COVID-19: imunitatea colectivă, greu de atins [studiu]

Potrivit unui studiu efectuat pe scară largă în Spania și publicat în luna iulie 2020, doar 5% din populația sa a dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus, întărind astfel și mai mult dovezile că o așa-zisă imunitate colectivă pentru COVID-19 este greu de atins. Rezultatele studiului arată că 95% din populația Spaniei rămâne susceptibilă la noul coronavirus, SARS-CoV-2.

Spania este una dintre țările europene cele mai afectate de pandemia de COVID-19, înregistrând foarte multe cazuri de infectare și decese.

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) a fost identificat în decembrie 2019, cauzând boala COVID-19. Analiza epidemiologică a cazurilor confirmate de COVID-19 surprinde doar mică parte din proporția infecției, deoarece manifestările clinice ale infecției cu SARS-CoV-2 variază de la formele grave ale bolii, care pot duce la deces, la infecții asimptomatice.

Care este rolul studiului seroepidemiologic?

Studiile seroepidemiologice sunt un instrument util pentru a urmări transmiterea epidemiilor, dar puține s-au efectuat pentru coronavirusul sindromului respirator acut sever 2  (SARS-CoV-2). Majoritatea studiilor serologice au fost destul de mici ori s-au concentrat pe subgrupuri specifice de populație.

Studiul seroepidemiologic efectuat pe populația din Spania prezintă estimări de seroprevalență a anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 la nivel național și regional, explorând imunitatea populației din Spania. Un studiu seroepidemiologic oferă informații despre proporția populației expuse și dacă anticorpii sunt un marker al imunității totale sau parțiale, precum și proporția populației care rămâne susceptibilă la virus.

Cu peste 61.000 de participanți, acest studiu oferă cifre precise de prevalență în funcție de sex, vârstă - de la bebeluși la nonagenari - și factorii de risc selectați. Rezultatele studiului confirmă faptul că cel puțin o treime dintre persoanele care au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2 au fost asimptomatice.

În plus, acestea indică și faptul că adolescenții și copiii au o seroprevalență mai mică decât adulții, iar seroprevalența nu variază în funcție de sex. Studiul confirmă faptul că un test efectuat într-un centru medical de testare ar putea fi o alegere bună pentru studiile seroepidemiologice mari. Testul rapid utilizat în cadrul studiului a arătat performanțe bune în comparație cu un test de imunoparticule chimioluminiscente. În cele din urmă, utilizarea a două teste diferite le-a permis cercetătorilor să definească intervale de seroprevalență care favorizează alternativitatea specificității (necesitând un rezultat pozitiv pentru ambele teste) sau sensibilitate (pozitivă pentru oricare dintre teste).

Specialiștii de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au declarat că cercetările din Spania, efectuate pe un eșantion reprezentativ la nivel național, pare a fi cel mai mare studiu până la nivelul iulie 2020 dintre o duzină de studii serologice asupra coronavirusului întreprinse de alte țări europene. 

Au existat studii similare în China și Statele Unite ale Americii, iar cercetătorii au constatat că o mare parte a populației pare să fi rămas neexpusă la COVID-19, chiar și în zonele în care noul coronavirus s-a răspândit foarte mult. Având în vedere aceste descoperiri, orice abordare propusă pentru atingerea imunității colective prin infecție naturală este de neatins, au concluzionat autorii studiului. De altfel, nu este clar nici cât timp sau cât de bine protejează anticorpii împotriva noului coronavirus.

Seroprevalența relativ scăzută observată în contextul unei epidemii intense în Spania ar putea servi drept referință pentru alte țări. În prezent, imunitatea colectivă este dificil de realizat fără a accepta daunele colaterale din punct de vedere al sănătății (decese în rândul populației cu comorbidități) și supraîncărcarea sistemelor de sănătate, se arată în studiu. Chiar dacă unii experți au calculat că aproximativ 60% din seroprevalență ar putea însemna imunitate colectivă, cercetătorii studiului efectuat în Spania spun că suntem foarte departe de a atinge acest număr.

Care au fost rezultatele studiului?

Rezultatele celei de-a doua faze ale studiului efectuat în Spania au prezentat o prevalență națională de 5,2% puțin mai mare decât în prima fază. Rezultatele din a treia și ultima fază a studiului au arătat că prevalența națională a rămas la 5,2%.

35.883 de gospodării au fost selectate din listele municipale folosind eșantionarea aleatorie în două etape stratificate, toți rezidenții fiind invitați să participe la acest studiu. În perioada 27 aprilie - 11 mai 2020, 61.075 de participanți (75,1% din totalul persoanelor contactate din gospodăriile selectate) au răspuns la un chestionar despre istoricul simptomelor apărute în urma infecției cu SARS-CoV-2 și factorii de risc, au făcut un test de anticorpi și, opțional, cei care au dorit, au donat o probă de sânge pentru teste suplimentare.

Prevalențele anticorpilor IgG au fost ajustate folosind anumiți factori de eșantionare și post-stratificare (vârstă, sex etc.) Folosind rezultatele obținute la ambele teste, specialiștii au calculat un interval de seroprevalență maximizând fie specificitatea (pozitivă pentru ambele teste), fie sensibilitatea (pozitiv pentru fiecare test).

Majoritatea populației spaniole este seronegativă la infecția cu SARS-CoV-2, chiar și în zonele în care noul coronavirus s-a răspândit foarte mult. A existat o variabilitate geografică substanțială, cu prevalență mai mare în jurul Madridului (> 10%). Barcelona, intens urbană, a avut 7%, în timp ce multe alte provincii de pe coasta Spaniei au avut rate mult mai mici (<3%). Aproximativ o treime ( între 21, 9% până la 35,8%)  dintre participanții la studiu au fost seropozitivi și asimptomatici.

Majoritatea cazurilor confirmate au anticorpi detectabili, dar o proporție substanțială a persoanelor cu simptome ale COVID-19 nu a făcut un test PCR și cel puțin o treime dintre infecțiile determinate de testele serologice au fost asimptomatice. 

Testele serologice sunt un instrument valoros pentru a evalua amploarea pandemiei, având în vedere existența cazurilor asimptomatice și accesul redus la testele diagnostic. Imunitatea colectivă apare atunci când o populație a fost infectată cu un virus sau cu o bacterie - sau vaccinată împotriva acestuia - pentru a stopa circulația sa.

Rezultatele studiului efectuat în Spania subliniază necesitatea menținerii măsurilor de sănătate publică, atrag atenția specialiștii. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
The Lancet - Prevalence of SARS-CoV-2 in Spain (ENE-COVID): a nationwide, population-based seroepidemiological study
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31483-5/fulltext
1 Studiul „Prevalence of SARS-CoV-2 in Spain (ENE-COVID): a nationwide, population-based seroepidemiological study”, publicat în The Lancet, în iulie 2020, autori: Prof Marina Pollán, MD, Beatriz Pérez-Gómez, MD Roberto Pastor-Barriuso, PhD, Jesús Oteo, PhD, Miguel A Hernán, MD, Mayte Pérez-Olmeda, PhD et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0