COVID-19: ce markeri din sânge indică riscul de mortalitate?

Pornind de la probele de sânge prelevate de la pacienții afectați de COVID-19, o echipă de cercetători a observat că trei indicatori sangvini au făcut posibilă prezicerea unui curs favorabil sau nefavorabil al bolii. 

Metoda lor este bazată pe un algoritm și poate prezice rata mortalității pacienților cu mai mult de 10 zile înainte, cu o precizie de peste 90%. Această descoperire le-ar permite medicilor din spitale să acorde prioritate pacienților care au cel mai mare risc de agravare și deces.

De la începutul pandemiei s-a observat faptul că persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta forme grave de COVID-19 sunt cele vârstnice și cele cu comorbidități, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul. Cu toate acestea, și oamenii fără factori de risc pot face boala și pot dezvolta o formă severă, fără explicații specifice. De asemenea, se știe că rata mortalității se modifică odată cu vârsta. Însă, o echipă de oameni de știință din Wuhan a încercat să afle dacă există semne predictive de mortalitate la pacienți, indiferent de vârstă și sex.

Unii markeri biologici din sânge pot stabili riscul de mortalitate

Astfel, într-un studiu¹ publicat în luna mai 2020, oamenii de știință au reușit să identifice, folosind inteligența artificială, trei biomarkeri (parametri fiziologici sau biologici măsurabili) asociați cu evoluția nefavorabilă a bolii în probele de sânge ale pacienților cu COVID-19, care să prezică mai bine riscul de deces. 

Acești biomarkeri din sânge s-au dovedit a fi nivelurile ridicate ale unei enzime numite lactat dehidrogenază (LDH), un nivel ridicat al proteinei C reactive (hsCRP) și un nivel scăzut de limfocite (globule albe). Această descoperire este una importantă, deoarece face posibilă predicția legată de pacienții cu cel mai mare risc care ar trebui să beneficieze de tratament urgent și, astfel, să se reducă rata mortalității în urma îmbolnăvirii de COVID-19.

Cei trei biomarkeri pot ajuta la trierea rapidă a pacienților

Cercetătorii spun că probele pentru aceste trei caracteristici-cheie, care indică un risc mare de mortalitate în urma infectării cu SARS-CoV-2 și anume LDH, hsCRP și limfocite, pot fi colectate în orice spital. În spitalele supraaglomerate și cu un deficit de resurse medicale, acest tipar simplu poate contribui la prioritizarea rapidă a pacienților, mai ales în timpul unei pandemii în care resursele de sănătate sunt limitate, mai adaugă aceștia.

Pentru identificarea celor trei biomarkeri, cercetătorii au utilizat probe de sânge de la 485 de pacienți infectați în zona Wuhan între 10 ianuarie și 18 februarie 2020. Începând cu 18 februarie, sângele a 375 dintre acești pacienți (201 au supraviețuit , iar 174, nu) a fost utilizat pentru a dezvolta un algoritm.

Prin colectarea informațiilor medicale despre aceste două grupuri de pacienți într-un software de învățare automată, cercetătorii au putut identifica cele mai frecvente caracteristici ale pacienților decedați, indiferent de diagnosticul inițial al acestora la internarea în spital. Astfel, au fost descoperiți acești trei biomarkeri în sânge. În medie, acuratețea algoritmului care poate prezice riscul de mortalitate cu mai mult de 10 zile în avans ar fi de 90% și poate fi, de asemenea, utilizat pe orice probă de sânge luată în timpul șederii în spital.

Prognosticul riscului de sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA)

Primul biomarker, lactat dehidrogenaza (LDH), este o enzimă care se găsește în aproape toate celulele vii. Această constatare este în concordanță cu informațiile medicale actuale conform cărora nivelurile ridicate de LDH sunt asociate cu degradarea țesuturilor care apar in diferite boli, inclusiv tulburări pulmonare, cum ar fi pneumonia, afirmă cercetătorii.

Al doilea marker a fost reprezentat de nivelul scăzut al unui tip de celule albe din sânge numite limfocite, afecțiune cunoscută sub numele de limfopenie.  Cu toate acestea, limfocitele sunt de mare importanță, deoarece stabilesc răspunsul imunitar în fața microorganismelor infecțioase și a altor substanțe străine, cum ar fi SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19.

Al treilea marker a fost indicat de o creștere a nivelului proteinei C-reactive, o proteină care crește odată cu inflamația. Se pare că această creștere este un indicator important al prognosticului slab în sindromul de detresă respiratorie acută, una dintre complicațiile grave ale infecției cu SARS-CoV-2 și reflectă o stare de inflamație persistentă, care se distinge prin leziuni mari alb-cenușii în plămânii pacienților afectați, concluzionează oamenii de știință.

 

 

 

Bibliografie:
Santé Magazine - Coronavirus: découverte de marqueurs biologiques dans le sang pour évaluer le risque de mortalité
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-sante/coronavirus-decouverte-de-marqueurs-biologiques-dans-le-sang-pour-evaluer-le-risque-de-mortalite-442994
Nature - An interpretable mortality prediction model for COVID-19 patients
https://www.nature.com/articles/s42256-020-0180-7
1. Studiul „An interpretable mortality prediction model for COVID-19 patients”, apărut în Nat Mach Intell 2, 283–288 (2020). https://doi.org/10.1038/s42256-020-0180-7, autori: Yan, L., Zhang, H., Goncalves, J. et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0