritară poate provoca reacții la fel de violente, și adesea ineficiente. Să iei atitudine în fața unui comportament considerat nepotrivit sau nociv într-un spațiu public a fost întotdeauna dificil de gestionat. Ar trebui să-i spunem unui bărbat în vârstă că și-a parcat mașina într-un spațiu rezervat femeilor însărcinate? Ar trebui să-i spunem unei persoane care își plimbă câinele că e nevoie să adune excrementele lăsate în urmă de animal? Sau fumătorului de pe stradă că țigările îl pot ucide?

Pandemia de COVID-19 ne determină să ne punem întrebări de acest gen. Noile reguli de distanțare socială și igienă personală pun în discuție multe comportamente. Ne putem simți în acest caz mai îndreptățiți, de exemplu, să cerem persoanei care stă la coadă în spatele nostru să facă un pas înapoi? Potrivit unor experților intervievați de ziarul Time, poate fi înțelept să facem anumite observații.

Oferă un exemplu bun pentru a schimba un obicei rău

Neavând altă cale de a combate răspândirea noului coronavirus decât gesturi „de barieră”, de protecție personală și a celorlalți, e firesc să privim cu atenție la ce fac cei din jur și să tindem să îi judecăm dacă observăm că nu respectă indicațiile autorităților sanitare. Dar modul în care ne exprimăm aceste judecăți face diferența, spun specialiștii.

Dacă încerci să influențezi comportamentul unei persoane, încercarea de a o face de rușine sau de a o face să se simtă vinovată nu funcționează la fel de bine precum empatia și prezumția de nevinovăție, spun cercetătorii. În aceste vremuri de pandemie, trebuie să rămânem sensibili la faptul că fiecare persoană trebuie să facă față stresului suplimentar și să navigheze zilnic printre informații uneori vagi și chiar contradictorii. 

Studiile au arătat că cea mai bună modalitate de a convinge o persoană să-și schimbe obiceiurile este să dai un exemplu bun. Să porți masca atunci când ieși la cumpărături, să păstrezi distanța la cozi, să nu tușești în direcția altor persoane, ci în batistă. 

Autoritățile ar trebui să transmită mesaje clare pentru a modela comportamente, însă acest lucru nu este mereu posibil, ceea ce face ca unele persoane să se simtă confuze, să nu mai aibă încredere în ce li se transmite și să acționeze fără să mai țină cont de recomandări. Un exemplu ar fi cazul măștilor: inițial, CDC a recomandat ca numai persoanele bolnave de COVID-19 și cei care au grijă de ele să poarte măști. Apoi, pe măsură ce a devenit mai clar că persoanele asimptomatice ar putea răspândi boala, CDC a recomandat ca toată lumea să le poarte.

E bine ca observațiile să fie făcute cu respect și chiar cu umor

Printre tehnicile recomandate pentru a gestiona o situație riscantă, rămânând în același respectuos față de cei din jur, este abordarea „nu ești tu de vină, eu sunt”. Dacă o persoană din spatele tău nu respectă distanța de siguranță la supermarket, de exemplu, nu striga la ea să se dea înapoi, ci arată-i mai degrabă prin semne marcajele care indică păstrarea distanței sau spune-i zâmbind că nu poți merge mai în față pentru că ai ajunge la mai puțin de un metru distanță de persoana aflată înaintea ta la rând (eventual mișcă-te puțin în față și în spate pentru a arăta cam la ce distanță ar trebui să stați).

Nerespectarea instrucțiunilor de siguranță este periculoasă pentru sănătatea personală și a celorlalți, dar tonul violent sau autoritar este, de asemenea, periculos. Serviciile de securitate sunt acolo pentru a aplica legea, nu trebuie să le iei locul, nu trebuie să fii paznicul orașului, dar ai dreptul să te protejezi și să subliniezi politicos că dreptul tău la o stare de bine este încălcat

Când există o invadare a spațiului tău personal, mai ales în aceste condiții în care simți că sănătatea îți este pusă în pericol, este normal să te exprimi, însă nu uita de blândețe și de politețe, amintindu-ți că toată lumea este mai neliniștită și cu nervii mai întinși în această perioadă. În vreme de pandemie, nu este ușor să descoperi cea mai bună modalitate de a transforma recomandările autorităților sanitare în norme comunitare peste noapte. Dar e firesc și indicat ca oamenilor să li se reamintească de faptul că respectarea lor este cea mai bună modalitate de a ne păstra cu toții sănătatea.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Time - Standing Too Close. Not Covering Coughs. If Someone Is Violating Social Distancing Rules, What Do You Do?
https://time.com/5819816/coronavirus-social-distancing/
Santé Magazine - Comment réagir face aux personnes qui ne respectent pas les mesures barrières ?
https://www.santemagazine.fr/psycho-sexo/psycho/comment-reagir-face-aux-personnes-qui-ne-respectent-pas-les-mesures-barrieres-433470
CDC - Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0