

COVID-19: Majoritatea pacienților cu boli reumatologice se recuperează [studiu]
COVID-19: Majoritatea pacienților cu boli reumatologice se recuperează [studiu]
COVID-19: Majoritatea pacienților cu boli reumatologice se recuperează [studiu]
Medicamentele folosite în tratamentul bolilor reumatice au, adesea, un efect destul de puternic asupra sistemului imunitar, prin acțiunea lor de suprimare a funcțiilor acestuia.
Nu se știa, însă, dacă pacienții care folosesc medicamente imunosupresoare, în tratamentul afecțiunilor din spectrul reumatic, au un risc mai crescut de a manifesta simptome grave ale bolii COVID-19, în cazul în care se infectează cu virusul SARS-CoV-2.
Este important de reținut faptul că medicamentele imunosupresoare au funcția de prevenire a agravării afecțiunilor reumatice musculo-scheletale iar, în absența acestora, simptomele se pot manifesta mult mai intens și mai dureros.
Un studiu observational, prezentat la Congresul European de Reumatologie de către Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR), sugerează că o doză moderată spre crescută de glucocorticoizi poate crește riscul spitalizării, în caz de COVID-19, în timp ce utilizarea unui factor inhibitor de tip anti-TNF a fost asociată cu un risc mai scăzut de spitalizare. Studiul a fost publicat online în luna mai 2020, în Annals of Rheumatic Diseases.
Cercetătorii au evaluat pacienții după vârstă, sex, comportamentul de risc (fumători sau nefumători), diagnosticul de boală reumatică, comorbidități și medicamente antireumatice luate imediat înainte de infectarea cu SARS-CoV-2. Dintre cele 600 de cazuri analizate, 277 (46%) au necesitat spitalizare, iar 55 (9%) au decedat. Autorii studiului notează că una dintre limitările studiului constă în faptul că cele mai severe cazuri sunt cele care au prioritate în popularea registrului Alianței Globale de Reumatologie, ceea ce rezultă într-o rată de spitalizare/deces crescută artificial în grupul de pacienți raportați.
Așadar, datele furnizate nu pot fi utilizate în analiza incidenței bolii COVID-19 în rândul populației care suferă de afecțiuni reumatice sau de severitatea sa.
Nu în ultimul rând, studiul reflectă faptul că majoritatea pacienților cu afecțiuni reumatice se pot recupera cu succes în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, independent de tratamentul antireumatic. În schimb, se impune colectarea mai multor informații cu privire la cursul de desfășurare al infecțiilor în contextul bolii COVID-19, la pacienții cu afecțiuni reumatice inflamatorii.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AJMC - Majority of Patients With Rheumatic Conditions Recover From COVID-19 Regardless of Rheumatic Disease Therapy
https://www.ajmc.com/newsroom/majority-of-patients-with-rheumatic-conditions-recover-from-covid19-regardless-of-rheumatic-disease-therapy
Studiul Characteristics associated with hospitalisation for COVID-19 in people with rheumatic disease: data from the COVID-19 Global Rheumatology Alliance physician-reported registry, publicat în Annals of the Rheumatic Diseases, în mai 2020, autori: Milena Gianfrancesco, Kimme L Hyrich, Sarah Al-Adely, Loreto Carmona, Maria I Danila, Laure Gossec, Zara Izadi, Lindsay Jacobsohn, Patricia Katz, Saskia Lawson-Tovey, Elsa F Mateus, Stephanie Rush, Gabriela Schmajuk, Julia Simard, Anja Strangfeld, Phillip C. Morrison et al.
Link: https://ard.bmj.com/content/79/7/859