COVID-19: Hipertensiunea arterială dublează riscul de deces [studiu]

Cercetătorii spun că pacienții cu hipertensiune arterială au un risc de deces de două ori mai mare din cauza infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.  

Aceasta informație utilă a fost evidențiată într-un studiu care stabilește o legătură între COVID-19 și tensiunea arterială ridicată. Publicat în iunie 2020 în European Heart Journal, studiul 1 confirmă faptul că pacienții cu hipertensiune arterială au un risc dublu de a deceda din cauza COVID-19 în comparație cu persoanele care nu au această afecțiune, risc pe care-l au în special cei care nu urmează un tratament pentru a ține sub control hipertensiunea arterială. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii din China și Irlanda au analizat datele de la 2.866 de pacienți internați la Spitalul Huo Shen Shan din Wuhan între 5 februarie și 15 martie 2020.

Acest spital a fost deschis pe 5 februarie 2020 exclusiv pentru a trata pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Dintre acești pacienți, 29,5% (850) aveau antecedente medicale în hipertensiune arterială. Cercetătorii au descoperit că 34 dintre cei 850 de pacienți hipertensivi, infectați cu noul coronavirus, au decedat, comparativ cu 22 din 2.027 care nu aveau hipertensiune arterială. Ținând cont de factorii care ar fi putut afecta rezultatele acestui studiu, cum ar fi vârsta, sexul și alte afecțiuni medicale, ei au stabilit că pacienții din primul grup aveau un risc de 2,12 de a deceda din cauza bolii și că riscul era și mai ridicat în rândul pacienților care nu urmau niciun tratament medicamentos.

Un sistem imunitar mai slab este un motiv pentru care persoanele cu hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate prezintă un risc mai mare de coronavirus. Condițiile de sănătate pe termen lung și îmbătrânirea vă slăbesc sistemul imunitar, astfel încât este mai puțin capabil să lupte împotriva virusului. Aproape două treimi din persoanele peste 60 de ani au tensiune arterială crescută

Tratamentul cu inhibitorii sistemului renină-angiotensină (SRAA), mai eficient?

Într-adevăr, în rândul pacienților cu hipertensiune arterială care nu luau medicamente pentru această boală, 11 persoane din 140 (7,9%) au decedat din cauza infecției cu SARS-CoV-2, comparativ cu 23 de persoane din rândul celor care urmau un tratament care luau medicamente, mai exact 710 (3,2%). Pentru a aprofunda mai mult această legătură, cercetătorii au efectuat o meta-analiză care combină datele despre pacienții de la acest spital din Huo Shen Shan cu cele provenite din alte trei studii, inclusiv aproape 2.300 de pacienți. Scopul lor: stabilirea riscului de deces în funcție de categoriile de medicamente administrate pacienților hipertensivi.

Cercetătorii erau interesați în special de rata mortalității la pacienții tratați cu o categorie specifică de medicamente și anume inhibitorii sistemului renină-angiotensină (SRAA). Specialiștii spun că a existat un risc mai mic de deces în rândul a 183 de pacienți tratați cu SRAA decât în ​​rândul celor 527 de pacienți tratați cu alte clase de medicamente, dar au fost atenționați asupra acestui punct, având în vedere micul grup de pacienți luați în considerare pentru studiul lor.

De ce pacienții hipertensivi trebuie să-și continue tratamentul și în timpul pandemiei de COVID-19?

Specialiștii atrag atenția că este important ca pacienții cu hipertensiune arterială să înțeleagă că au un risc crescut de a dezvolta complicații din cauza COVID-19. În plus, echipa științifică avertizează, de asemenea, că 140 de pacienți internați la spital cu infecția SARS-CoV-2 și-au oprit terapia antihipertensivă din diverse motive. 

 
 

Spre deosebire de ipoteza lor inițială, cercetătorii am descoperit că SRAA nu determină un risc crescut de a deceda din cauza COVID-19 și că, din contra, aceștia pot chiar să protejeze pacientul de complicații și, implicit, de deces. Prin urmare, specialiștii sugerează pacienților să nu-și întrerupă sau să își schimbe tratamentul antihipertensiv obișnuit decât dacă medicul curant le-a recomandat asta

La începutul pandemiei, unii cercetători au afirmat că această clasă de medicamente, inhibitorii sistemului renină-angiotensină (SRAA), ar putea facilita „intrarea” noului coronavirus  în celulele pacientului și, prin urmare, aceștia ar fi fost susceptibili la infecții. Totuși, acesta este un studiu de observație, și nu unul care se bazează pe studii clinice. Acesta este motivul pentru care cercetătorii consideră că nu se pot face recomandări clinice pe baza acestor rezultate.

Urmați planul de tratament pe care l-ați creat împreună cu medicul dumneavoastră. Protejarea împotriva problemelor grave de sănătate pe care hipertensiunea arterială le poate provoca este deosebit de importantă in contextul pericolului COVID-19.

Medicamentele și modificările stilului de viață oferă o combinație puternică pentru prevenirea sau reducerea problemelor de sănătate pe care le poate provoca hipertensiunea arterială.

Introduceti modificari ale stilului de viață care pot ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute:

Alegeți alimente sănătoase pentru inimă. Luați în considerare dieta (DASH)- cu abordări dietetice pentru a controla hipertensiunea ), care se concentrează pe fructe, legume, cereale integrale, păsări de curte, pește și alimente lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Scadeți sarea din dietă. Scopul este de a limita sodiul la mai puțin de 2.300 miligrame (mg) pe zi sau mai puțin. Cu toate acestea, un aport mai mic de sodiu - 1.500 mg pe zi sau mai puțin - este ideal pentru majoritatea adulților.
Slăbiti daca sunteti supraponderal. Pierderea în greutate vă poate reduce tensiunea arterială.
Fiti activ. Exercițiile fizice regulate scad tensiunea arterială și ajută la reducerea stresului și pierderea în greutate.

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „Association of hypertension and antihypertensive treatment with COVID-19 mortality: a retrospective observational study”, publicat în European Heart Journal, Volume 41, Issue 22, 7 June 2020, Pages 2058–2066, autori: Chao Gao, Yue Cai, Kan Zhang, Lei Zhou, Yao Zhang, Xijing Zhang, Qi Li, Weiqin Li, Shiming Yang, Xiaoyan Zhao, Yuying Zhao, Hui Wang, Yi Liu, Zhiyong Yin, Ruining Zhang, Rutao Wang, Ming Yang, Chen Hui, William Wijns, J William McEvoy, Osama Soliman, Yoshinobu Onuma, Patrick W Serruys, Ling Tao, Fei Li
https://academic.oup.com/eurheartj/article/41/22/2058/5851436
Santé magazine - L'hypertension artérielle doublerait le risque de décès liés au COVID-19
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-sante/lhypertension-arterielle-doublerait-le-risque-de-deces-lies-au-covid-19-443267

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0