Cum îți pune ora de vară sănătatea în pericol

Trecerea la ora de vară poate avea un impact serios asupra sănătății tale, cauzând o serie de probleme – iată cum îți pune sănătatea în pericol această schimbare aparent banală!

Deși trecerea la ora de vară a fost introdusă pentru prima dată pentru a economisi energie, această măsură a avut efectul opus.  Astfel, în sezonul cald, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. În felul acesta s-a dorit să se economisească energia electrică necesară iluminatului. În mod ironic, trecerea la ora de vară, în iterarea sa actuală ne determină să consumăm energie, mai degrabă decât să o conservăm. Și, de-a lungul timpul, studiile au arătat că trecerea la ora de vară are repercusiuni și asupra sănătății.

Cum îți pune ora de vară sănătatea în pericol

Trecerea la ora de vară poate avea un impact serios asupra sănătății tale, cauzând o serie de probleme – iată cum îți pune sănătatea în pericol această schimbare aparent banală! Cu toate că este vorba doar de 60 de minute, modificările care se produc în organism odată cu trecerea la ora de vară pot fi majore. În primul rând, ritmul circadian, care reglează ciclurile de somn, este dereglat și nu se va regla de pe o zi pe alta. Asta și pentru că seara ne va fi destul de greu să adormim mai devreme, ceea ce înseamnă că nu ne vom odihni suficient.

Cei mai mulți dintre noi pierdem între 40 până la 50 de minute de somn în primele zile de adaptare. 

Iată cum îți afectează ora de vară organismul:

  • Tulburări ale somnului: Schimbarea orei poate duce la tulburări ale somnului, deoarece corpul nostru trebuie să se adapteze la un nou program. Acest lucru poate duce la oboseală, iritabilitate și dificultăți în concentrare.
  • Apar problemele emoționale – instabilitatea emoțională apare cu ușurință pe fondul oboselii. Dacă schimbarea orei îți afectează somnul, ești expus acestei probleme. Asta pentru că privarea de somn are un impact direct asupra amigdalei – centrul emoțiilor din creier. Așadar, atunci când ești nedormit, ai tendința de a fi mai instabil emoțional, mai nervos și mai nemulțumit.
  • Apar problemele de concentrare – tot din cauza lipsei de somn, poți resimți și probleme de concentrare ori tulburări de memorie în primele zile după modificarea orei, până când organismul reușește să se adapteze.
  • Risc cardiac crescut si stresul asupra inimii: Unele studii sugerează că trecerea la ora de vară poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Aceste riscuri sunt mai mari în primele câteva zile după trecerea la ora de vară și pot fi mai mari la persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente, iar  statisticile arată că există o creștere a cazurilor de infarct miocardic și accident vascular cerebral imediat după ce se trece la ora de vară. Trecerea la ora de vară și pierderea unei ore de somn cresc cu 25% riscul de a face un atac de cord, potrivit unui nou studiu american publicat în 2014 1. În plus, potrivit Academiei Americane de Neurologie, rata unui AVC ischemic este cu 8% mai mare în primele două zile după trecerea la ora de vară.
  • Este afectată și sănătatea mintală. Un studiu efectuat în 2014 în Germania, publicat în revista Economics Letters, indică o legătură directă între trecerea la ora de vară și bunăstarea individuală. Conform studiului, cercetătorii au descoperit că satisfacția vieții se deteriorează după trecerea la ora de vară. Efectul este și mai intens la persoanele care sunt angajate cu normă întreagă.
  • Poate duce la creșterea leziunilor la locul de muncă. Potrivit unui studiu din 2009, publicat în Journal of Applied Psychology  ilustrează o creștere a incidenței și gravității accidentelor de muncă imediat după trecerea la ora de vară 2
  • Probleme digestive-  trecerea la ora de vară poate afecta și sistemul digestiv, provocând probleme precum diaree, constipație sau aciditate gastrică crescută.

  • Accidente rutiere - schimbarea orei poate duce la o scădere a atenției și la oboseală, ceea ce poate crește riscul de accidente rutiere.

Cum poți reduce impactul negativ pe care schimbarea orei îl poate avea asupra sănătății

Dacă te trezești  când încă e întuneric afară, aprinde toate luminile din casă, astfel încât să te dezmeticești mai ușor. Imediat ce soarele răsare, ieși afară sau pe balcon, expunându-te razelor acestuia.
Ieși la o plimbare matinală. Aerul rece al dimineții și lumina naturală te vor umple de energie. Dacă nu ai timp pentru plimbări, mergi la serviciu pe jos sau coboară măcar cu o stație mai devreme din autobuz și încheie-ți drumul către serviciu cu o scurtă plimbare.

Seară, intră în dormitor mai devreme. În primele zile după trecerea la ora de vară, încearcă să îți modifici ușor programul, astfel încât să te întinzi în pat mai devreme decât de obicei, chiar dacă nu dormi neapărat. Citește o carte sau uită-te la un film – sunt șanse mari să adormi mai devreme și chiar dacă nu adormi, te vei odihni.

Evită cofeină după orele prânzului înainte cu câteva zile de schimbarea orei, dar și la câteva zile după. În acest fel, nu vei avea probleme cu somnul seară.

Renunță la somnul de la amiază. Dacă obișnuiești să dormi și pe timpul zilei, în perioada modificării orei ar trebui să elimini acest obicei din rutina zilnică. Asta pentru că îți poate afecta calitatea somnului seară.
 
Trecerea la ora de vară poate fi obositoare și te poate face să te simți puțin confuz și epuizat în primele zile, însă vestea bună este că adaptarea organismului se va face în cel mult 5 zile. 

Așadar, în prima săptămâna după trecerea la ora de vară trebuie să folosești toate strategiile pe care le ai la îndemână pentru a fi mai energic.

Alimentația sănătoasă, smoothie-urile și ceaiurile te vor ajută să-ți menții energia pe parcursul zilei. Și sportul este de mare ajutor în acest sens, așa că nu e indicat să te folosești de scuza oboselii pentru a trage chiulul de la sala de fitness.

Dacă simți că simptomele neplăcute nu dispar după o săptămâna, e recomandat să mergi la medic, poate fi vorba despre o problema de altă natură.

Pentru a reduce impactul negativ al trecerii la ora de vară, este recomandat sa te asiguri ca dormi suficient, sa eviti consumul de cafea, alcool și nicotină înainte de culcare și să menții o rutină regulată de exerciții fizice.

În cazul în care observi simptome persistente sau grave după trecerea la ora de vară, ar trebui să consulti medicul pentru sfaturi și tratament adecvat.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Daylight savings time and myocardial infarction”, publicat în BMJ Journals, autori: Amneet Sandhu, Milan Seth and Hitinder S Gurm
https://openheart.bmj.com/content/1/1/e000019
2 Studiul „Changing to daylight saving time cuts into sleep and increases workplace injuries”, publicat în American Psychological Association, 2009, autori: Barnes, C. M., & Wagner, D. T. 
https://psycnet.apa.org/record/2009-12532-013
American Academy of Neurology - DOES DAYLIGHT SAVING TIME INCREASE RISK OF STROKE?
https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/1440
Insider - 10 reasons why daylight savings is the worst 
https://www.insider.com/daylight-savings-negative-effects-2018-3


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0