COVID-19: un nou antiviral oferă speranțe pentru tratarea bolii

Oamenii de știință au speranța că un nou medicament - numit EIDD-2801 - ar putea schimba modul în care medicii tratează boala COVID-19. Medicamentul, care pare promițător în ceea ce privește reducerea leziunilor pulmonare, a fost testat pe șoareci și va trece în curând la studii clinice, pentru a fi testat pe oameni.

Noul medicament reduce gradul de afectare pulmonară la pacienții cu COVID-19

Cercetătorii la UNC-Chapel Hill Gillings School of Global Public Health din SUA joacă un rol-cheie în dezvoltarea și testarea medicamentului EIDD-2801, rezultatele unui studiu¹ al echipei fiind publicate online în aprilie 2020 în revista Science Translational Medicine. Lucrarea include date în ceea ce privește celulele pulmonare umane cultivate infectate cu SARS-CoV-2, precum și date despre șoarecii infectați cu coronavirusurile înrudite SARS-CoV și MERS-CoV.

Studiul a descoperit că, atunci când este utilizat ca profilactic, EIDD-2801 poate preveni vătămarea pulmonară severă la șoarecii infectați. EIDD-2801 este o formă disponibilă pe cale orală a compusului antiviral EIDD-1931; se poate lua sub formă de pastilă și poate fi absorbit în mod corespunzător pentru a călători spre plămâni.

Când este administrat ca tratament după 12 sau 24 de ore de la începerea infecției, EIDD-2801 poate reduce gradul de afectare pulmonară și pierderea în greutate la șoareci. Este de așteptat ca această fereastră de oportunitate să fie mai lungă la om, deoarece perioada dintre debutul bolii și deces este, în general, mai extinsă la om, comparativ cu șoarecii.

Ralph Baric, unul dintre epidemiologii care au realizat studiul consideră că acest nou medicament nu numai că are un potențial ridicat pentru tratarea pacienților cu COVID-19, dar pare eficient și pentru tratamentul altor infecții grave cauzate de coronavirusuri.

În comparație cu alte potențiale tratamente pentru COVID-19, care trebuie administrate intravenos, EIDD-2801 poate fi administrat pe cale orală sub formă de pastile. Această ușurință cu care medicamentul poate fi luat oferă un potențial avantaj pentru tratarea pacienților care se află într-o stare mai puțin gravă, dar și pentru profilaxie - de exemplu, poate fi administrat într-un azil de bătrâni unde multe persoane au fost expuse la noul coronavirus, dar încă nu sunt bolnave.

EIDD-2801, util împotriva tuturor coronavirusurilor?

Andrea Pruijssers (de la laboratorul Denison, Vanderbilt University Medical Center - VUMC), membră a echipei de cercetători, a declarat că au fost uimiți de capacitatea medicamentelor EIDD-1931 și -2801 de a inhiba toate coronavirusurile testate și de potențialul lor în a fi administrate ca tratament pe cale orală pentru COVID-19.

Noul studiu arată importanța sprijinului continuu al Institutelor Naționale de Sănătate pentru cercetarea colaborativă pentru a dezvolta antivirale pentru toate virusurile pandemice, nu numai coronavirusuri. De altfel, laboratorul Denison a fost implicat și într-un studiu din decembrie 2019, care a raportat pentru prima dată că EIDD-1931 a blocat replicarea unui spectru larg de coronavirusuri.

Această echipă de cercetători a lucrat și la dezvoltarea preclinică a Remdesivir, un alt medicament antiviral aflat în prezent în studii clinice în care au fost implicați pacienți cu COVID-19. S-a demonstrat că virusurile care prezintă rezistență la remdesivir au o inhibare mai mare la EIDD-1931. Virusurile care poartă mutații de rezistență la remdesivir sunt de fapt mai sensibile la EIDD-1931 și invers, ceea ce sugerează că cele două medicamente ar putea fi combinate pentru o mai mare eficacitate și pentru a preveni apariția rezistenței, sunt de părere oamenii de știință.

Studiile clinice ale EIDD-2801 sunt așteptate să înceapă mai târziu în primăvara 2020. Dacă au succes, medicamentul ar putea fi utilizat nu doar pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, ci ar putea, de asemenea, să fie de folos în a controla focarele viitoare ale altor coronavirusuri emergente.

Având în vedere că, în ultimii 20 de ani, au apărut trei coronavirusuri umane, este destul de probabil că mai urmează să apară și altele. În acest context, concluzionează cercetătorii, EIDD-2801 și-ar putea dovedi utilitatea nu doar pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19 în prezent, ci și pentru a trata noi coronavirusuri care ar putea apărea în viitor.

 

 

 

Bibliografie:
Medical Xpress - A new antiviral drug heading into clinical trials offers hope for COVID-19 treatment
https://medicalxpress.com/news/2020-04-antiviral-drug-clinical-trials-covid-.html
NCBI - An orally bioavailable broad-spectrum antiviral inhibits SARS-CoV-2 in human airway epithelial cell cultures and multiple coronaviruses in mice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7164393/
1. Studiul „An orally bioavailable broad-spectrum antiviral inhibits SARS-CoV-2 in human airway epithelial cell cultures and multiple coronaviruses in mice", apărut în Science Translational Medicine 2020 Apr 6. pii: eabb5883. doi: 10.1126/scitranslmed.abb5883, autori T.P. Sheahan el al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0