COVID-19: Purtarea măștii de protecție nu afectează înțelegerea expresiilor faciale și a emoțiilor [studiu]

Comunicarea verbală este, de obicei, foarte directă, precisă și ușor de înțeles. Cuvintele au capacitatea de a transmite cu precizie intenția interlocutorului și facilitează transmiterea mesajelor într-un raport dintre două sau mai multe persoane. 

Cu toate acestea, comunicarea nu se produce doar prin cuvinte. Atunci când vorbești sau când asculți ce se vorbește, transmiți emoții, reacții și intenții prin limbajul corpului, inclusiv prin expresii faciale, gesturi și postură.  

Multe persoane pot descifra limbajul intenționat al corpului fără mari dificultăți. De exemplu, atunci când cineva se încruntă, bate din picior sau își dă ochii peste cap, este ușor de înțeles ce emoții trăiește și transmite interlocutorul. Provocarea apare în descifrarea limbajului neintenționat al corpului, și care e cu atât mai dificil de perceput atunci când purtăm mască. 

Potrivit dr. Emily Cook, terapeut de familie și consilier marital din Statele Unite ale Americii, limbajul corpului și, în special, expresiile faciale, joacă un rol esențial în felul în care comunicăm informații cu cei din jur. 

Există cercetări care sugerează că, în ceea ce privește felul în care funcționează creierul uman, comunicarea nonverbală este prioritizată față de comunicarea verbală. Așadar, atunci când creierul primește un mesaj ambivalent, pe care nu îl poate interpreta imediat, acesta va prefera indiciile nonverbale pentru a-l traduce, în defavoarea celor verbale. 

În contextul actual, în care suntem obligați să purtăm mască în toate spațiile publice, comunicarea eficientă și imediată devine o adevărată provocare, tocmai din cauza faptului că suntem construiți să fim mai receptivi la mesajele transmise pe cale non-verbală.  

În plus, anumiți factori, cum ar fi cei culturali, mai precis diferențele culturale, pot îngreuna și mai mult comunicarea eficientă. De exemplu, în cultura occidentală, contactul vizual în timpul unei conversații sugerează franchețe și interes pentru interlocutor și ceea ce transmite. La polul opus, în anumite culturi estice, contactul vizual prelungit este evitat, deoarece poate da impresia lipsei de respect. De asemenea, datul din cap este un semn de aprobare în multe culturi, în timp ce, în alte părți ale lumii, acest gest poate sugera doar faptul că interlocutorul ți-a ascultat mesajul, dar nu neapărat că e de acord cu el. 

Purtarea măștii de protecție și înțelegerea expresiilor faciale

Dacă pentru adulți, înțelegerea expresiilor faciale este îngreunată atunci când poartă mască, se pare că același efect nu se aplică și la copii. Potrivit unui nou studiu demarat de un grup de psihologi de la Universitatea Wisconsin-Madison, copiii pot în continuare să perceapă ușor expresiile faciale ale celor din jur, chiar și atunci când poartă mască. 

După cum am menționat mai devreme, înțelegerea emoțiilor persoanelor din jur se realizează cel mai ușor atunci când poți vedea absolut toate indiciile transmise de corp, intenționate sau neintenționate.  Astfel, atunci când o parte din față este acoperită de mască, multe asemenea indicii sunt obstrucționate în comunicare. Specialiștii de la Laboratorul de Emoții ale Copilului al Universității Wisconsin-Madison sunt de părere că ne aflăm într-o situație inedită, în care adulții și copiii sunt nevoiți să interacționeze în mod permanent cu persoane ale căror fețe sunt parțial acoperite, iar mulți adulți se întreabă dacă acest tip de comunicare nu le va afecta dezvoltarea emoțională a celor mici. 

În acest sens, echipa de psihologi a dezvoltat un studiu în care au arătat unui grup de 80 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani, fotografii cu fețe umane ce exprimă tristețe, furie sau frică și care nu au fost acoperite cu măști sau cu ochelari de soare. Copiilor li s-a solicitat să asigneze o emoție fiecărei fețe, dintr-o listă cu șase etichete. Fețele au fost dezvăluite treptat, sub forma unui puzzle digital special conceput pentru a simula cât mai aproape de realitate redarea emoțiilor într-o conversație. Așadar, copiii nu au putut distinge din prima emoția exprimată de portret. 

În ceea ce privește rezultatele, copiii din studiu au asignat emoțiile corecte fețelor expuse în proporție de 66%, cu mult peste estimările cercetătorilor, și anume cu peste 17%, care au presupus că vor avea un răspuns corect din șase. 

A doua etapă din studiu a presupus același proces, dar, de data aceasta, copiilor li s-au afișat portrete cu măști chirurgicale. Copiii au reușit să identifice în mod corect tristețea în proporție de 28%, furia – în 27% din cazuri și frica în 18% din cazuri. 

În mod nesurprinzător, identificarea corectă a emoțiilor a fost mai dificilă în a doua parte din studiu dar, chiar și așa, copiii au putut să recunoască aceste emoții la o rată foarte bună, potrivit cercetătorilor.

Studiul1 a fost publicat în jurnalul PLOS ONE, în decembrie 2020.  Variațiile din rezultatele obținute sunt o dovadă a diferențelor din transmiterea informației atunci când purtăm mască și când nu purtăm mască, respectiv când purtăm ochelari de soare sau nu. De exemplu, ochelarii de soare pot face furia și frica mai greu de recunoscut, ceea ce sugerează că ochii și sprâncenele sunt elemente importante în transmiterea acestor emoții. Frica, în schimb, este de multe ori confundată cu uimirea, de aceea a fost mai dificil de identificat de către copii atunci când li s-au afișat chipuri cu măști. Acest fenomen sugerează că, în transmiterea sentimentului de frică, forma gurii joacă, la rândul ei, un rol important. 

Cercetătorii susțin că, dacă cei mici se descurcă mai bine în recunoașterea emoțiilor chiar și atunci când purtăm mască, ei pot comunica mult mai ușor și eficient în contextul pandemiei COVID-19 și nu numai. Cu toate acestea, este important de reținut că emoțiile nu sunt redate numai prin expresii faciale. Inflexiunile vocale, felul în care ne poziționăm corpul, ne jucăm cu degetele și cu obiectele din jur, toate aceste detalii reprezintă indicii care ne pot ajuta să facem preziceri mai exacte asupra sentimentelor reale ale interlocutorului. 

Din acest motiv, chiar și adulții se pot descurca bine în managementului conversațiilor, chiar și cu mască de protecție, iar copiii nu vor avea probleme de dezvoltare emoțională, chiar dacă felul în care comunicăm în prezent este ușor distorsionat de prezența măștii. În plus, copiii sunt mult mai rezilienți decât ne dăm seama și se pot adapta mult mai ușor situațiilor inedite, fără a le fi afectat procesul de dezvoltare. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Children’s emotion inferences from masked faces: Implications for social interactions during COVID-19, publicat în PLOS ONE, în decembrie 2020, autori: Ashley L. Ruba, Seth D. Pollack
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0243708 
Medical Express - Covering faces around kids won't mask emotions
https://medicalxpress.com/news/2020-12-kids-wont-mask-emotions.html 
Sante Magazine - Masks: they do not prevent the child's understanding of emotions (study)
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-psycho-sexo/masques-ils-nempechent-pas-la-comprehension-des-emotions-par-lenfant-etude-876362 
Healthline - A Beginner's Guide to Reading Body Language
https://www.healthline.com/health/body-language 

 


[{ mai-multe-despre-vaccinul-anti-covid-19}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0