Coronavirus: Sfaturi pentru vârstnici

Pe măsură ce COVID-19 continuă să se răspândească, cu atât mai mult crește preocuparea față de sănătatea segmentului de populație cel mai afectat, și anume vârstnicii. Din păcate, există foarte multe persoane în vârstă care locuiesc singure și care nu au mijloacele necesare de se aproviziona pentru o situație de carantină sau de a se îngriji singure. De aceea, este bine ca, în această perioadă, să acordăm o atenție deosebită celor mai neajutorați ca noi și să îi susținem, pentru a putea depăși cu bine această perioadă complicată. Mai jos, regăsești câteva sfaturi pentru persoanele vârstnice. 

Păstrează distanța dacă ești bolnav

Potrivit statisticilor, rata de deces în urma infectării cu noul coronavirus este mai crescută în rândul persoanelor vârstnice și a celor cu boli cronice. Din păcate, în cele mai multe cazuri, cele două segmente de populație se întrepătrund, majoritatea persoanelor vârstnice având o boală cronică. 

De aceea este bine să ai grijă în această perioadă, în ceea ce privește interacțiunea cu alte persoane și expunerea la factorii de risc cunoscuți, în cazul în care suferi, deja, de o boală cronică sau, chiar, de o răceală sezonieră. Chiar dacă, în prezent, nu s-au impus măsuri de autoizolare, este recomandat să păstrezi distanța față de alte persoane, dacă ești bolnav sau faci parte dintr-o categorie de risc.

Aprovizionează-te cumpătat

Proviziile sunt un subiect de interes în aceste zile, iar multe persoane își plănuiesc o aprovizionare consistentă pentru următoarele săptămâni. Este important să ai o varietate de alimente indispensabile în casă, dar cumpătarea este la fel de importantă. Ai grijă să nu îți supraaglomerezi coșul de cumpărături, pentru a nu avea dificultăți în a le transporta, dar și în a-ți procura consumabilele esențiale: 50% alimente proaspete și 50% alimente greu perisabile. Este bine să păstrezi un echilibru atât pentru a evita risipa, cât și pentru a nu te suprasolicita în tot procesul de cumpărături.   

Evită spațiile aglomerate

Farmaciile, supermarketurile, piețele - toate sunt spații cu un grad de pericol de infectare ridicat. Deși nu le poți evita, deoarece ai nevoie de hrană și de medicamente, poți să îți limitezi timpul petrecut în aceste medii sau să alegi alternative, cum ar fi livrările la domiciliu, acolo unde este cazul. O altă opțiune ar fi să mergi la cumpărături sau în oricare alt spațiu potențial aglomerat în afara orelor de vârf. 

Păstrează legătura cu persoanele apropiate

Deși contactul apropiat este descurajat în această perioadă, este important să păstrezi legătura cu cei apropiați, chiar și atunci când nu sunt alături de tine. Este important ca familia să fie mereu la curent cu starea ta, pentru a preîntâmpina orice problemă de sănătate sau să ia acțiune, atunci când e nevoie. Un telefon sau chiar un mesaj pe zi poate fi suficient în acest sens, iar orice formă de comunicare virtuală este, de altfel, încurajată.

Menține-te activ

Chiar dacă ești nevoit să petreci mai mult timp în casă, mișcarea rămâne la fel de importantă pentru sănătate. Există diverse metode de a ne menține activi, fără a trebui să ieșim din casă, cum ar fi exercițiile de yoga sau pilates sau chiar ridicatul de pe scaun o dată la 10 minute. Mai simplu – găsitul de treabă prin casă poate fi o formă excelentă de mișcare. Nu trebuie să fie vorba despre un efort intens, precum curățenia generală a casei, ci despre mici taskuri, ușor de realizat, care implică un grad minim de mișcare. Fie că este ordonarea lucrurilor din vitrină sau replantarea unor flori, orice fel de activitate de casă, efectuată zilnic, poate contribui la menținerea tonusului general. 

Hidratează-te și odihnește-te 

O alimentație sănătoasă trebuie însoțită de o hidratare corespunzătoare, deși adesea se uită acest lucru. Ai grijă să consumi minimum 2 litri de apă pe zi, echivalentul a 8 pahare a 250 ml, și să îți păstrezi regimul de somn regulat, deși poate fi dificil, mai ales dacă nu vei mai ieși la fel de des din casă. O ceașcă de ceai de levănțică înainte de culcare te poare ajuta, în acest sens. Este important ca, în această perioadă tulbure, să îți păstrezi obiceiurile sănătoase și să fii atent la orice schimbare de metabolism, inclusiv la deprecierea calității somnului, care poate indica anumite afecțiuni.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - People at Risk for Serious Illness from COVID-19
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/high-risk-complications.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0